Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dual SIM - jaki telefon kupić?

qwertasdfgqwertasdfg 29 Aug 2012 22:44 22638 65
Computer Controls
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    Potrzebuję kupić w przeciągu najbliższego miesiąca, góra dwóch telefonu z Dual SIM.

Proszę o radę ponieważ na rynku jest (będzie) tylko kilka modeli znanych producentów i masa chińskich modeli.

Wymagania co do telefonu to:
    3G na jednej karcie minimum HSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
    Aparat z AF
    Kamerka do rozmów video
    Ekran minimum 4" 480x800
    512MB RAM, ale lepiej 1GB RAM
    Procesor najlepiej Cortex-A9, ale w sumie to nie jest priorytet.
    Rozsądna bateria.
    Slot na karty pamięci
    Cena adekwatna do możliwości (czytaj niedużo - max 20%, wyższa niż porównywalnego modemu bez Dual SIM)

Teraz pytanie co można kupić w sumie jest tylko Samsung Galaxy S Duos S7562
    http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s_duos_s7562-4883.php
    Czyli nie ma tragedii idziemy po minimum.

Dlatego pojawiają się Chińskie opcje:
    Jiayu G3
    http://android-sale.com/jiayu-g3.html

AMOI N820
    http://android-sale.com/amoi-n820-4-5-inch-1ghz-dual-core-mt6577-android-phone.html

Newman N1
    http://android-sale.com/newman-n1.html

ZOPO ZP900 Leader
    http://android-sale.com/zopo-zp900-leader-android-phone.html

Jak widać te Chińskie modele oferują całkiem ciekawe podzespoły, min SoC obsługujący 720p, ale także i w sumie przed wszystkim ciekawe ekrany, jednak dla mnie to strach trochę takie coś kupować ponieważ nie mam o tym pojęcia.

Ma ktoś jakąś wiedzę w tej kwestii ?
  • Computer Controls
    pawel-jwe
    Level 30  
    Na twoim miejscu nie pchał bym się w te Chińskie "cuda". Obstawiam że po kilku dniach używania, któregoś z nich podejmiesz próbę "naprawy o ścianę" bo mało co będzie działać jak trzeba.
    Samsung Galaxy S Duos S7562 to dobra opcja. Może coś z HTC by podeszło, tylko cena bywa już zabójcza (ponad 2000zł), ewentualnie coś z Noki (np. ASHA 305 - chociaż ten model chyba nie bardzo spełnia podane warunki).
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    pawel-jwe wrote:
    Na twoim miejscu nie pchał bym się w te Chińskie "cuda". Obstawiam że po kilku dniach używania, któregoś z nich podejmiesz próbę "naprawy o ścianę" bo mało co będzie działać jak trzeba.

Właśnie tego się obawiam i nie kupię, jeśli nie trafię na kogoś kto ma pojęcie o tym.

Wiem tylko, że te Chińskie modele dzielą się na totalny syf i takiej lepsze marki, czyli min ZTE i Huawei, które już aż tak bardzo nie odbiegają jakością, stąd moje pytanie czy ktoś wie jakie te marki/modele są w ogóle warte rozpatrzenia.

pawel-jwe wrote:
    Samsung Galaxy S Duos S7562 to dobra opcja. Może coś z HTC by podeszło, tylko cena bywa już zabójcza (ponad 2000zł), ewentualnie coś z Noki (np. ASHA 305 - chociaż ten model chyba nie bardzo spełnia podane warunki).

Ja tam podałem takie wymagania pod kątem tego co jest na rynku, ale gdyby było coś innego to, podstawa to:
    Aparat z AF (Nokia 305 odpada)
    kamerka do rozmów video (HTC odpada - model z dual SIM)
    3G (aby można było podpiąć pod kompa i korzystać z neta)
    Gdyby tak był telefon jak Nokia E52 tylko z Dual SIM i AF, w cenie powiedzmy 750zł to by nie było tematu.

