Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stellaris Launch Pad - nowy zestaw uruchomieniowy od Texas Instrument

~ReverseEsper 31 Aug 2012 18:14 10053 53
Renex
  • Stellaris Launch Pad - nowy zestaw uruchomieniowy od Texas InstrumentFirma Texas instrument przyjmuje właśnie zamówienia na swój nowy zestaw - Stellaris Launch Pad.

Sercem urządzenia jest 32-bitowy mikrokontroler z serii Cortex M4 taktowany zegarem 80MHz. Na płytce znajdziemy wyjście USB, diody RGB, przyciski i zestaw pinów do oprogramowania. W zestawie znajduje się kabel USB. USB obsługiwane jest z poziomu mikrokontrolera.

Cena razem z przesyłką: 5$ (właśnie zamówiłem i tyle zostało potrącone z karty).

https://estore.ti.com/Stellaris-LaunchPad.aspx

Na ile dobrze zrozumiałem - do zestawu pasują shieldy od poprzedniego zestawu MSP430 LaunchPad.

Cenowo i wydajnościowo zdecydowanie przebija Arduino.

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    About Author
    ~ReverseEsper
    Level 15  
    ~ReverseEsper wrote 151 posts with rating 52, helped 9 times. Live in city Grądy. Been with us since 2008 year.
  • Renex
    maniek1818
    Level 22  
    Można jakoś przy pomocy serwisu PayPal zapłacić za to :?:
    ~ReverseEsper
    Level 15  
    Tak, podczas płacenia była taka opcja.
    Nathir
    Level 15  
    15zł?! Z wysyłką do Polski?
  • Renex
    biomedyczny
    Level 26  
    Ale to jest z USA a nie z Chin. Nie dowalą cła i vatu ?
    Nathir
    Level 15  
    Wyczytałem w internecie, więc info niepotwierdzone:
    "Kwota zwolniona z cła i VAT

Przesyłki o wartości do 45 Euro (ok 60 USD), mogą zostać w Polsce zwolnione z cła i VAT. Dotyczy to przesyłek zawierających towary w małych ilościach o charakterze niehandlowym. Za przywóz o charakterze niehandlowym uważa się przesyłki, które maja charakter okazjonalny np. raz w miesiącu i zawierają towary wyłącznie na własny użytek odbiorcy lub jego rodziny. Decyzja należy do urzędu celnego. W praktyce wiele drobnych przesyłek jest zwalnianych z opłat celnych."

5$ to bardzo mało, jeśli mowa o cenie z przesyłką, nawet po doliczeniu cła i vatu!
    McMonster
    Level 32  
    A czy ktoś poradzi, w jaki sposób wprowadzić w adresie numer budynku i mieszkania? Standardowa notacja to "budynek/mieszkanie", ale formularz krzyczy, że akceptuje tylko znaki alfanumeryczne.
    Nathir
    Level 15  
    Może bez polskich znaków? Może wpisz z odstępem czy jakimś myślnikiem, powinno dojść.
    Albo np. kwiatowa 4 mieszkanie 3.
    neo-koncept
    Level 12  
    Tylko mała uwaga to jest pre-order wysyłki będą realizowane od 25 września i podają czas realizacji 2-4 tygodnie od tej daty. Więc jak ktoś jest niecierpliwy, powinien przemyśleć zakup. Sam zamówiłem 2 zestawy bo cenowo jest to dużo poniżej kosztów produkcji. Cena pewnie z czasem skoczy. Coś ostatnio TI bardzo promuje swoje produkty :) i dobrze bo z LaunchPad-em z msp430 odzwyczaiłem się od Atmela.
    maniek1818
    Level 22  
    neo-koncept wrote:
    z LaunchPad-em z msp430 odzwyczaiłem się od Atmela.

