Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolejny pozew Apple, tym razem ponad 20 urządzeń, w tym Galaxy S III i Note

lukasker 03 Sep 2012 15:22 6132 28
  • Kolejny pozew Apple, tym razem ponad 20 urządzeń, w tym Galaxy S III i Note Apple dopiero co wygrało proces o naruszenie praw patentowych z Samsungiem, co zakończyło się ponad miliardem kary dla koreańskiego producenta. Tymczasem w sądzie wylądował kolejny pozew, tym razem skupiający się na ponad 20 nowszych urządzeniach, w tym Galaxy S III i Note, naruszających 4 inne patenty. Pozew nie zawiera jeszcze prośby o zakazanie sprzedaży produktów, ale może się odbić negatywnie na Samsungu. Choć koreański producent zadeklarował, że zdywersyfikuje swoje urządzenia i zacieśni współpracę z Microsoftem, to jego akcje poleciały mocno w dół po ogłoszeniu pierwszego werdyktu.

Pełna lista urządzeń to:

Galaxy S III, Galaxy S III – Verizon, Galaxy Note, Galaxy S II Skyrocket, Galaxy S II Epic 4G Touch, Galaxy S II, Galaxy S II – T-Mobile, Galaxy S II – AT&T, Galaxy Nexus, Illusion,Captivate Glide, Exhibit II 4G, Stratosphere, Transform Ultra, Admire, Conquer 4G, i Dart, Galaxy Player 4.0, Galaxy Player 5.0, Galaxy Note10.1, Galaxy Tab 7.0 Plus i Galaxy Tab 8.9

Co ciekawe - Samsung ogłosił już, że w razie premiery nowego iPhone 5 z technologią LTE, ma już gotowy proces przeciwko Apple.

Jak sądzicie - czy zakończy się wojna patentowa? Jeśli tak, to jak? Jaki wpływ będzie mieć na konsumentów? Więcej w źródle.

Źródło

Cool? Ranking DIY
    About Author
    lukasker
    Translator, editor
    Has specialization in: programowanie, strony www
    lukasker wrote 2900 posts with rating 174. Live in city Kielce. Been with us since 2010 year.
    kranzio
    Level 26  
    Ciekawe kiedy Apple opatentuje rozmawianie przez telefon, używania dwóch kciuków do pisania na ekranie smartfona i jeszcze by się coś znalazło. Trzeba być jakimś chyba fanatykiem żeby tyle kasiory płacić za samą nazwę. To samo a czasem nawet lepsze można mieć za mniej kasiorki.
    biomedyczny
    Level 26  
    Co oni niby chcą od nota ??

Po 1 od kiedy apple chciało używać rysika ? Niby Jobs mówił że rysik to zło.
    Po 2 dali by sobie siana. Bo skończy się tym że apple dostanie zakaz sprzedaży w europie.
    Bartek.k.k
    Level 21  
    biomedyczny wrote:
    Po 2 dali by sobie siana. Bo skończy się tym że apple dostanie zakaz sprzedaży w europie.

+ w Azji i zostaną w ręku w nocniku. Oby spełniło się tu to powiedzenie "Nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka".
    winuser2
    Level 17  
    Obecna polityka Apple przypomina tą z początków istnienia Microsoft (kto czytał książkę o Billu Gates'ie ten wie o czym mówię). Być może nie było to na taką skalę ale jak widać jest to skuteczne. Do czasu.
    biomedyczny
    Level 26  
    Powiedz mi co tak naprawdę wymyślił niby apple ??
    Wyświetlacz dotykowy nie?
    Multitouch tez nie bo wymyśliło je sony lub htc już nie pamiętam.
    Poza białym kolorem naprawdę nic.
    Ok kształt. Bo do tej pory nie było takiego kształtu.
    Jedynie google miało w planach takie kształty.

Dajcie mi jedną jedyną rzecz.
    Bo mi na myśl przychodzi jedynie micro jack. Który akurat nie ma sensu i służył jedynie nowemu portowi. No to dajmy jeszcze port apple.
    Ale oni się skarzą o wszystko ostatnio o to że wymyślili niby port z dźwiękiem.
    Przecież nawet moja nokia 3310 miała bodajże w tym wielostykowym porcie słuchawki.
    3510i już na pewno. W jakichś tam modelach były na właśnie takim micro jacku.