Pozostałe dodałem, ponieważ realnie na rynku są tylko dotykowe modele, a z kolei jak już ma być dotyk to musi być dobry ekran, a wiem też jak Android działa poniżej 512MB RAM

A taki telefonik:
    http://www.gsmarena.com/gigabyte_gsmart_g1362-4935.php
    Gigabyte GSmart G1362
    Choć do tej pory kiepskie robili telefony, to jednak firma pewniejsza
    mwarzy
    Level 12  
    Kolego, ja mam podobny dylemat. Mam podobne wymagania: dual sim, autofocus, wifi, gsm, i ewnentualnie możliwość rozmów video (ale bez tego ostaniego się obejdę) plus jeszcze bateria aby dłuzej trzymała niż 2 dni. Kiedyś sie skłaniałem do zakupu nokii e-52 ale jako ze nie miała autofocusa to jej nie zakupiłem. Jeśli coś ciekawego znalazłeś to napisz prosze jaką komórkę kupiłeś :-)
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    Jasne, że dam znać, ale z tego co widzę przed październikiem nie ma szans aby cokolwiek było dostępne w sklepach.

Prawdopodobnie będę zmuszony kupić tego Samsung Galaxy S Duos S7562, ponieważ jak tak więcej o tych Chińskich czytałem, to szczególnie bateria jest niepewna i jakość wyświetlacza.
    Tu są testy tego Samsunga:
    http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s_duos-review-799.php
    http://www.phonearena.com/reviews/Samsung-Galaxy-S-Duos-Preview_id3110

Jak widać jest niby OK, tylko ten procesor mnie martwi, niby nie jest taki wolny, ale w końcu to ARM11 (zwany tutaj Cortex-A5) czyli 3 generacje do tyłu w stosunku do topowych obecnie modeli (Cortex A-15 -> Cortex A9 -> Cortex A8 -> Cortex A5); jakby to jeszcze był choć A8 to spoko, ale ARM11 :/ ....
    mwarzy
    Level 12  
    Samsung Galaxy S Duos S7562 prezentuje się ciekawie, ale jak na razie jego cena jest nieznana, ale widząc jego specyfikację to cena będzie z górnej półki, w sumie nie miałbym nic przeciwko zapłacić więcej, tylko najbardziej boli to, że ten smasung za 2 lata straci na wartości sporo (jak to bywa z drogimi zabawkami). Jakiś czas temu byłem blisko kupna nokii e-72, kolego mówił, że bateria trzyma długo, co prawda nie ma ona dual sim, cena nie jest aż taka duża (jak wchodził na rynek to kosztował jakies 1400 zł, teraz 800-900 zł. Ale ostatnio zauważyłem ze to jest telefon z 2009 r. a od tego czasu wiele się zmieniło w telefonach...
  • Computer Controls
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    mwarzy wrote:
    Samsung Galaxy S Duos S7562 prezentuje się ciekawie, ale jak na razie jego cena jest nieznana, ale widząc jego specyfikację to cena będzie z górnej półki

Cena w Indiach to około 250€ (w przeliczeniu) w Europie ma być podobnie (1050zł około).
    http://www.gsmarena.com/samsung_launches_galaxy_s_duos_and_galaxy_y_duos_lite-news-4771.php

Górna półka ?
    Dziś topowe telefony mają procesory 2-4 rdzeniowe; o 2-3 generacje do przodu; ekrany HD, 1-2GB RAM; ten Samsung to jest mniej niż średnia półka i tu jest dla mnie ból, że tu nie ma choć technologii z połowy 2009 roku (Samsung i8910 Omnia HD).

mwarzy wrote:
    Jakiś czas temu byłem blisko kupna nokii e-72, kolego mówił, że bateria trzyma długo, co prawda nie ma ona dual sim, cena nie jest aż taka duża (jak wchodził na rynek to kosztował jakies 1400 zł, teraz 800-900 zł.

