Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odkurzacze Zelmer. Który najlepszy?

samko78 01 Sep 2012 00:26 19188 21
phoenixcontact
    samko78
    Level 13  
    Witam!
    Chciał bym się dowiedzieć jaki waszym zdaniem najlepiej wybrać odkurzacz z pośród tych:
    http://allegro.pl/odkurzacz-zelmer-5500-3-hq-solaris-twix-pilot-i2570593511.html

http://allegro.pl/odkurzacz-zelmer-vc3300-0-sk-ceres-bezworkowy-new-i2581874559.html

http://allegro.pl/odkurzacz-zelmer-syrius-1600-0-st-turbo-5workow-i2570646870.html

Czekam na wasze rady, plusy i minusy tych odkurzaczy. Którego z nich najlepiej wybrać. I na jakieś wasze propozycje odkurzaczy do 600zł pozdrawiam!
  • phoenixcontact
    stoper17
    Level 20  
    Osobiście:
    -bez workowy VC3300 skreślił bym na wstępnie. Tak naprawdę bez workowy nie oznacza wygody, czy oszczędny. Wyobraź sobie, że to co zazwyczaj zbierzesz normalnie do worka, bez krzyku wyrzucasz z workiem do śmieci, czyli jakieś 2zł. Wkładasz worek, i temat zamknięty. Teraz nie masz worka i trzeba to wszystko także wyrzucić. Czujesz ten kurz i grymas kobiety plus zaoszczędzone ok. 2zł...??

-odk. 1600 to zwykły najprostszy egzemplarz. Plus że jest filtr hepa na wylocie (możesz również zamontować H13), płynna regulacja obrotów, rura teleskopowa. Zamiast turbo szczotki zdecydowanie wolał bym elektro szczotkę. Ten dodatek uważam za zbędny. No i waga. 5.3kg. Jak masz dużo schodów to też robi swoje :D. Moc 1600W także spokojnie swoje zrobi, dostępny również o mocy 1800 1900, nie pamiętam czy jest coś wyżej.
    Główne problemy to standardowo kiedyś trzeba będzie naprawić układ zwijacza, i swego czasu były problemy z płytki odpowiadającymi za regulacje, ale ten problem chyba już zelmer opanował.
    Zwykły klasyczny odkurzacz jak klasyczna 400 (meteor 2) i inne.

-5500 to taki ala mercedes. Nic dodać nic ująć. Cichy, komfortowy. Udany produkt. Prostsza jego wersja to 5000. itp itd

Wszystko zależy od tego, czy masz kogoś z alergią czy nie, bo np na alergie dobry jest z filtrem wodnym ZELMER 829. czy zależy ci na bajerach typu pilot w rękojeści (wygodny gadżet) czy zamiast tego lepiej dokupić elektro szczotkę. No i wygląd.

I jeszcze jedno. Jeżeli będziesz kupować z internetu, to dopilnuj byś miał podbitą kartę gwarancyjną, lub naklejkę firmy, bo potem mogą być problemy

Pozdrawiam
    samko78
    Level 13  
    Dziękuję za bardzo przydatne informacje. Pierwsze dwa na pewno odpadają. Na 99% zostanie zakupiony 5500 z tym że na różnych forach ludzie piszą dość negatywne odpowiedzi na jego temat, dlatego był bym bardzo wdzięczny o wypowiedzeniu się na temat negatywnych i pozytywnych cech tego odkurzacza. Dziękuję i pozdrawiam!
    Anonymous
    Anonymous  
    stoper17
    Level 20  
    samko78 A co negatywnego pisali?