Więc?? Rozumie gdyby się skarżyli o np pasek aplikacji z mackosa. O sklep z piosenkami.
    W telefonie przykro mi nic nie wymyślili. A przynajmniej ja nie znam takiej rzeczy.

-----------
    Poprawiam żeby ktoś się nie przyczepił 3310 miała tego micro jacka 3510 już w złączu.

----
    Wgłębiając temat
    Multitouch wymyślił instytut toronto a zastrzegł mitsubishi w 2001 roku 6 lat przed ipodem
    http://en.wikipedia.org/wiki/Multi-Touch

Twórcy micro jacka nie znalazłem.
    Więc nie wiem co za inteligentny sąd to rozstrzyga. Ale jak samsung ma płacić apple to niech ipod płaci za podawanie że niby odkrył nową technologie mitsubishi.

Dodano po 14 [minuty]:

Ciekaw jestem też co niby chcą od słuchawek htc. jw moje touch pro było znacznie wcześniej niż ipod. I jakoś nie widzę w żadnych słuchawkach nic niezwykłego no bo niby co?
    htc miało zawsze 2 przyciski. Noki 3 nowsze 2.

Może mają taką samą długość jak Ipadowskie i według apple oni odkryli dobrą długość słuchawek. Będę więc musiał zakopać wszystkie słuchawki jakie mam. Bo może mają apple długość?? A może nie mogą być białe ?? I apple ma patent na biały kolor. Więc od jutra każdy musi spalić białe koszulki.
    blur
    Level 22  
    Na miejscu firmy samsung ograniczyłbym dostawę części dla apple, tyle że to jeden z ich głównych klientów.
    biomedyczny
    Level 26  
    Powiedz mi kto by ci kupił ipada czy ipoda
    Wystarczyło by by samsung wydał galaxy note mini. Takie 0,5 - 1 cal mniejsze. I kosi wszystkie telefony na rynku.
    Jedynie dla takich maniaków jak ja będzie brak klawiatury. Ale są już do ipoda dokładane na bluetooth wysuwane.
    Dodać do tego mały zegarek na rękę jak ipod nano.

To nie czasy mp3 że apple miało z tego kasę. Dziś mało kto używa mp3. Dawniej ej ty zły bo z telefonu muzyki słuchasz jaka bieda. Dziś większość telefonów ma lepszy dźwięk niż mp3. Lepsze słuchawki itd.

Dlatego właśnie tak powinni zrobić odciąć ich od części. Podpisać porozumienie z lenovo, nokią czy sony. I sam się apple wykończy.

Zwłaszcza że mackboki doczekały się odpowiedników z każdej firmy. Np taki czarny lenovo x1. Działa znacznie dłużej jest czarny, nie rysuje się. Ładuje do 80% w ciągu 1h.

Według mnie nadejdzie kryzys dla takich firm jak apple że mogą zniknąć z rynku i to w max 5 lat.

Convertible tablet się upowszechniają. Tablety z Windowsem też. Tablety z rysikiem tez.

Apple się po prostu boi bo nic nie wymyślili i nie mają pomysłu dokąd iść.
    Nokia poszła w xx megapikseli.
    Samsung w super nowoczesne i super wytrzymałe telefony.
    Itd itd.
    Po prostu to jest wyraźny kres ich firmy.

Co więcej samsung ma w ciągu roku wydać telefon flexible.
    Ipod nawet mimo że miał kasę nie myślał nad technologiami.

W dodatku nazywanie jobsa wizjonerem.....
    Ja marzyłem o tablecie jak miałem z 10 -15 lat.
    Przecież tablety są już od 10 lat.
    Sterowanie dotykiem komputerów w filmach od lat 80 albo nawet 60.

Obecnie to co jest do wymyślenia to ogniwa fotowoltaniczne gięte, ekrany gięte.
    Baterie wytrzymujące np miesiąc w laptopie.

A takie tam przepychanki... nokia jakoś nie skarżyła siemensa za kopiowanie ich przycisku. Jak sie nazywał ten jeden przycisk w 3310 itd.
    Montrres
    Level 21  
    Nie bez przyczyny mówi się każdy kij ma dwa końce. To czym apple teraz próbuje uderzyć prędzej czy później odbije się im potężną czkawką. Jak ktoś słusznie zauważył oni sami praktycznie nie wymyślili niczego nowego.
    Jak ostatnio czytam to mam wrażenie, że oni się utrzymują z "odszkodowań" za złamanie patentów.