Tak, ale już po około 6-9 miesiącach od premiery cena spadła w okolice przedziału 850-1000zł i już od tego czasu dużo nie zmieniła się.
    Telefony najbardziej tracą w pierwsze pół roku, mój obecny I9100 kupiłem około 6 miesięcy po premierze za 1750zł; jak wychodził kosztował 2400zł, a teraz 1550zł; tańsze telefony mniej tracą na wartości od premiery (zarówno kwotowo jak i procentowo).
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    Odświeżam temat ponieważ mam pytanko, pojawił się nowy model (przynajmniej jak go nie widziałem wcześniej), chodzi o Alcatel OT 993D, który dostępny jest w sklepach od 699zł z 2 letnią gwarancją http://www.ceneo.pl/17991127
    Obszerna recenzja ze zdjęciami i testami wydajności:
    http://translate.google.pl/translate?hl=pl&ie...mobile-review.com/review/alcatel-ot993d.shtml

Jak widać rewelacji nie ma, wyświetlacz ma słabe kąty widzenia, kamerka przednia praktycznie nie działa (jest fotka w recenzji jak działa ;) ) jednak póki co chyba nie ma ciekawszego dual sim na rynku ... a może jest ? Proszę o wypowiedzi.

PS
    Oczywiście czekam na Samsunga, i jakieś info kiedy będzie można go kupić.

EDIT
    Kolejny model:
    http://www.telix.pl/artykul/prestigio-pap4040...ej-polki--w-konkurencyjnej-cenie-3,50555.html
    Szybszy procesor, wyższa cena, reszta bez zmian.
    jaco777
    Level 24  
    Witam.

Od kilku miesięcy również rozglądam się za dual-simem - w dodatku musi współpracować z Aero2 (taki darmowy Internet).

Najpierw wybór padł na Samsung Galaxy S6802 ale w międzyczasie pojawiły się przecieki o Samsung Galaxy S Duos S7562.

Samsung S6802 - słabszy i zapewne będzie chodził płynniej. Cena około 850zł.
    Samsung S7562 - prawie to samo i w dodatku większa rozdzielczość ekranu, można być pewnym ciągłych zacięć. Cena około 1100zł (tutaj).

Jeżeli cena za S7562 utrzyma się przy 1100zł to chyba dołożę i się na niego zdecyduję - powody: dwie kamery, większa rozdzielczość ekranu i kolorów, nowy Android. Nie będę na nim grał tylko dzwonił i przeglądał Internet - mam nadzieję, że nie będzie się za często zacinać.

Samsunga warto też brać ze względu na wsparcie producenta jak i (głównie) użytkowników (fora itp. - modyfikacje, aplikacje, root).

Dodane 25.09.2012.
    Odpowiedź ze sklepu RedCoon:
    "...Wymieniony produkt S7562 Galaxy S Duos jest w tej chwili niedostępny w
    naszym magazynie. Najbliższej dostawy spodziewamy się 23.10.2012. Kolor produktu potwierdzony przez dostawcę to biały. Jeżeli towar będzie dostępny, okres wysyłki wynosi do 4 dni roboczych..."

S7562 Galaxy S Duos dostępny od ręki w Tions tutaj ale cena wyższa a na Allegro chcą już ponad 1400zł :-).
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    jaco777 wrote:
    Samsung S6802 - słabszy i zapewne będzie chodził płynniej. Cena około 850zł.
    Samsung S7562 - prawie to samo i w dodatku większa rozdzielczość ekranu, można być pewnym ciągłych zacięć. Cena około 1100zł (tutaj).

