Firma Texas instrument przyjmuje właśnie zamówienia na swój nowy zestaw - Stellaris Launch Pad.
Sercem urządzenia jest 32-bitowy mikrokontroler z serii Cortex M4 taktowany zegarem 80MHz. Na płytce znajdziemy wyjście USB, diody RGB, przyciski i zestaw pinów do oprogramowania. W zestawie znajduje się kabel USB. USB obsługiwane jest z poziomu mikrokontrolera.
Cena razem z przesyłką: 5$ (właśnie zamówiłem i tyle zostało potrącone z karty).
Wyczytałem w internecie, więc info niepotwierdzone:
"Kwota zwolniona z cła i VAT
Przesyłki o wartości do 45 Euro (ok 60 USD), mogą zostać w Polsce zwolnione z cła i VAT. Dotyczy to przesyłek zawierających towary w małych ilościach o charakterze niehandlowym. Za przywóz o charakterze niehandlowym uważa się przesyłki, które maja charakter okazjonalny np. raz w miesiącu i zawierają towary wyłącznie na własny użytek odbiorcy lub jego rodziny. Decyzja należy do urzędu celnego. W praktyce wiele drobnych przesyłek jest zwalnianych z opłat celnych."
5$ to bardzo mało, jeśli mowa o cenie z przesyłką, nawet po doliczeniu cła i vatu!
A czy ktoś poradzi, w jaki sposób wprowadzić w adresie numer budynku i mieszkania? Standardowa notacja to "budynek/mieszkanie", ale formularz krzyczy, że akceptuje tylko znaki alfanumeryczne.
Tylko mała uwaga to jest pre-order wysyłki będą realizowane od 25 września i podają czas realizacji 2-4 tygodnie od tej daty. Więc jak ktoś jest niecierpliwy, powinien przemyśleć zakup. Sam zamówiłem 2 zestawy bo cenowo jest to dużo poniżej kosztów produkcji. Cena pewnie z czasem skoczy. Coś ostatnio TI bardzo promuje swoje produkty i dobrze bo z LaunchPad-em z msp430 odzwyczaiłem się od Atmela.
z LaunchPad-em z msp430 odzwyczaiłem się od Atmela.
Ja się odzwyczaiłem tylko od AVR'a. ARMy od ATMELA tak mnie zaskoczyły swoją prostotą i przyjemnością pisania programów, tym bardziej, że mamy do dyspozycji darmowe IDE ATMEL STUDIO.
Nathir : tak 15zł z wysyłką do polski. Wcześniej kupowałem od nich MSP430 do zabaw różnych i było tak samo. Mam też shield z touch panelem i shield z mp3 .
Biomedyczny : do tej pory ani razu nie dowalili mi ani cła ani vatu
McMonster : U mnie w adresie mam wpisane " Jakastamulica 12 m. 34"
przesyłki zawsze dochodziły. Co więcej UPS dzwoni najpierw i można przeadresować przez telefon.
maniek1818 : Przyznam że ATMEL jest fajny w programowaniu, Ale do swoich kontrolerów TI dodaje darmowo środowisko programistyczne bazujące na Eclipse. Bardzo wygodne i jeszcze jedno ( którego akurat nie używam). Tu akurat się bardzo postarali. Mnie w Launchpadzie MSP430 urzekła logiczność działania mikrokontrolera i prostota instrukcji.
Dodano po 3 [minuty]:
leonow32: Aby ogarnąć ten procek generalnie wymagana jest dobra znajomość angielskiego i program do czytania PDF.
Do kompilowania dostępne jest nastepujące oprogramowanie :
IAR Tools
CodeComposer Studio
Nie wiem jak w przypadku tego mikrokontrolera , ale w przypadku MSP430 ograniczeniem CCS było 16kB kodu. Podejrzewam że raczej coś zmienią przy tym zestawie - gdyż tu w wersji podstawowej jest 256kB
Tomekdd : Wydaje mi się że firma nie jest wymagana. To urządzenie sprzedają także studentom.... Głowy akurat niestety nie dam, bo ja wypisywałem parametry firmy w której pracuję, tylko jako adres dałem domowy.
Oni dopłacają do tych zestawów? To chyba poniżej kosztów produkcji
Ktoś może przybliżyć, co jest potrzebne, żeby ogarnąć ten procek? tzn jaki kompilator i jakie ograniczenia ma wersja darmowa, jaki programator, itp?
Ma to w sobie widocznie wbudowany programator/debugger, zapewne SWD. Ale w karcie katalogowej procesora piszą, że procesor ma JTAG, więc pewnie da się podłączyć własny programator i debugować przez OpenOCD. A programować zamierzam wg tutoriala Freddiego.
Owszem, zestawy są poniżej kosztów produkcji, ale TI dzięki temu liczy na zdobycie sobie klientów. Swoją drogą dlatego pewnie robią stellarisa w takiej cenie, bo z tego co słyszałem te procesory są lekką wpadką - gdzieś na forum był temat ile błędów w krzemie popełnili
Czyli wysyłamy prośbę o anulowanie zamówienia przy pomocy tego formularza:
https://estore.ti.com/contactus.aspx W 'Type of Help Needed' należy zaznaczyć 'Please cancel my order',
no i oczywiście resztę wypełnić wraz z numerem zamówienia, które chcemy anulować.
@biomedyczny >Ale to jest z USA a nie z Chin. Nie dowalą cła i vatu ?
