Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Bosch SGS 5628/17 - "Impulsowa" praca podczas pobierania i wylewania w

Argenau 30 Aug 2012 18:41 2529 2
    Argenau
    Level 10  
    Witam!
    Zanim zabrałem się za pisanie tego posta przejrzałem przeogromną ilość porad dotyczących usterek zmywarek Bosch (i nie tylko) szukając opisu zawierającego choćby podobne objawy niesprawności , jakie dotknęły moją zmywarkę. Natknąłem się jedynie na dwie sugestie, lecz dotyczące sprzętów innych producentów ( o tym na końcu).
    Sytuacja z moją zmywarką wygląda następująco:
    Po załączeniu zasilania i wybraniu programu zmywarka rozpoczyna odpompowanie wody.Woda spływa normalnie, co jest widoczne w płaszczu. Po chwili rozpoczyna się pobór nowej wody.Widać , jak napełnia się płaszcz. Po napełnieniu płaszcza zaczyna się cykl poboru wody do komory urządzenia i tu właśnie rozpoczynają się dziwne rzeczy: Pływak w hydrostacie zaczyna pracować cyklicznie góra-dół uruchamiając oczywiście mikrowyłącznik. Prawy (pod płaszczem) elektrozawór oczywiście zamyka się i otwiera. Pracujący do tej pory normalnie silnik pompy, która jeszcze usuwa " starą" wodę zaczyna też impulsować. Widać w płaszczu, jak woda wyrzucana jest "falami". Jakby tego było mało , w tym samym tempie (ok. 1 Hz) zaczyna impulsowo pracować elektrozawór aquastopu. Trwa to dziwne zjawisko kilka minut, tzn. do czasu , aż w komorze zmywarki znajdzie się odpowiednia ilość wody. Cykl zmywania przebiega bez przeszkód do czasu, aż zajdzie konieczność wymiany choćby części wody ( zmywarka posiada aquasensor). Wtedy to znowu urządzenie pracuje "impulsowo". Tak jest przy każdej wymianie wody.
    Szukając przyczyn tego zjawiska spotkałem się z dwoma sugestiami dotyczącymi możliwych powodów tej niesprawności, choć nie dotyczyły sprzętu Boscha.
    1) Problem z którymś z napięć wyjściowych zasilacza;
    2) Zanieczyszczony zawór (zwrotny odpowietrzający - tak napisano) w płaszczu wodnym w układzie odpływu wody ( w moim Boschu takowego nie znalazłem).

Jeżeli ktoś z użytkowników forum zetknął się z podobnym problemem, bardzo proszę o jakieś sugestie. Dochodzę do wniosku, iż posiadam wyjątkowo oryginalny model zmywarki, bowiem w internecie on niemalże nie istnieje!
    Pozdrawiam!
  • Helpful post
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Argenau wrote:
    Pływak w hydrostacie zaczyna pracować cyklicznie góra-dó

Z tego hydrostatu wychodzi wąż z którym należy się zapoznać bliżej.
    Argenau
    Level 10  
    Witam!
    Diagnoza trafna w 100% ! Demontaż węża od strony hydrostatu bezproblemowy.Najniżej położona część tegoż węża była wypełniona brązową, kleisto-galaretowatą mazią, wyżej nawet gorzej - sporo kamienia. Wszystkie te składniki ograniczające "światło" węża skutecznie hamowały przepływ wody. Po przeczyszczeniu wężą niesprawność ustąpiła.
    Problem uważam za rozwiązany, temat zamykam.
    Serdecznie dziękuję za bardzo szybką i skuteczną pomoc!Chylę czoło przed wiedzą!
    Pozdrawiam!