Dzięki za link do oferty, gdyby był dziś dostępny to już bym wpłacał kasę ;)

Jednak co do tego, że napisałeś "prawie to samo" to jak przejrzysz testy wydajnościowe, to widać, ze różnica jest i to duża:
    http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_ace_duos-review-794p3.php
    http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s_duos-review-799p3.php

Dziś czytałem, że te Chińskie modele mają problem z utrzymaniem aktywnej transmisji danych podczas rozmowy na 2giej karcie (albo dają sygnał zajętości, albo w lepszym przypadku przerywają transmisję danych), co Samsung robi bez problemu.
    mwarzy
    Level 12  
    A jak sądzicie, podczas użytkowania Samsunga S7562 bateria na długo wystarczy? 3-4 dni pociągnie? Bo nie ukrywam, że opcja codziennego ładowania baterii mnie trochę odstrasza... Kiedyś miałem taki telefon co bateria wystarczała na 1,5 dnia i wolałbym raczej coś z solidniejszą baterią...
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    mwarzy wrote:
    A jak sądzicie, podczas użytkowania Samsunga S7562 bateria na długo wystarczy? 3-4 dni pociągnie?

Najwięcej baterii zjada wyświetlacz, później WiFi i aplikacje.
    Czuwanie sieci zjada zależności od telefonu około 0,5% na godzinę (czyli telefon jest włączony, ale go nawet nie ruszamy), przy dual SIM będzie pewnie 2 razy tyle, czyli nie liczyłbym, że 4 dni wytrzyma jeśli choć trochę będzie używany, jednak na 2-3 dni jest spora szansa (choć to zależy od użytkowania).
    mwarzy
    Level 12  
    Czyli przy założeniu,że wi-fi dezaktywuję w momencie kiedy nie korzystam , drugą kartę dezktywuję po powrocie z pracy to może t e 3 dni pociągnie (?)
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    Myślę, że tak, ale na poprawę czasu pracy jest sporo sposób, jak sztywny tryb 2G - ja tu pisałem o takim bardziej "normalnym" użytkowaniu, a nie nastawionym na maksymalne wyłudzenie czasu pracy. Ja nap przykład stale mam ekran na 100% jasności i się nie przejmuję tym, że to baterię zjada ;)

Jak możesz to powiedz jaki masz telefon obecnie i ile wytrzymuje Ci bateria, to postaram się mniej więcej "wywnioskować" ile taki Galaxy S Duos wytrzyma.
    mwarzy
    Level 12  
    mój telefon ma już 6 lat i jest dinozaurem, zwykła nokia z klawiaturką więc to nie to porównanie(brak, wifi, gps, autofocusa, mały wyświtlacz itp), ale baterię jeszcze nie wymieniałem i mi ciągnie 3-4 dni :-)

ale pytałem o funkcjonowanie baterii ponieważ mam kumpla który ma iphona4 i mówił mi ze na poczatku bateria trzymała mu jeden dzień ale w międzyczasie iphone zrobił jakiś update software'u i teraz iphone4 ciągnie mu 3-4 dni na jednym ładowaniu baterii
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    mwarzy wrote:
    ale pytałem o funkcjonowanie baterii ponieważ mam kumpla który ma iphona4 i mówił mi ze na poczatku bateria trzymała mu jeden dzień ale w międzyczasie iphone zrobił jakiś update software'u i teraz iphone4 ciągnie mu 3-4 dni na jednym ładowaniu baterii

Swego czasu miałem SE X10, po pierwszym ładowaniu trzymał mi 12 godzin, po drugim 18, po trzecim już 24 ... po miesiącu 4 dni. Powodów tego jest kilka, min taki, że na początku musisz się obeznać z telefonem, zainstalować masę aplikacji, protestować go, druga rzecz to formowanie się baterii, które przy nowym nie jest jeszcze wykonane.

Jak mówiłem wyżej, najwięcej ciągnie wyświetlacz, jeśli będziesz przeglądał 3 godziny internet to zleci Ci 50% baterii około, jeśli to będą głównie rozmowy to mniej ponieważ tyle godzin nie będziesz rozmawiał i wyświetlacz jest wygaszony.

Jak mówisz, masz telefon bez WiFi, bez GPS i bez AF; czyli nie sposób powiedzieć jak będziesz nowy używał mają nawigację, darmowy net i możliwość robienia spoko fotek.
    mwarzy
    Level 12  
    a co sądzisz o Samsung Galaxy Y Pro Duos GT-B5512 (Dual-SIM)? jak piszą o nim na forach w USA nie można za jego pomocą wykonywac w Skypie vide-rozmów (ale bez tego można przeżyć chyba)... Ale przypuszczam ze ze mały ekran on ma dla Ciebie?
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    Zamówiłem Galaxy S Duos, ma być we wtorek u mnie.

