Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Octavia II 1,9 - Błąd silnika klapy kolektora

marci_n 30 Aug 2012 14:58 32142 5
    marci_n
    Level 17  
    Witam,

mam problem z autem Skoda Octavia II 1,9 TDi 105KM 2007. Na desce rozdzielczej pali się kontrolka "Check engine" - ten żółty zaworek a po podłączeniu pod komputer pojawiają się te 3 błędy:

012545 - Silnik klapy w kolektorze ssącym (V157)
    P3101 - 000 - przerwa / zwarcie z masą

P3101 - 000 - przerwa / zwarcie z masą - Sporadyczny

012546 - Silnik klapy w kolektorze ssącym (V157)
    P3102 - 000 - brak sygnału

Po skasowaniu ich wyskakują natychmiast ponownie i to w różnych kombinacjach. Czasami natychmiastowo pojawia się

Innym razem po skasowaniu po kilku sekundach pojawiają się obydwa

P3101 - 000 - przerwa / zwarcie z masą - Sporadyczny

A po dłuższym czasie, np po zgaszeniu silnika pojawiają się wszystkie 3. Podmieniony został ten silnik klapy na inny i objawy te same. Teraz co dziwne, te błędy pojawiają się też przy wyłączonym silniku. Czyli po skasowaniu błędu przy wyłączonym silniku. Sprawdzone też zostały bezpieczniki obok akumulatora bo na innych forach wyczytałem że też to może być objawem. Czy ma ktoś może doświadczenie z tym błędem i mógłby coś podpowiedzieć?
  • Helpful post
    domex32
    Moderator of Cars
    Jeśli jesteś pewny ze drugi siłownik jest sprawny, i wszystkie bezpieczniki są całe, szukaj uszkodzenia w okablowaniu.

Sprawdź czy siłownik klapy jest poprawnie zasilany.
    marci_n
    Level 17  
    domex32 wrote:
    Jeśli jesteś pewny ze drugi siłownik jest sprawny, i wszystkie bezpieczniki są całe, szukaj uszkodzenia w okablowaniu.

Sprawdź czy siłownik klapy jest poprawnie zasilany.

Hej Domex, dzięki za odzew

Zasilanie idzie do niego, sprawdzałem miernikiem i jest 12v. Czy te klapy powinny się poruszać przy dodawaniu gazu? Nie sprawdzałem bezpieczników w kabinie tylko te obok akumulatora
  • Helpful post
    robi1214
    Level 31  
    Jest to klapa gasząca i pracuje w momencie zgaszenia silnika.Zamyka się i po zgaszeniu silnika powinna się otworzyć.
    domex32
    Moderator of Cars
    Przy włączaniu zapłonu, też może się testować (zamknąć i otworzyć).
    marci_n
    Level 17  
    No cóż... po długiej i zaciekłej bitwie, okupionej ofiarami po obydwu stronach, udało się ustalić że kabel się przetarł :oops: Tam w pobliżu chłodnicy idą obok siebie dwie wiązki i tarły o siebie (bzykały się czy co? :D ) No i spłodziły przerwę. Zasilanie było w porządku ale tam są jeszcze jakieś dwa dodatkowe przewody i ten niebieski się przetarł. Dziękuję wszystkim za pomoc i zaangażowanie.