Ja się odzwyczaiłem tylko od AVR'a. ARMy od ATMELA tak mnie zaskoczyły swoją prostotą i przyjemnością pisania programów, tym bardziej, że mamy do dyspozycji darmowe IDE ATMEL STUDIO.
    leonow32
    Level 30  
    Oni dopłacają do tych zestawów? To chyba poniżej kosztów produkcji :)

Ktoś może przybliżyć, co jest potrzebne, żeby ogarnąć ten procek? tzn jaki kompilator i jakie ograniczenia ma wersja darmowa, jaki programator, itp?
    ~ReverseEsper
    Level 15  
    Nathir : tak 15zł z wysyłką do polski. Wcześniej kupowałem od nich MSP430 do zabaw różnych i było tak samo. Mam też shield z touch panelem i shield z mp3 .

Biomedyczny : do tej pory ani razu nie dowalili mi ani cła ani vatu

McMonster : U mnie w adresie mam wpisane " Jakastamulica 12 m. 34"
    przesyłki zawsze dochodziły. Co więcej UPS dzwoni najpierw i można przeadresować przez telefon.

maniek1818 : Przyznam że ATMEL jest fajny w programowaniu, Ale do swoich kontrolerów TI dodaje darmowo środowisko programistyczne bazujące na Eclipse. Bardzo wygodne i jeszcze jedno ( którego akurat nie używam). Tu akurat się bardzo postarali. Mnie w Launchpadzie MSP430 urzekła logiczność działania mikrokontrolera i prostota instrukcji.

Dodano po 3 [minuty]:

leonow32: Aby ogarnąć ten procek generalnie wymagana jest dobra znajomość angielskiego i program do czytania PDF.

Do kompilowania dostępne jest nastepujące oprogramowanie :
    IAR Tools
    CodeComposer Studio

Nie wiem jak w przypadku tego mikrokontrolera , ale w przypadku MSP430 ograniczeniem CCS było 16kB kodu. Podejrzewam że raczej coś zmienią przy tym zestawie - gdyż tu w wersji podstawowej jest 256kB :)
    Tomekddd
    Level 23  
    Ogarnia ktoś jak to zamówić bez posiadania firmy??
    ~ReverseEsper
    Level 15  
    Tomekdd : Wydaje mi się że firma nie jest wymagana. To urządzenie sprzedają także studentom.... Głowy akurat niestety nie dam, bo ja wypisywałem parametry firmy w której pracuję, tylko jako adres dałem domowy.
    McMonster
    Level 32  
    leonow32 wrote:
    Oni dopłacają do tych zestawów? To chyba poniżej kosztów produkcji :)

Ktoś może przybliżyć, co jest potrzebne, żeby ogarnąć ten procek? tzn jaki kompilator i jakie ograniczenia ma wersja darmowa, jaki programator, itp?

Ma to w sobie widocznie wbudowany programator/debugger, zapewne SWD. Ale w karcie katalogowej procesora piszą, że procesor ma JTAG, więc pewnie da się podłączyć własny programator i debugować przez OpenOCD. A programować zamierzam wg tutoriala Freddiego.
    Brzozza93
    Level 15  
    Tomekddd wrote:
    Kiedy zamawiałem Launchpada MSP430, powiedzieli mi aby wpisać "private".
    Rinho
    Level 19  
    Brzozza93 wrote:
    Tomekddd wrote:
    Kiedy zamawiałem Launchpada MSP430, powiedzieli mi aby wpisać "private".

Mi przy MSP430 podali żeby wpisać "None". Przesyłkę wtedy dostałem. Ten zestaw też zamówiłem, okaże się za jakiś miesiąc co z tego wyniknie.
    piotrva
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Owszem, zestawy są poniżej kosztów produkcji, ale TI dzięki temu liczy na zdobycie sobie klientów. Swoją drogą dlatego pewnie robią stellarisa w takiej cenie, bo z tego co słyszałem te procesory są lekką wpadką - gdzieś na forum był temat ile błędów w krzemie popełnili ;-)
    Tomekddd
    Level 23  
    Przez nieuwagę zamówiłem dwa razy to samo, można jakoś anulować jedno zamówienie?
    GSM
    Level 25  
    Tomekddd wrote:
    Przez nieuwagę zamówiłem dwa razy to samo, można jakoś anulować jedno zamówienie?