Odnośnie Samsung Galaxy Y Pro Duos B5512
    - za mały ekran
    - brak AF w aparacie
    - brak szybkiego Upload
    - mało RAM
    - słaby procesor
    - stary system
    mwarzy
    Level 12  
    oops, jakoś przeoczyłem ze Galaxy Y Pro Duos nie ma autofocusa, dla mnie autofocus to warunek podstawowy, ostatnio go oglądałem w sklepie i byłem napalony aby kupić, ale ten autofocus jest konieczny. ok, kolego czekamy na twoje opinie odnośnie Galaxy S Duos :-)
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    Telefon dotarł, jest już skonfigurowany i przetestowany, a także nowy właściciel jest już mniej więcej wprowadzony przeze mnie w jego używanie (ktoś z bliskiej rodziny).

Zacznę od wad:
    Telefon jest wolniejszy niż się spodziewałem, nie jest tragicznie, ale jednak prawie wszędzie się da odczuć spowolnienia, w niektórych rzeczach działa wyraźnie wolniej niż nokia N8, np przeglądanie zdjęć.
    Zasięg sieci jest słabszy niż w Nokii N8.

2 karty działają równolegle, ale aby zadzwonić trzeba wybrać wcześniej kartę na górnej belce, łatwiej jest przy wybieraniu ręcznym numeru wtedy są osobne przyciski do różnych kart SIM, (myślałem, że po wybraniu numeru zapyta z którego zadzwonić).

Działają rozmowy video.
    Działa Skype video (są dość spore opóźnienia w obrazie, ale chyba mniej więcej na poziomie tego co w innych urządzeniowych mobilnych).
    GPS pierwszego fixa złapał szybki, nie liczyłem, ale około 30 sekund.
    Wyświetlacz jest jasny i dobrze na ni widać wszystko (przy włączaniu na brzegach są przejaśnienia, znikają po uruchomieniu całkowitym).
    Aby odtworzył jakikolwiek filmik trzeba było zainstalować MX Player i ustawić programowe dekodowanie, inaczej tylko dźwięk leciał.
    Później dam znać jak sprawuje się bateria itp

Macie pytanie, piszcie śmiało, póki mam stały dostęp do telefonu nadal ucząc jego obsługi.
    mwarzy
    Level 12  
    a czy jest w tym telefonie opcja dezaktywowania jednej z dwóch kart sim? np po robocie chcę aby mi nie dzwonili na służbowy więc po prostu dezaktywacja służbowej karty sim bez konieczności wyciągania karty sim i tylko działanie na karcie sim prywatnej? a jak z ceną? tak jak pisałeś wcześniej około 1050zl? czy raczej więcej? i daj znać jak przetestujesz baterie ile trzymała:-)
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    mwarzy wrote:
    a czy jest w tym telefonie opcja dezaktywowania jednej z dwóch kart sim?

Tak jest taka opcja.

mwarzy wrote:
    a jak z ceną? tak jak pisałeś wcześniej około 1050zl? czy raczej więcej? i daj znać jak przetestujesz baterie ile trzymała:-)

Cena z przesyłką jaką płaciłem to w sumie 1102zł (drogo niestety).

mwarzy wrote:
    i daj znać jak przetestujesz baterie ile trzymała:-)

24 godziny od zakończenia ładowania pozostało 48% baterii.
    Ekran na 100% jasności - włączony przez 59 minut.
    Aktywne 2 karty - 19 minut rozmowy
    Ogólnie takie zapoznawanie się z telefonem i funkcjami, korzystanie z map, maila, przeglądarki (instalacja i konfiguracja odbywała się przy ładowaniu baterii).