karol_85 Później się podzielę informacjami

Pozdrawiam
    samko78
    Level 13  
    ""- Wady
    1.Takiej klasy odkurzacz nie powinien mieć pokryw z tworzywa sztucznego malowanego. Ta farba zacznie schodzić po paru latach odslaniając brzydki kolor pod spodem.
    2.Niedopracowane podłączenie kabla elektroszczotki do rury ssącej. TO żenada. Każdorazowe ściąganie i zakładanie kabla zasilającego na rurę to strata czasu i co gorsza chęci do odkurzania za pomocą elektroszczotki. Postuluje by wersja z elektroszczotką miala rurę ssącą z wbudowanym na stale kablem zasilającym z odpowiednią wtyczką lub gniazdem. Wowczas zalożenie elektroszczotki było by tak samo łatwe jak każdej innej. Te przelotki mocujące dołączone do odkurzacza to kompromitacja konstruktorów Zelmera. Panowie inżynierowie weźcie się do roboty...
    3.Brak prostego uchwytu mocującego do rury małe ssawki.""

"Niezły , gdyby nie patrzeć na następujące kwestie:
    1 - uchwyt pęka;
    2 - połączenie turboszczotki jest żenujące. Jaki tego efekt: za każdym razem jak muszę odkurzyć turboszczotką dostaję białej gorączki. Firma zrobiła sobie jakiś żart z klientów. Przecież tym nie da się odkurzać. Kabel wszędzie się plącze, odpina. Nie, no po prostu brak mi słów. Jestem zawiedziona i firmą i produktem!"

"Posiadam ZELMER Solaris 5000.0 HP zaledwie 3 lata, a już nie nadaje się do użycia, mimo że był używany ostrożnie. Już po roku zaczęły się usterki: najpierw złamał się uchwyt do przenoszenia (niezbyt lekkiego!) odkurzacza, potem zepsuła się regulacja rur teleskopowych, szczotki sie połamały (pożyczałam potem szczotkę od odkurzacza Zelmer -teściowej;)...-od modelu mniejszego i tańszego ale okazuje się o wiele bardziej niezawodnego. Obecnie nie działa już wcale, prawdopodobnie usterka przewodu zasilającego... Poprzedni odkurzacz -mały, zwykły model HOOVER'a, używałam ok.5 lat zanim się coś popsuło...
    Zdecydowanie odradzam ten model!!!"

Przez właśnie te negatywne komentarze trochę mnie zniechęca. Ale czekam na twoją opinię :)

Dodano po 4 [minuty]:

A jeszcze jeśli byś mógł coś polecić od innych producentów do 600zł był bym wdzięczny. Tyle że w moim wypadku odpada wodny bo nie jest mi potrzebny a po za tym zamieszanie po każdym odkurzaniu nie jest mi potrzebne;)
  • phoenixcontact
    stoper17
    Level 20  
    HeHe. Fakt faktem nigdy nikt nikomu nie dogodził. Autor prawdopodobnie wzorował się na odkurzaczu typu Rainbow Link.

Quote:
    Takiej klasy odkurzacz nie powinien mieć pokryw z tworzywa sztucznego malowanego

Zgodzę się,ale z czymś takim spotkałem się, gdzie odkurzacze pracowały na ośrodkach, ale i były takie gdzie mimo b.trudnych warunków nie było odbarwień itp. seria 3000 4000 5000 są właśnie tak wykonane.5500 jak sam się przyjrzysz są z tworzywa sztucznego Link Inaczej, mam laptopa i po paru latach na klawiszu od myszki mam wytarty lakier... Konstruktorzy popełnili błąd???
    Quote:
    .Niedopracowane podłączenie kabla elektroszczotki do rury ssącej.

W każdym egzemplarzu zelmera zasilanie elektroszczotki mieści się w okolicach klawiszy Odkurzacze Zelmer. Który najlepszy?

Quote:
    .Brak prostego uchwytu mocującego do rury małe ssawki.""

W tym miejscu jest tzw magazyn. Tam chyba są 2 małe ssawki i jedna szczelinówka.

Quote:
    najpierw złamał się uchwyt do przenoszenia (niezbyt lekkiego!)