Nie chcę mówić że iPhone/iPad to dno, bo ostatnio bawiłem się iPadem i mam pozytywne odczucia jeśli chodzi o sprzęt (na co dzień mam androida). Prawda jest taka że za cenę iPad'a2 można mieć 2 tańsze w niczym nie ustępujące tablety z androidem.

Apple uważaj zebyś samo sobie gola nie strzeliło.
    cefaloid
    Level 33  
    biomedyczny wrote:
    (...)

Apple wymyśliło rewolucyjny interfejs telefonu (i nie tylko telefonu). Tak, to prawda, że Apple zebrało cudze pomysły i stworzyło słuchawkę która sprzętowo niczym nowym nie jest. Ale bądź obiektywny i zobacz jakie były smartfony przed iPhone:
    Z tym wstrętnum rysikiem, z jakimś KOSZMARNYM narzędziem na komputer typu Nokia PC Suite / Active Sync, gdzie instalacja dowolnej aplikacji to było nie lada wyzwanie dla przeciętnego uzytkownika. Itd.

Efekt tego był taki że mimo, iż sporo ludzi miało np. Symbiana to tylko kilka procent z nich wiedziało że da się na telefon coś zainstalować. A z tych kilku procent tylko kilka procent wiedziało jak to zrobić.

I wtedy wkroczył Apple i zrobił taki smartfon że nawet cukieraśna niunia w białych kozaczkach umie sobie sama zainstalować aplikacje. TO wymyśliło Apple. Gdyby nie oni nadal babrał byś się w Windows Mobile / Symbian z nieprzyjaznym interfejsem od inzynierów dla inżynierów. Dało się osiągnąć niemożliwe? Dało.

Ale Apple unikam - bo 'doi' swoich klientów z pieniędzy i nie daje im żadnego wyboru. "Jedna słuszna konfiguracja albo spadaj" to nie dla mnie.

Dodano po 1 [minuty]:

Montrres wrote:
    Jak ostatnio czytam to mam wrażenie, że oni się utrzymują z "odszkodowań" za złamanie patentów.

Biznes jest biznes. Bo skoro Microsoft ma więcej przychodów z systemu Android (patenty MS) niż z własnego Windows Phone, to Apple też idzie tą drogą.
    biomedyczny
    Level 26  
    No jaki były??
    Mi tego rysika brakuje i to bardzo. I dlatego teraz czekam na wyjście note mini.
    A jedyne co było wadą to windows mobile który chodził wolno, wieszał się itd.
    I przed apple było identyczny interfejrs na noki !!!

Więc tu nie masz racji.
    WYMYŚLILI DOBRY SYSTEM OPERACYJNY i tyle.
    Tego brakowało właśnie na tabletach i telefonach.
    Więc jeśli chcą kogoś skarżyć to androida.
    WYMYŚLILI SKLEP Z PIOSENKAMI i też ok niech mają do tego prawa.
    Puki co o konkurencji nie słyszałem.

A nie np podobieństwo telefonów bo nawet htc diamond wygląda identycznie jak apple a było 5 lat wcześniej. Po prostu szklana płaska tafla z przyciskami u dołu. Nawet sonyericson p1 będacy 10 lat przez apple było podobne.

Dodano po 19 [minuty]:

Jak patrzę na to zdjęcie to powiedział bym nawet że iphone jest zdarty z diamonda.
    Zaokrąglone rogi, zmniejszony przycisk nawigacyjny i powiększony ekran.

9 stycznia 2007 r. został wydany iphone
    22 października 2008 został wydany htc dream od google. Nie byli by wstanie napisać androida w ciągu roku i stworzyć telefonu. WIĘC iphon nie ma nawet żadnych praw dla androida.
    Android został założony w 2003 roku. A we wrześniu 2007 wydali androida dla testów.

Więc nie ma mowy o tym że android powstał jako kopia iphona.

I jak widać wyraźnie to iphon został skopiowany.

A jak się zaczną pluć o tablety...To w czasie iphona powstał htc Advantage X7500
    26 stycznia 2007 roku

http://en.wikipedia.org/wiki/HTC_Advantage_X7500

Więc jak by sędziowie mieli trochę rozumu a nie tylko kto da więcej żeby przekupić ..
    rafbid
    Level 33  
    blur wrote:
    Na miejscu firmy samsung ograniczyłbym dostawę części dla apple, tyle że to jeden z ich głównych klientów.
    Samsung już podobno zakazał używania swoich dysków i pamięci ram w sprzęcie apple :D
    cefaloid
    Level 33  
    biomedyczny wrote:
    9 stycznia 2007 r. został wydany iphone
    22 października 2008 został wydany htc dream od google. Nie byli by wstanie napisać androida w ciągu roku i stworzyć telefonu. WIĘC iphon nie ma nawet żadnych praw dla androida.
    Android został założony w 2003 roku. A we wrześniu 2007 wydali androida dla testów.