Odpowiedź z FAQ:
    http://www.ti.com/general/docs/gencontent.tsp?contentId=148434#q2.1

Czyli wysyłamy prośbę o anulowanie zamówienia przy pomocy tego formularza:
    https://estore.ti.com/contactus.aspx
    W 'Type of Help Needed' należy zaznaczyć 'Please cancel my order',
    no i oczywiście resztę wypełnić wraz z numerem zamówienia, które chcemy anulować.

Pozdrawiam,
    GSM
    Shaman
    Level 11  
    @biomedyczny
    >Ale to jest z USA a nie z Chin. Nie dowalą cła i vatu ?
    Przy MSP430 urząd celny (Śląsk) niczego nie doliczył.

@McMonster:
    >A czy ktoś poradzi, w jaki sposób wprowadzić w adresie
    >numer budynku i mieszkania? Standardowa notacja to "budynek/mieszkanie"
    Przy MSP430 wpisałem "Nazwa Ulicy 12-4-5" i doszło. Zawsze mam problem bo u mnie numerowane są też klatki w ramach bloku. Generalnie wystarczy prawidłowy kod pocztowy - z resztą sobie poradzą pracownicy lokalnej poczty, nie takie kwiatki doręczają.

@Leonow:
    >Oni dopłacają do tych zestawów? To chyba poniżej kosztów produkcji
    Produkcja to mały pan pikuś. Sprawdź ile normalnie kosztuje wysyłka pocztą lotniczą :) A wysyłka MSP430 naprawdę mnie rozwaliła. Zapłaciłem około południa. O 14.30 z Fort Worth TX paczka poleciała FedEx'em gdzieś na stację przesiadkową w USA, przez noc przyleciała do Paryża, potem do Warszawy, następnie do Katowic i rano kurier zadzwonił zapytać czy będzie ktoś w domu.

@Tomekddd
    >Ogarnia ktoś jak to zamówić bez posiadania firmy??
    Przy wcześniejszym zakupie wpisałem po prostu 'Home' i nie było problemu.

W ogóle TI bardzo ciekawie podchodzi do tej premiery. Trzymali dokładną specyfikację w tajemnicy aż do końca sierpnia. W sieci dostępna jest tylko jedna lub dwie oficjalne fotka w niskiej rozdzielczości. Ktoś, kto udostępnił dużą fotkę tutaj:
    http://www.flickr.com/photos/laraswanland/7356344648/
    został szybko przekonany, że trzeba ją 'wyretuszować' :) Ciekawa sprawa że tak dbają o szczegóły z powodu jednej małej płytki z tanim ARMem, którą rozdają wszystkim chętnym za niecałe $5.
    hans512
    Level 15  
    Nathir wrote:
    15zł?! Z wysyłką do Polski?

W poczatkowej fazie (czyli jak zamowisz teraz) TI wysyla ten produkt za darmo (FedEX express - wiec dostaniesz ja w ciagu 24-48 godzin) na caly swiat. Analogicznie bylo z Launchpadem dla msp430.

Ps. Nic nie stoi na przeszkodzie by w pole firmy wpisac "Staszek i Buraczek Consulting". Oni to pole uzywaja do swojego data mining by szukac kilentow, a nie by ograniczac sprzedaz produktow. Mozna tez wpisac "private" albo "student".