W pierwszym poście poruszyłem temat wagi. Jest cięższy od 1600. O ile nie powiem, dlatego zwróciłem uwagę na schody itp. Ale zapewniam że Rainbow jest jeszcze cięższy. Z wyłamaną rączką spotykam się, gdy ich praca odbywała się na ośrodkach,motelach itp.

Quote:
    zepsuła się regulacja rur teleskopowych

Zazwyczaj i najczęściej się łamią, ale to na skutek dociskania gdy rura jest max wyciągnięta i mocno mocno dociskamy co by lepiej nam ssawka balagan zebrała...
    A to przecież wystarczy opróżnić worek,wymienić filtr...Ten produkt nie podlega gwarancji.

Quote:
    szczotki sie połamały

i tu mamy dowód...

Koszt takich ssawek jakieś 3-5zł
    Ta duża gdzie mamy chowany włos jakieś 28-45zł (zamiennik-orginał) (ceny orientacyjne)

I chyba w każdym zelmerze może pojawić się przerwa w połączeniu na zwijaczu.

Z innymi firmami mam mniej do czynienia. Ale są elektroluksa super ciche ( lubieją się wyłączać w czasie pracy-bezpiecznik termiczny nie pozwala na przegrzanie silnika- ale to też najczęściej eksploatowane bardzo ciężko)

Generalnie zaletą zelmera jest to że jest autentycznie 4 lata gwarancji na ODKURZACZ (nie mylić z akcesoriami wyposażenia,jak ssawki,rura, filtry czy worki)
    I oczywiście gdy ew. uszkodzenie nie wynikło na skutek niewłaściwego eksploatowania( wciągam wodę pali się silnik, nie wymieniam filtrów topi się obudowa)
    Nie wiem co jeszcze mogę powiedzieć. Części dostępne na rynku,po gwarancji możesz wymienić wirnik,stojan, łożyska turbinę szczotki i dalej żyje. Za jakiś 100 zł zreperujesz wirnik łożyska szczotki, czyli najczęstsze problemy jak już są oczywiście . W innych zazwyczaj już silnik jest jednorazowego użytku ( od 150zł nowa jednostka) ceny orientacyjne.

I tak to się ma :D
    EltraATS
    User under supervision
    Nadmienię, że zelmer w nowych odkurzaczach stosuje silniki jednorazowe, niewymienne a i nie produkuje już wirników.
    stoper17
    Level 20  
    karol_85

Odkurzacz jak wszystko wymaga kiedyś konserwacji. Dużo zależy od bałaganu i jego ilości. To o czym mówisz
    Quote:
    zaczyna strasznie śmierdzieć

jest tego dowodem. Nie wszystko zostaje na filtrach, worku.Dużo jest jeszcze na silniku, turbinie itp. Oczywiście częsta wymiana filarów, worków przedłuż jego życie. Ale czyszczenie wcześniej czy później jest obowiązkowe. Nie wiem jak u was, ale taka konserwacja bez wymiany w zależności od odkurzacza wychodzi ok 40zł.

919..
    Maxymalna moc tego odkurzacza to 1600W szkoda że nie podają parametru "siły ssania"

Odkurzacz jest bardzo fajny. waży 8,5kg bez wyposażenia. Zdecydowanie prosty w obsłudze (porównując z 616 wodnikiem,to bije go na głowę jeśli chodzi o komfort korzystania)
    Z tymi wodnymi najgorsze jest to, że trzeba uważać na substancje piorące. Zdarza się tak, że mocno się pieni,silnik zaciąga, i może być problem. Dlatego dodatkowo przydał by się neutralizator piany (jakieś 15żł) Unikniemy przypadkowego uszkodzenia silnika. I stosować się miarek ilościowych.