Więc nie ma mowy o tym że android powstał jako kopia iphona.

Mylisz się, bardzo się mylisz. Android powstawał równolegle do iOS - tak, to prawda.

ALE

Miał mieć zupełnie inny interfejs. Taki sam kiszkowaty jak stare smartfony. Jak zobaczyli iOS puściły im zwieracze i zrobili interfejs od nowa. Niestety jest to proteza wprowadzona w ostatniej chwili i dlatego interfejs Androida zawsze będzie nieco 'rwał'.

Można Apple nie lubić, ale nie przeginajmy.

biomedyczny wrote:
    I przed apple było identyczny interfejrs na noki !!!
    W jakiej? O ile wiem ruszyli tyłki i więli zię za zmiany w Symbianie dopier PO pojawieniu się iPhone oraz Androida. Stąd mają obecnie pozycję.... bankruta.
    biomedyczny
    Level 26  
    Nie prawda. Podobny interfers powstał chocby dla noki serii E. e52 itd.
    I seria e była wcześniej niż android.
    Nie mówiąc już że przecież menu androida to to samo co ikonki w każdym telefonie począwszy od 3510i
    Czym się różni taki interfejrs od k800

ALE PAMIĘTAJ ŻE ONI SKARŻĄ SIĘ O WYGLĄD ITD. A nie o soft.
    A jak podałem na początku jedyne co apple mogły zastrzegać to soft i sklep.

Więc poniekąd zgadzasz się ze mną.
    cefaloid
    Level 33  
    biomedyczny wrote:
    ALE PAMIĘTAJ ŻE ONI SKARŻĄ SIĘ O WYGLĄD ITD

No ale ja tylko odpowiedziałem koledze, który chciał by mu pokazać choć jeden wynalazek Apple. No to pokazałem. Idiotyczne sądy o zaokrąglenia brzegów to dla mnie taki sam bezsens jak dla Ciebie.

biomedyczny wrote:
    Podobny interfers powstał chocby dla noki serii E. e52 itd.

Chyba nie do końca... E52 pracuje przecież pod kontrolą klasycznego Symbiana S60 bez ekranu dotykowego, wymagającego Nokia PC Suite by cokolwiek z telefonem zrobić. Miałem Nokię E50 i wiem że 80% moich znajomych z takim telefonem prosiło "zainstaluj mi". A teraz sami sobie radzą z Androidem / iPhone. Dla nich to przepaść. Symbiana nie ogarniali, jakieś kabelki, synchronizacje, podpisy cyfrowe, cuda na kiju... Taki system od inżynierów dla inzynierów. A co miały zrobić 'białe kozaczki' :D Apple słusznie zauważył ze ludzi typu 'siłka i fura' jest więcej jak ludzi typu 'inżynier'.
    Montrres
    Level 21  
    Koniec końców uważam, że w oczach ludzi bardziej świadomych sytuacji, czy bardziej zdających sobie sprawę z tego co się dzieje (myślę tu o tematach związanych ze smartfonami czy komputerami) apple się po prostu ośmiesza... Pomimo tego że w oczach większości tzw. "szarych kowalskich" są "na topie" to ja uważam ich za "prymusa" w klasie który się wygłupił. Sądzić się o kształt czy wygląd ikonek?

