Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Silnik pompy hydroforu 1-faz

mmx01 30 Sie 2012 14:16 3729 3
  • #1 30 Sie 2012 14:16
    mmx01
    Poziom 18  

    Witam,

    Kupiłem pompę do hydroforu omnigena WZ 750W. Ponieważ ma być ona zasilana z UPSa 2200VA moim zmartwieniem był prąd rozruchu.

    Postanowiłem zastosować popularny soft-start na U2008b, jakie było moje zdziwienie kiedy pompę bez problemu można wystartować i bez soft startu a watomierz pokazuje maksymalną moc na poziomie 380W, oczywiście moc na pewno wzrośnie kiedy pompa będzie pracowała pod obciążeniem nabijając ciśnienie. Chodzi o to jednak że nie występuje duży prąd rozruchu czego się obawiałem.

    Po rozbebeszeniu wyłącznika ciśnieniowego i skrzynki przyłączeniowej oto co znalazłem. Chyba producent zastosował najprostszy sposób tj. kondensator aby zniwelować to zjawisko? Nic nie jest napisane odnośnie ew. pojemności itd.

    Silnik pompy hydroforu 1-faz

    Obstawiam że to silnik indukcyjny bezszczotkowy (na silnikach słabo się znam).


    Pozdrawiam,
    Mariusz.

    0 3
  • #2 30 Sie 2012 16:12
    piter244
    Poziom 23  

    Oczywiście nie moc wzrośnie a pobór prądu.Tę wartość mierzy się amperomierzem. I tak też właśnie powinieneś przeprowadzić test (pod obciążeniem) nawet w momencie kiedy pompa będzie dobijać do maksymalnego ciśnienia. Wtedy można będzie coś powiedzieć. Znaczy zobaczyć na UPS czy może on dawać takie prądy czy też nie.

    0
  • #3 30 Sie 2012 16:17
    o_b
    Poziom 15  

    Witam, jest to silnik asynchroniczny, klatkowy z fazą pomocniczą.Pojemność kondensatora jest pewnie na tabliczce( na zdjęciu nie widaać).Pozdrawiam.

    0
  • #4 30 Sie 2012 20:57
    mmx01
    Poziom 18  

    Wyszedłem z założenia że skoro znane jest napięcie i moc, prąd można prosto policzyć, dlatego użyłem watomierza.

    Zrobiłem teraz drugi test z amperomierzem w szereg, niestety jest to multimetr cyfrowy więc średnio szybki pomiar nie ułatwia sprawy. Ustawiłem go na śledzenie MIN AVG i MAX i wykonałem 20 startów i zatrzymań w różnych momentach. Maksymalny prąd zarejestrowany przez multimetr to 8.01A, podczas gdy tabliczka znamionowa mówi o 5.6A.
    Domyślam się że on wzrośnie w momencie kiedy pompa natrafi przy starcie na "jakieś" ciśnienie w zbiorniku.

    Tak więc byłem w błędzie co do tego kondensatora? Gdzieś czytałem że w ten sposób właśnie można niwelować duże prądy rozruchowe. To chyba jednak nie ta sytuacja.

    Niestety na tabliczce nie ma nic odnośnie kondensatora czy typu silnika. Jest 6 rubryk, 3 odnośnie samej pompy, 3 odnośnie silnika - napięcie, prąd i moc reszta to nr. seryjny.

    UPS ma sporą tolerancję, testowałem go na heat gunie 2000W, piszczy wykrywając przeciążenie, pokazuje obciążenie 110%, włącza wentylator wewnętrzny ale się nie wyłącza. Pracuje dalej. Mimo że jest to obciążenie rezystancyjne to jednak przekroczenie parametrów pracy ma charakter ciągły, tutaj jest to chwila na start silnika. Dlatego porównuje te dwie sprawy.

    Domyślam się że tego silnika nie da się sterować soft-startem na wspomnianym układzie?


    Pozdrawiam,
    Mariusz.

    0