Witam. Posiadam mikrofalę samsunga GE732KS TDS i od pewnego czasu nie świeci wyświetlacz, a po otwarciu drzwiczek zapala się światło i powoli działa napęd. Bardzo proszę o pomoc bo pierwszy raz próbuję naprawiać mikrofalę. Dziękuję
Dodano po 9 [minuty]:
Przepraszam pomyliłem typ. To jest Samsung G2736N.
Jeszcze raz sprawdzę te napięcie wtórne, bo zapomniałem wartości ale na pewno transformator jest OK. Krańcówki są dobre. W jednym z forum wyczytałem, że może to być folia, więc tak pomyślałem. Jak chcesz to zrobię fotkę zdemontowanej płytki, bo ta chyba trochę uboga.
Dodano po 7 [minuty]:
Zastanawia mnie jeszcze czemu po otwarciu drzwiczek pracuje powoli ten napęd i wentylator. Jak pisałem wcześniej krańcówki sprawdzone i są ok.
Dodano po 24 [minuty]:
Z tego trafka wychodzą dwa napięcia wtórne: 22V i 10V. Posyłam dwie fotki płyty.
8A wskazywało by na tranzystor, ale IC wskazuje na jakiś układ (np. stabilizator). 78L05 w obudowie sot-89 wyprowadzeniami by pasował (wyjście / masa / wejście). Widać, że płytka w tym miejscu przegrzana - być może temperatura go "zabiła".
W podobnych przypadkach "dobitego" usuwam, wiertłem 1.0mm wiercę i montuję po drugiej stronie zwykły 7805.
Ale tu trzeba być pewnym, czy to stabilizator.