Ostatnio przecież było głośno o tym że fanboje appla pomylili ipada2 z nowym Samsungiem galaxy tab2. No to jest jakaś kpina!
    I co? I też apple wytoczyło proces. Bo tylko tyle umieją!
    TheBiSHoP
    Level 11  
    cefaloid wrote:
    wymagającego Nokia PC Suite by cokolwiek z telefonem zrobić

Nie bardzo wiem do czego Ci tak bardzo było potrzebne PC Suite. Wszystko można było zrobić z poziomu telefonu bez żadnego gimnastykowania się. Nie było sklepów z oprogramowaniem bo i nie było czego tam sprzedawać, a tym bardziej udostępniać za darmo. I faktycznie nie widzę jakiejś przepaści jeśli chodzi i interfejs Symbiana, iOS'a czy Androida. No bo co można zrobić innego niż ikony poustawiane w rzędach jak to było od czasu 7650 i innych telefonów nawet bez "systemu" które miały wyświetlacz na którym się to mieściło. To czy "klikało" się na tą ikone palcem, czy wybierało się ją przyciskami nie ma żadnego znaczenia to nadal jest to samo. Inaczej wystylizowane ikony, przyciski i tyle.
    biomedyczny
    Level 26  
    Ha ha patrzcie co znalazłem na demotach

Swoją drogą ja w touch pro miałem slide to unlock więc raczej apple tego na pewno nie wymyśliło.
    Podejrzewam że był nawet ta tytanie2
    hans512
    Level 15  
    lukasker wrote:
    ak sądzicie - czy zakończy się wojna patentowa? Jeśli tak, to jak? Jaki wpływ będzie mieć na konsumentów?

Dla konsumentow taka wojna jest fatalna - bo decyzje sadow maga relanie zablokowac mozliwosc kupna danego modelu telefonu apple/samsung (w zaleznosci kto wygra dany proces).

Wojna raczej sie nie zakonczy: bo tutaj chodzi o dominacje rynku i sumy rzedow miliardow dolarow - gra jest wiec warta swieczki (o sumy rzedu 10mln Apple by sobie darowal).

Mnie osobiscie zniesmacza fakt iz mozna dostac patent/prawo na wyglad - bo to tak jak by zapisac sobie prawo do "czarnej opony z tworzywa w ksztalcie kola".

Jak na ironie: Steve Jobs 30 lat temu (1983) bardzo zazarcie walczyl z monopolistyczna dominacja IBM na rynku komputerow i porownal IBM do "roku 1984" Orwella. Jak widac teraz to Apple stal sie "zlym".

Do obejrzenia tutaj:
    http://www.youtube.com/watch?v=ISoWKxKyWhQ 4:00
    Szymon Tarnowski
    Level 27  
    Tak z ciekawości jaki wpływ przegranego procesu przez Samsunga w USA? Sąd uznał że naruszyli patenty Apple, nakazał wypłacić odszkodowanie, załóżmy że Samsung zapłaci je co do grosza, ale co dalej? Czy Samsung nadal może sprzedawać telefonu w postaci pudełka z wyświetlaczem LCD o zaokrąglonych rogach?
    Anonymous
    Level 1  
    hans512
    Level 15  
    voytaschec wrote:
    największymi zwycięzcami są Apple i właśnie Samsung i żadna inna firma.
    No nie wiem czy strata miliarda dolarow to takie zwyciestwo dla Samsunga. Przeciez oni musza sprzedac teraz 50mln telefonow by wyjsc na zero (liczac ze na kazdym zarabiaja na czysto 20$)
    biomedyczny
    Level 26  
    jakie 20 $
    Chłopie koszt produkcji iphona czy galaxy 3 to max 50$
    Koszt produkcji iphona 4s to dokładnie 200$, a obecnie blisko połowę z tego.

Producent ma przebicie na jednym telefonie 1000%
    Tak naprawdę to podrożą telefony.
    Zamiast 500$ dadzą 700 800 i jw.
    hans512
    Level 15  
    biomedyczny wrote:
    jakie 20 $

Jakie 1000%?! Nie umiesz czytac tej tabelki!
    Totalny koszt to BOM+manufacturing.

Dla apple 4s 16gb zysk na czysto wynosi: 3$ na urzadzenie [199-196] (cena w sprzedazy - totalny koszt)
    Dla apple 4s 32gb zysk na czysto wynosi: 84$ na urzadzenie [299-215]
    dla apple 4s 64gb zysk na czysto wynosi: 145$ na urzadzenie [399-254]

Nie wiem jak to wyglada u samsunga ale jak widzisz - trzeba sprzedac miliony telefonow by odrobic ten miliard dolarow straty.
    Samezrp1
    Level 13  
    cefaloid wrote:
    zawsze będzie nieco 'rwał'.

