Z tymi oznaczeniami stabilizatorów jest różnie. Niby pierwsze zaprojektował i produkował National Semiconductor ale później inni producenci wprowadzali swoje innowacje i "innowacje". Choćby w nazewnictwie. Jednak xx78Lxx to trzy-nóżkowy stabilizator napięcia dodatniego o małej mocy. Jeżeli chodzi o napięcie stabilizacji to National ma 8,2V a inni producenci mogą mieć i 8.0 i 7.5. Po to projektant dodał potencjometr aby można było zastosować różne stabilizatory i dokładnie ustawić napięcie wyjściowe.
Ważne że działa. Jeden, choć drobny, problem z głowy.
Gorzej jest z tyrystorem. Te oryginalne nie na darmo miały określenie "sensitive".
TME nie ma tyrystorów o prądzie wyzwalającym bramki 0.2 mA na prądy główne większe niż 4 A. Sprawdziłem. Trzeba szukać gdzieś indziej. Najlepiej na stronach dużych producentów półprzewodników. Tam powinny być programy doborowe. Ważne są parametry:
1. IT(RMS) >= 10 A
2. VDRM >= 200V
3. IGT <= 200uA=0,2 mA
W zasadzie są to podstawowe parametry tyrystora. Z tym ostatnim będzie największy problem...
Po znalezieniu typu tyrystora trzeba go szukać w sklepach internetowych lub .... na aledrogo czy eBay'u.
Można tez założyć temat na Elektrodzie, tylko w innym dziale i zapytać kolegów. Są duże szanse na podpowiedź.
Trzeba wymienić oba tyrystory! Układ musi być symetryczny!
W kwestii działania samego prostownika bez regulacji napięcia pisałem w poście 26. Przeczytaj dokładnie jeszcze raz.
Ważne że działa. Jeden, choć drobny, problem z głowy.
Gorzej jest z tyrystorem. Te oryginalne nie na darmo miały określenie "sensitive".
TME nie ma tyrystorów o prądzie wyzwalającym bramki 0.2 mA na prądy główne większe niż 4 A. Sprawdziłem. Trzeba szukać gdzieś indziej. Najlepiej na stronach dużych producentów półprzewodników. Tam powinny być programy doborowe. Ważne są parametry:
1. IT(RMS) >= 10 A
2. VDRM >= 200V
3. IGT <= 200uA=0,2 mA
W zasadzie są to podstawowe parametry tyrystora. Z tym ostatnim będzie największy problem...
Po znalezieniu typu tyrystora trzeba go szukać w sklepach internetowych lub .... na aledrogo czy eBay'u.
Można tez założyć temat na Elektrodzie, tylko w innym dziale i zapytać kolegów. Są duże szanse na podpowiedź.
Trzeba wymienić oba tyrystory! Układ musi być symetryczny!
W kwestii działania samego prostownika bez regulacji napięcia pisałem w poście 26. Przeczytaj dokładnie jeszcze raz.