Nigdy nie walczyłem z sierścią to mi ciężko się wypowiedzieć. Z drugiej strony jeśli chodzi o samo odkurzanie i dosłownie samo odkurzanie, to proponuje niezawodnego Profi1 Link Odkurzacz jest przemysłowy,ale nie do zajezierzenia(pomijając wodę). Banalna konstrukcja, czysta prostota, filtry z gąbek czyli oczyszcza się je pod wodą(typu sierść) Tylko to przemysłowy, Brak zwijacza zamiast tego uchwyt na zwinięty przewód. Przewód 15m a nie 5.6m jak 919 zelmer.

Nie wiem naprawdę. Trudna sprawa :|

Dodano po 8 [minuty]:

Chyba elf2,XS,DOT,Clarius, mają jednorazowe silniki. A mowa tu o 5500.
    Przypuszczam że Zelmer zaprzestał chwilową produkcję, w jakimś konkretnym celu( pewnie wszystkim nam znanym)Tak samo jak okroił listę serwisów. Wcześniej czy później jak osiągną cel, produkcja ruszy, a póki co klient objęty jest 4 letnią gwarancją. Z ciekawości dowiem się czy prawdą jest to co piszesz o produkcji wirników.
    samko78
    Level 13  
    Dzięki za wszystko stoper17 w poniedziałek wybieram się po odkurzacz Zelmera 5500:)
    Pozdrawiam!
    Anonymous
    Anonymous  
    stoper17
    Level 20  
    SAFBAG 49.4000 Link

Z tymi 10ma dniami to dowiedz się na jakich warunkach. Zawsze są myki itp. a potem problemy :cry:
    Pozdrawiam :D
    patryk260983
    Level 19  
    mam worki do odkurzacza właśnie Safbag 49.4000, flizelinowe (?). Zastanawiam się czy takie worki są lepsze niż te papierowe?
    Biorąc pod uwagę, że papierowe są grubsze, te podane wyżej sa cienkie i mają porowatą strukturę, to odkurzacz będzie się mniej męczył przy użytkowaniu, czy to tylko taki chwyt marketingowy ? ;-)
    stoper17
    Level 20  
    Właściwości tego worka są właśnie takie. Mimo że w jakiś sposób będą pełne, to i tak lepiej będzie przez nie przechodziło powietrze niż przez papier.Ponoć też więcej zatrzymują bałaganu typu kurze itp.
    Safbagi są wydajniejsze i wielu klientów zrezygnowało z papieru na rzeczy tych worków.
    patryk260983
    Level 19  
    wiem też, że safbagi są droższe od papierowych ;-)
    Ale skoro korzyści są takie, to faktycznie może i warto zainwestować :-)
    manana
    Level 13  
    o matko nie wiedziałam, że to jest taki problem, żeby kupić odpowiedni odkurzacz, ale jak ja miałabym wybierać jakiś jeden kontretny postawiłabym na jakiś z filtrem wodnym, ostatnio nabyłam takowy MPM bora i jestem nim zachwycona, jak dla mnie on jest idealny. Dokładny, wygodny w użyciu. Chyba teraz nie wróciłabym do tradycyjnego odkurzacza.
    stoper17
    Level 20  
    manana wrote:
    o matko nie wiedziałam, że to jest taki problem, żeby kupić odpowiedni odkurzacz, ale jak ja miałabym wybierać jakiś jeden kontretny postawiłabym na jakiś z filtrem wodnym, ostatnio nabyłam takowy MPM bora i jestem nim zachwycona, jak dla mnie on jest idealny. Dokładny, wygodny w użyciu. Chyba teraz nie wróciłabym do tradycyjnego odkurzacza.