piotrva: Istnial jeden model Stallaris ktory im totalnie nie wyszedl (o tym wlasnie byl watek na forum) - ale byla to zupelnie inna generacja LM3 i problem dotyczyl tylko jednego modelu (teraz juz go wycofali).
    W tej plytce bedzie natomiast Stellaris typu LM4F - calkiem inna generacja.
    LordBlick
    VIP Meritorious for electroda.pl
    hans512 wrote:
    W tej plytce bedzie natomiast Stellaris typu LM4F - calkiem inna generacja.
    Tak, a errata użytego w tym zestawie procesora ma ponad 20 stron... ;) Wersja krzemu, która zawiera większość poprawek, to B0 i częściowo A3. Po 26 września będę mógł zdać relację, jaka wersja krzemu jest w tych Lauchpadach... ;) Natomiast konstrukcja ma u mnie plusa za wbudowany EEPROM(którego obsługa się sypie w rev. A1 podobnie jak w wczesnych AVR-ach)
    najciekawsze wrote:
    - PB1 has permanent internal pull-up resistance - Fixed on A3.
    - JTAG controller does not ignore transitions on PC0/TCK when it is configured as a GPIO - Not yet fixed.
    - USB boot loader in ROM does not operate correctly- fixed in A3
    - na koniec cukierek - Device may not operate correctly at certain frequencies[35-45MHz oraz 70-80MHz] - fixed in A3
    FoxTech
    Level 20  
    Shaman wrote:
    Trzymali dokładną specyfikację w tajemnicy aż do końca sierpnia. W sieci dostępna jest tylko jedna lub dwie oficjalne fotka w niskiej rozdzielczości.

Eee tam, opowiadasz jakieś mity, foto w wyższej rozdzielczości:
    Stellaris Launch Pad - nowy zestaw uruchomieniowy od Texas Instrument

Instrukcja użytkownika(ze schematem), sterowniki, oprogramowanie:
    http://www.ti.com/tool/EK-LM4F120XL

Licznik odliczający datę do premiery:
    http://www.ti.com/ww/en/launchpad_site/stellaris.html?DCMP=stellaris-launchpad&HQS=stellaris-launchpad
    FoxTech
    Level 20  
    hans512 wrote:
    Szkoda ze ten mcu nie jest na podstawce. W sumie to nawet nie rozumiem dlaczego.

Kolega sprawdzi sobie cenę podstawki LQFP64 i wtedy zrozumie dlaczego jej nie ma.
    hans512
    Level 15  
    Widze juz od 1$. (przejsciowka)

http://www.ebay.com/itm/LQFP64-LQFP-64-Adapter-PCB-SMD-Convert-DIP-Prototyping-/390112622928?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5ad4863950

Mozna by zastosowac cos podobnego - gdzie po prostu wklada sie mcu w sockety. Podobnie jak w podstawce DIP.
    Przeciez to w zasadzie tylko kawalek plastiku lub plytki z 64 otworami i nozkami.
    Duza firma produkujaca cos takiego masowo moglaby to wyprodukowac kosztem 10 centow.
    Nathir
    Level 15  
    Nie kupowałem nigdy przez PayPal przedmiotów z za granicy. Wybrałem przy zamawianiu ten właśnie sposób, wszystko ładnie pięknie, pieniądze pobrało z konta i...
    Zapłaciłem w piątek, więc powinno chyba już być okej - ale wchodzę i mam na TI status Pending - na PayPal - Oczekujące.
    Czy wszyscy tak mają?
    FoxTech
    Level 20  
    W mailu który dostałeś z TI eStore napisano:
    Quote:
    Your credit card will not be charged until we ship the item(s) to you. If you would like a real time status of your order, please visit your personal My Account Page.
    ~ReverseEsper
    Level 15  
    hans512 : Zależy od tego, co jest celem TI. Ich celem jest promowanie ich technologii. W przypadku Launchpad 430 dano podstawkę, gdyż dil jest raczej niskonakładowym rozwiązaniem i nie widzą problemów z ludźmi wkładającymi zaprogramowane kostki do własnych płytek. Z układam stellaris już nie jest tak różowo. Odpadają płytki prototypowe a i skill amatorów raczej nie gwarantuje łatwego zainstalowania zaprogramowanego układu na swojej płytce.

A skoro bardzo mały procent zakupujących bawiłby się robieniem takich płytek samemu nie za bardzo był sens dodawać do zestawu gniazdko. A 10 centów przy nakładzie 10k egzemplarzy to już 1000$ dolarów więcej do dołożenia.