Myślę, że po kilku ładowaniach na 24 godziny będzie schodziło poniżej połowy baterii.
    jaco777
    Level 24  
    Możesz powiedzieć/sprawdzić czy da się zmienić obudowę (jakaś od innego modelu) lub ją przemalować albo okleić bez większych problemów. Samsung przeznaczył ten model chyba dla docelowej grupy odbiorców kobiet lub zniewieściałych facetów. Tylko biały - bleee.

Zawiedziony jestem prędkością działania o której piszesz. Jednak moje obawy były słuszne, przesadzili z ekranem i wsadzili słaby procesor.

PS
    A moje zamówienie na Samsunga S7562 wylądowało w "koszu" :-( - telefonu brak mimo, że gdy składałem zamówienie to był na stanie.
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    jaco777 wrote:
    Możesz powiedzieć/sprawdzić czy da się zmienić obudowę (jakaś od innego modelu) lub ją przemalować albo okleić bez większych problemów. Samsung przeznaczył ten model chyba dla docelowej grupy odbiorców kobiet lub zniewieściałych facetów. Tylko biały - bleee.

Obudowa jest moim zdaniem nie wymienna, ale osobiście uważam, ze biały kolor wygląda OK - sam mam srebrną Nokię N8 i czarny SGS II i ten pierwszy specjalnie kupiłem srebrny i mi się podoba (choć kupiłem taki głównie dlatego, że w innych mógł się ścierać kolor na aluminium)

jaco777 wrote:
    Zawiedziony jestem prędkością działania o której piszesz. Jednak moje obawy były słuszne, przesadzili z ekranem i wsadzili słaby procesor.

Nie wszędzie jest tak wolno (porównuje do SGS II w końcu ;) ), np przeglądarka spoko działa, mapy też, w sumie większość aplikacji (skype, radio internetowe, ipla, gry, nawigacja) też, ale np w ustawieniach (menu i pulpity przełącza się płynnie) czy wspominanych zdjęciach długo je wczytuje (choć nie wspomniałem, że najmniejsza wgrana fotka ma 9MPix a największa 21MPix).
    mwarzy
    Level 12  
    Cena z przesyłką jaką płaciłem to w sumie 1102zł (drogo niestety).

mwarzy wrote:
    i daj znać jak przetestujesz baterie ile trzymała:-)

24 godziny od zakończenia ładowania pozostało 48% baterii.
    Ekran na 100% jasności - włączony przez 59 minut.
    Aktywne 2 karty - 19 minut rozmowy
    Ogólnie takie zapoznawanie się z telefonem i funkcjami, korzystanie z map, maila, przeglądarki (instalacja i konfiguracja odbywała się przy ładowaniu baterii).

Myślę, że po kilku ładowaniach na 24 godziny będzie schodziło poniżej połowy baterii.[/quote]

Jeśli mógłbyś jeszcze przetestować po rozładowaniu baterii i ponownym naładowaniu jak długo cięgnie bateria na jednej karcie sim, dla porównania, na dwóch kartach miałes 48% po 24 h a ile % po 24 h będzie miała na jednej karcie (oczywiście mniej więcej przy podobnym użytkowaniu)

Co do ceny 1102 zł to wiesz, jestem gotów zapłacić pod warunkiem, ze to jest warte tych pieniedzy, tzn m.in. że nie bede musiał codziennie baterii ładowac, oraz ze w momencie kiedy potrzbuje telefon telefon nie odpowie mi ze za słaba bateria :-)
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    mwarzy wrote:
    Jeśli mógłbyś jeszcze przetestować po rozładowaniu baterii i ponownym naładowaniu jak długo cięgnie bateria na jednej karcie sim, dla porównania, na dwóch kartach miałes 48% po 24 h a ile % po 24 h będzie miała na jednej karcie (oczywiście mniej więcej przy podobnym użytkowaniu)

Niestety tego nie jestem w stanie sprawdzić, ponieważ ciągle obie karty muszą być aktywne, za dużo kłopotu by z tym było (trzeba by jedną kartę do starego telefonu przełożyć co nie wchodzi w grę - nie po to nowy był kupowany).

