Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda octavia - przycina się wspomaganie

lukas22 29 Aug 2012 21:45 3744 6
    lukas22
    Level 10  
    witam! mam następujący problem z samochodem: w czasie jazdy po przejechaniu około 30 km poczułem opór w kierownicy przy skręcie w lewo i w prawo, jakby nie działało wspomaganie, przy skręcie np w lewo "opór,opór i puszcza" jakby coś się odtykało czy co? Po skręcie kierownica nie powraca do pozycji "0". zauważyłem że dzieje się tak po przejechaniu większej ilości km np 50, czy może to zależeć od temperatury płynu do wspomagania? Na początku myślałem że to pompa podmieniłem i nic bez poprawy, nowy pasek. Przy niedługich trasach nie czuć problemu chodzi ok. Maglownica nie cieknie, płyn nie ubywa! pomocy
    piotrek gti_abf
    Level 13  
    Być może zapowietrza Ci się układ wspomagania skoro raz jest dobrze a raz nie. Spróbuj go dobrze odpowietrzyć.
    rafik108
    Level 18  
    Przyjrzyj sie jeszcze raz dokładnie maglownicy.
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    piotrek gti_abf wrote:
    Być może zapowietrza Ci się układ wspomagania skoro raz jest dobrze a raz nie. Spróbuj go dobrze odpowietrzyć.

Opisz proszę procedurę odpowietrzenia układu wspomagania.

Cały czas pompa do d....Pomimo że wymieniona -założyłeś nową, z gwarancją? Bo jeśli używaną, to nie mamy o czym rozmawiać. Tak samo, jeśli po wymianie pompy wlałeś ten sam olej.
    lukas22
    Level 10  
    układ nie powinien być zapowietrzony ponieważ kiedy zauważyłem tą usterkę poziom oleju był ok, nic nie dolewałem. pompa jest używana po wymianie zalany nowy olej. ale to trochę dziwne że na 2 pompach identyczne objawy?

Dodano po 1 [minuty]:

na maglownicy nie ma stuków nie cieknie, nie wiem na co mam jeszcze zwrócić uwagę ?
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Na nic. Gdybyś miał czym, to byś zmierzył sobie ciśnienie wytwarzane przez pompę wspomagania na rozgrzanym oleju. Załóż kolejną używaną - może tym razem trafisz na dobrą. Ewentualnie kup nową.
    lukas22
    Level 10  
    a jakie ciśnienie powinna wytwarzać dobra pompa? a jakby wlał gęstszy olej do układu ?