Gratuluje udanego zakupu.Jak zauważyłaś autor także był zdecydowany, z tym że potrzebował się ew. utwierdzić w pozytywny lub negatywny sposób.
    Natomiast kolejna osoba także wiedziała co chciał, z tym że opcja piorąca.
    Także jak widzisz manana jest to sprawa całkowicie indywidualna.Zapotrzebowania są różne(np.po co kawalerowi wodny odkurzacz, gdzie 10h spędza poza domem, 8h śpi?W takim wypadku utrzymanie czystości zapewni zwykły odkurzacz.Kowalski ma żonę, 2ke dzieci, kota,psa, pampuszki-jak najbardziej wodny odkurzacz byłby mile widziany. Zapewniam, że czasem warto się zapytać, nawet o zakup odkurzacza. To może spowodować uniknięcia ew. niepotrzebnych problemów,poprawienie jakości sprzątania. A w efekcie końcowym i tak i tak decyzja należy do autora ( swoją drogą, sprzedawcy w sklepach, marketach lubią ładnie sprzedawać-produkty które słabo schodzą ze stanu)Niestety :|
    samko78
    Level 13  
    Jak wyżej zauważył bardzo trafnie każdy chce się poradzić nawet mając już obrany jakiś produkt. Powiem szczerze że jest wiele opini na temat mojego produktu, ale niestety jak dobrze wiemy w dzisiejszych czasach wiele sklepów i firm robią sztuczne opinie. Polega to na tym że firmy piszą w opiniach bardzo dobre opinie na swój produkt zaś do konkurencji porcja krytyki jest tak duża że w sumie nie wiemy co kupujemy czy jest to odkurzacz czy jakiś stary złom. Tworząc ten temat chciałem dowiedzieć się rzetelnych opinii na temat tych produktów które podałem. Jak zwykle nie zawiodłem się i otrzymałem porcję negatywnych jak i pozytywnych informacji które bardzo mi pomogły. Ostatecznie zakupiłem Zelmera 5500 3ht. Jestem bardzo zadowolony i wszystkie rzeczy które zostały tutaj powiedziane potwierdziły się. Nie żałuję wydanych pieniędzy. Po za tym sama idea forum jest po to żeby poruszać tematy które nas nurtują i sprawiają nam problem. Oczywiście nie powinniśmy się kierować tylko i wyłącznie tymi opiniami ale potrafią one o wiele ułatwić wybór produktu i potrafią zminimalizować szansę na zakup złego produktu. Pozdrawiam!
    podtext
    Level 9  
    dobry,

czy ktoś z forumowiczów posiada może modele Ceres VC3300.0ST lub Zelmer Solaris Twix 5500.0 HT ?
    chciałbym się dowiedzieć czy są to dobre produkty i warte zakupu , lub może całkowicie je odradzacie ?

pozdrawiam
    sigm
    Level 1  
    i tak: kiepskiej jakości plastik, bo po uszkadzane krawędzie, niby zwykłe użytkowanie, a cały porysowany, wystarczy tylko zahaczyć o cokolwiek, i zostają ślady, rączka dziwnie łatwo się odłamała, uchwyt przytrzymujący rurę w pozycji pionowej też się urwał, problemy z pokrywką, bo nie chce się zamykać, i trzeba samemu wymyślać jakiś zatrzask, bo serwisie wymieniają tylko całą pokrywę, ale w innym kolorze, problemy z workami, bo jakoś nie chcą się dopasować, więc się zatyka i trzeba czyścić co jakiś czas, problemy z regulacją mocy, przełączniki w rękojeści dawno już nie działają, a te na dole właśnie się zepsuły, głośny, grzeje się, ostatni raz dałem się nabrać na krajowy produkt
    qstosz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jakoś nie jestem przekonany że to krajowe produkty.

Raczej Chrl.
    patryk260983
    Level 19  
    qstosz wrote:
    Jakoś nie jestem przekonany że to krajowe produkty.

Raczej Chrl.

Nie będę się wypowiadać odnośnie części i ich pochodzenia, ale co zauważyłem, jak przyszło mi kupować odkurzacz... otóż Zelmer daje 4 lata gwarancji na odkurzacze "made in Poland" oraz 2 lata na "made in China" ;-)

Nie wiem, czy ma to de facto jakieś znaczenie w przypadku komponentów, z których dany odkurzacz jest zrobiony i w jakości :-)