Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

klient wifi - router-klient nie ma połączenia z internetem

gufi997 30 Aug 2012 17:16 4611 13
    gufi997
    Level 9  
    Kupiłem router TL-WR743ND i chcę go ustawić jako klienta mojej sieci wifi (router) i uzyć do podłączenia internetu do Samsung smart tv i tunera enki kablami sieciowymi. Po podłączeniu do laptopa (najpierw nie mogłem się połączyć bo jakiś problem z IP był potem wyłączyłem w ustawieniach karty sieć i dopiero mnie wpuścił) skonfigurowałem go jak mi się wydaje popranie czyli: Wireless Client Router/ dynamiczne IP/szukanie sieci gdzie zaznaczyłem swoją , wpisałem typ klucza i sam klucz/zrebootowałem i kicha. Po podłączeniu do tv mój samsung melduje mi przy próbie ustawiania , że ma połączenie z siecią ale nie z internetem.
    Help!!! Najlepiej prostymi słowy bo ja raczej humanista jestem. Pozdrawiam.
    gufi997
    Level 9  
    Tak. I w jednym i w drugim.
    11111olo
    Level 42  
    Jak w jednym i drugim?
    gufi997
    Level 9  
    No w nadającym i w tym co ma być klientem.
    11111olo
    Level 42  
    Masz internet po podłączeniu komputera kablem?
    Czuję że musisz wyłączyć DHCP na tym routerze z tematu bo jest problem z przydzielaniem adresów.
    gufi997
    Level 9  
    Znaczy jak ? Podłączyć tego klienta kablem lan do laptopa , wyłączyć w ustawieniach karty sieciowej sieć laptopa a włączyć sieć routera i sprawdzić czy będzie net ? Cz jak ?
    11111olo
    Level 42  
    Nie rozumiem zupełnie Twojego bełkotu ale może zrozumiesz.

Masz jakis router z wi-fi. Udostępnia on internet i wszystko na nim jest prawidłowo ustawione bo np. na jakimś laptopie masz po wi-fi internet.
    Kupiłeś rugi router i skonfigurowałeś jaki klienta, wpisując hasło itd. i masz na nim internet - po podłączeniu do komputera kablem ethernet.

Jednak z tego co piszesz to nie masz internetu bo...

I tu jest problem bo tego nie napisałeś.

Więc zrób tak. Podłącz się kablem ethernet do jakiegoś komputera z routerem z tematu (oczywiście karta sieciowa musi być właczona) i napisz czy jest pobierany adres IP przez DHCP.

Jeśli nie to na tym routerze z tematu wyłącz serwer DHCP i spróbuj ponownie.
    gufi997
    Level 9  
    Bełkot powiadasz ? Więc spróbuję jaśniej. Żeby wogóle ten drugi router(klient) mnie "wpuścił" przez przeglądarkę do ustawień , to w panelu sterowania w zakładce ustawienia sieciowe muszę wyłączyć połączenia sieci bezprzewodowej i włączyć połączenia lokalne , wtedy go konfiguruję , odpinam i włączam poprzednie ustawienia sieciowe w laptopie a router podłaczam do tv. Jak próbowałem wejść przy pracującej sieci to nie dało się. Zresetowałem tego klienta i wyłączyłem po ponownej konfiguracji DHCP . Zostawiłem router podłączony kablem do laptopa , włączyłem ponownie połączenia sieci. Laptop połączył się z moją siecią ale w zakładce stan(klikam prawym przyciskiem na sieć) wyświetla mi brak połaczenia z internetem. Pokazała się nowa sieć (z tego nowego routera) więc połączyłem się z nią i też wyświetliło brak połaczenia z internetem. Jak wyjąłem kabel od tego nowego routera to połączyłem się ze swoją siecią lecz wyświetla mi "ograniczony dostęp" a w zakładce stan brak dostępu do internetu a potem napis zmienia się na brak dostępu do sieci. Po wyłączeniu połączeń lokalnych internet w laptopie jest OK.
    11111olo
    Level 42  
    Nie zrobiłeś chyba nic z tego co Ci napisałem.
    Może łopatologicznie.

Router A który jest prawidłowo skonfigurowany przez DHCP przydziela adresy IP, powiedzmy do 192.168.1.20 do 192.168.1.100.
    Na tym nowym routerze ustawiasz taki adres (wiem że przez DHCP mu przydzieli ale może być różny i jest problem z ewentualnym konfigiem) 192.168.1.101 (może być inny byle by nie był z przedziału DHCP) i wyłączasz DHCP na routerze B.

I teraz jeśli wszystko dobrze ustawiłeś to laptop połączony przez wifi po wpisaniu adresu routera B powinien wyświetlić jego menu.

Jeśli do tego stanu nie doprowadzisz to dalsza konfiguracja nie ma sensu.
    Argenau
    Level 10  
    Zwróć uwagę na fakt, iż model routera, o którym piszesz nie może pracować w trybie "client", bo takiego trybu nie posiada. Pracuje jedynie w trybie WISP, a to nie to samo ( tworzy odrębną podsieć z adresacją z własnego DHCP).
    Pozdrawiam!
    gufi997
    Level 9  
    Na dziś dość. Już nie mam siły. Dalsze próby jutro. Na razie bardzo dziękuję.
    11111olo
    Level 42  
    Chyba prościej będzie w trybie repeater.
    Argenau
    Level 10  
    Prościej i lepiej będzie jednak w trybie WISP ( client router). Podłączając telewizor do routera ( rozumiem, że po LAN-ie) proponuję ręcznie wprowadzić parametry sieci ( zwróć uwagę na bramę i DNS).
    Pozdrawiam!