Przy MSP430 urząd celny (Śląsk) niczego nie doliczył.
@McMonster:
>A czy ktoś poradzi, w jaki sposób wprowadzić w adresie
>numer budynku i mieszkania? Standardowa notacja to "budynek/mieszkanie"
Przy MSP430 wpisałem "Nazwa Ulicy 12-4-5" i doszło. Zawsze mam problem bo u mnie numerowane są też klatki w ramach bloku. Generalnie wystarczy prawidłowy kod pocztowy - z resztą sobie poradzą pracownicy lokalnej poczty, nie takie kwiatki doręczają.
@Leonow:
>Oni dopłacają do tych zestawów? To chyba poniżej kosztów produkcji
Produkcja to mały pan pikuś. Sprawdź ile normalnie kosztuje wysyłka pocztą lotniczą A wysyłka MSP430 naprawdę mnie rozwaliła. Zapłaciłem około południa. O 14.30 z Fort Worth TX paczka poleciała FedEx'em gdzieś na stację przesiadkową w USA, przez noc przyleciała do Paryża, potem do Warszawy, następnie do Katowic i rano kurier zadzwonił zapytać czy będzie ktoś w domu.
@Tomekddd >Ogarnia ktoś jak to zamówić bez posiadania firmy??
Przy wcześniejszym zakupie wpisałem po prostu 'Home' i nie było problemu.
W ogóle TI bardzo ciekawie podchodzi do tej premiery. Trzymali dokładną specyfikację w tajemnicy aż do końca sierpnia. W sieci dostępna jest tylko jedna lub dwie oficjalne fotka w niskiej rozdzielczości. Ktoś, kto udostępnił dużą fotkę tutaj:
http://www.flickr.com/photos/laraswanland/7356344648/ został szybko przekonany, że trzeba ją 'wyretuszować' Ciekawa sprawa że tak dbają o szczegóły z powodu jednej małej płytki z tanim ARMem, którą rozdają wszystkim chętnym za niecałe $5.
W poczatkowej fazie (czyli jak zamowisz teraz) TI wysyla ten produkt za darmo (FedEX express - wiec dostaniesz ja w ciagu 24-48 godzin) na caly swiat. Analogicznie bylo z Launchpadem dla msp430.
Ps. Nic nie stoi na przeszkodzie by w pole firmy wpisac "Staszek i Buraczek Consulting". Oni to pole uzywaja do swojego data mining by szukac kilentow, a nie by ograniczac sprzedaz produktow. Mozna tez wpisac "private" albo "student".
piotrva: Istnial jeden model Stallaris ktory im totalnie nie wyszedl (o tym wlasnie byl watek na forum) - ale byla to zupelnie inna generacja LM3 i problem dotyczyl tylko jednego modelu (teraz juz go wycofali).
W tej plytce bedzie natomiast Stellaris typu LM4F - calkiem inna generacja.
W tej plytce bedzie natomiast Stellaris typu LM4F - calkiem inna generacja.
Tak, a errata użytego w tym zestawie procesora ma ponad 20 stron... Wersja krzemu, która zawiera większość poprawek, to B0 i częściowo A3. Po 26 września będę mógł zdać relację, jaka wersja krzemu jest w tych Lauchpadach... Natomiast konstrukcja ma u mnie plusa za wbudowany EEPROM(którego obsługa się sypie w rev. A1 podobnie jak w wczesnych AVR-ach)
najciekawsze wrote:
- PB1 has permanent internal pull-up resistance - Fixed on A3.
- JTAG controller does not ignore transitions on PC0/TCK when it is configured as a GPIO - Not yet fixed.
- USB boot loader in ROM does not operate correctly- fixed in A3
- na koniec cukierek - Device may not operate correctly at certain frequencies[35-45MHz oraz 70-80MHz] - fixed in A3
Mozna by zastosowac cos podobnego - gdzie po prostu wklada sie mcu w sockety. Podobnie jak w podstawce DIP.
Przeciez to w zasadzie tylko kawalek plastiku lub plytki z 64 otworami i nozkami.
Duza firma produkujaca cos takiego masowo moglaby to wyprodukowac kosztem 10 centow.
Nie kupowałem nigdy przez PayPal przedmiotów z za granicy. Wybrałem przy zamawianiu ten właśnie sposób, wszystko ładnie pięknie, pieniądze pobrało z konta i...
Zapłaciłem w piątek, więc powinno chyba już być okej - ale wchodzę i mam na TI status Pending - na PayPal - Oczekujące.
Czy wszyscy tak mają?
Your credit card will not be charged until we ship the item(s) to you. If you would like a real time status of your order, please visit your personal My Account Page.
hans512 : Zależy od tego, co jest celem TI. Ich celem jest promowanie ich technologii. W przypadku Launchpad 430 dano podstawkę, gdyż dil jest raczej niskonakładowym rozwiązaniem i nie widzą problemów z ludźmi wkładającymi zaprogramowane kostki do własnych płytek. Z układam stellaris już nie jest tak różowo. Odpadają płytki prototypowe a i skill amatorów raczej nie gwarantuje łatwego zainstalowania zaprogramowanego układu na swojej płytce.
A skoro bardzo mały procent zakupujących bawiłby się robieniem takich płytek samemu nie za bardzo był sens dodawać do zestawu gniazdko. A 10 centów przy nakładzie 10k egzemplarzy to już 1000$ dolarów więcej do dołożenia.