Jak chcesz dokładnie wiedzieć co i jak o baterii, to poczekaj z 10 dni już wtedy będę w stanie napisać dokładniej jak się sprawuje po paru ładowaniach.

Nie wiem jak dużo korzystasz z telefonu (np ile minut rozmów codziennie), ale już widzę, że przy takim normalnym używaniu czyli bez specjalnego oszczędzania i tez bez intensywniejszego użytkowania 48 godzin bateria wytrzyma.

EDIT 07.10.2012
    Po 48 godzinach od ładowania pozostało 27% baterii (oszczędzanie baterii wyłączone, WiFi aktywne zawsze przy włączonym ekranie, po wygaszeniu ekranu się wyłącza).

EDIT
    2 dni 12 godzin
    5% baterii
    1:25h ekran włączony
    55 minut rozmowy
    dsg
    Level 17  
    Też zamówiłem ten telefon, ale odpisali mi że będzie dostępny po 7 listopada - gdzie go kupiłeś ?
    Ale mam też ważniejsze pytanie:
    jak telefon zachowuje się przy podłączeniu do zestawu HFT ?
    Często telefon gdzieś się szwenda po kieszeniach, w torbie itd i gdy wsiadam do samochodu nie martwi to mnie, bo gdy uaktywni się HFT wybieram głosowo z HFT samochodu, lub z przycisków na kierownicy.
    Kupiłem V350 ale go oddałem do sklepu bo zestaw wybierał nr, a telefon czekał na wybranie karty sim, więc było to bezsensu, szczególnie że trzeba było najpierw odblokować telefon... a mój system HFT, czeka tylko 3 sekundy na potwierdzenie zestawiania połączenia po czym próbuje ponownie. Idiotyczny taki telefon z DUAL SIM i nie możliwością wybrania numeru bez wyciągania go.
    W Sony Tipo który analizowałem, mozna ustawić domyslna kartę SIM dla pewnych dni i godzin - i system nie prosi za każdym razem o wskazanie karty.
    Czy jest to też mozliwe w S7562 ?
    Próbowałeś wybierać glosowo z HFT ?
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    dsg wrote:
    Też zamówiłem ten telefon, ale odpisali mi że będzie dostępny po 7 listopada - gdzie go kupiłeś ?

na redcoon.pl

dsg wrote:

jak telefon zachowuje się przy podłączeniu do zestawu HFT ?

Co to w ogóle jest ?
    Pierwsze słyszę taki skrót, domyślam się o co może chodzić (po reszcie tekstu), ale pewności nie mam.

Na koniec dodam, że do telefonu nic nie było podłączane, żaden zestaw słuchawkowy, czy nawet zwykłe słuchawki, ani zestaw głośnomówiący.
    dsg
    Level 17  
    - no właśnie na redcoon.pl zamówiłem i odpisali mi że będzie dopiero po 7 listopada :(
    - przepraszam za skrót HFT (hand free telephone) - czyli zestaw głośnomówiący. Szkoda że nie podłączałeś.
    Jesli chodzi o mnie to w zasadzie tylko to powstrzymuje mnie aby kupic ten telefon szybciej i nawet drożej. Jesli nie ma funkcji karty domyslnej dla zestwów głosnomówiących, to i pewnie nie posiada głosowego wybierania połączeń. Bo jedno w naturalny sposób wymusza drugie. A to w dzisiejszych czasach dość powszechna funkcja. Czyżby taką plamę dałby samsung ?
    Theiss
    Level 9  
    Czy istnieje w nim możliwość przełączenia klawiatury qwerty na zwykłą telefoniczną i czy jest w nim słownik T9?

Pytam, bo posiadam dual sima Imperiusa MT7003 i tam takiego czegoś nie ma a niby to standard. Zamierzam pogonić MT i zakupić własnie omawiany telefon.