nie wiem na ile ktoś, kto to pisał jest w temacie (mówię o artykule pod linkiem), ale od 2006 roku minęło wiele czasu i spokojnie wszelkie niedociągnięcia można było usunąć, szczególnie, że andek 4.x to już inny system niż 2.x.
    Bardziej prawdopodobne mi się wydaje to co pisał tu jakiś czas temu jeden z użytkowników.
    I ios, i nokiowa winda działa bezpośrednio na sprzęcie, andek na wirtualnej maszynie. I to moim zdaniem robi wielką różnicę. I jednocześnie jest zaletą i przekleństwem. Zaletą jest to, że może działać na setkach/tysiącach modeli sprzętowych, ios z iphona na pięciu, wliczając 4s, nokiowa winda na dzisiaj na jednym. Czujesz różnicę?
    cefaloid
    Level 33  
    Samezrp1 wrote:
    cefaloid wrote:
    zawsze będzie nieco 'rwał'.

nie wiem na ile ktoś, kto to pisał jest w temacie (mówię o artykule pod linkiem), ale od 2006 roku minęło wiele czasu i spokojnie wszelkie niedociągnięcia można było usunąć, szczególnie, że andek 4.x to już inny system niż 2.x.
    Bardziej prawdopodobne mi się wydaje to co pisał tu jakiś czas temu jeden z użytkowników.
    I ios, i nokiowa winda działa bezpośrednio na sprzęcie, andek na wirtualnej maszynie. I to moim zdaniem robi wielką różnicę. I jednocześnie jest zaletą i przekleństwem. Zaletą jest to, że może działać na setkach/tysiącach modeli sprzętowych, ios z iphona na pięciu, wliczając 4s, nokiowa winda na dzisiaj na jednym. Czujesz różnicę?

I Ty masz rację i ja.

Ty, że maszyna wirtualna Androida zawsze będzie bardziej zasobożerna. To oczywiste. Ja, że w Androidzie interfejs nie ma priorytetu "realtime" więc musi, siłą rzeczy rwać. A jest to zaszyte tak głęboko w jądro systemu że już tego nie przerobią. Masz też rację, że od wersji 4.x interfejs jest renderowany przez GPU (w iPhone tak było od zawsze). Po prostu system iOS od samego początku miał przede wszystkim wyglądać i robić wrażenie. Android miał za to być przede wszystkim wieloplatformowy. Inne założenia, inne efekty. Zgadzam się w 100%.

Dodano po 7 [minuty]:

biomedyczny wrote:
    jakie 20 $

Kiedyś też tak myślałem, ale dane mi było pracować w firmie produkującej elektronikę. Też mieliśmy podobne relacje ceny sprzedaży do ceny złożenia urządzenia "do kupy". Ale koszty wokół były naprawdę spore:
    - programowanie
    - dział konstrukcyjny (nie wszystko od razu wychodzi, trzeba uwzględnić fakt że nie wyszło, że trzeba przetestować 10 konfiguracji itd)
    - testy
    - certyfikaty CE
    - zezwolenia
    - obudowa (sama cena projektu formy wtryskowej osłabiała - wierz mi, kosmiczny koszt)
    - wsparcie techniczne
    - serwis gwarancyjny
    - handlowcy (+ ich samochody służbowe)
    - wynajem biur
    - koszt rekalmy
    - koszt logistyki
    - koszt systemu SAP do nadzoru procesów (w tym przypadku)
    Wszystko to nie przynosi forsy bezpośrednio a musi w jakiś sposób zostać sfinansowane. Firma nie pławiła się w luksusie, nie było lekko mimo tych cen.

hans512 ma rację - nie jest lekko, producenci sprzętu dość często balansują na granicy opłacalności. Nie mówię że Apple tak ma bo nie wiem, więc nie traktuj tego proszę jako krytykę Twojej wypowiedzi, być może masz rację że przy firmie wielkości Apple te koszta są nieistotne. Tego nie wiem. Ale wiem że od kosztów złożenia telefonu do kosztów całkowitych jest daleko.
    TheGanG
    Level 12  
    cefaloid wrote:
    Niestety jest to proteza wprowadzona w ostatniej chwili i dlatego interfejs Androida zawsze będzie nieco 'rwał'.

Popatrz na projekt Butter w androidzie 4.1 (jelly bean) - płynność działania... która naprawdę jest ogromna, to launchery i inne nakładki graficzne innych producentów psują płynność działania androida
    romulus73
    Level 28  
    cefaloid wrote:
    biomedyczny wrote:
    (...)

Apple wymyśliło rewolucyjny interfejs telefonu (i nie tylko telefonu). Tak, to prawda, że Apple zebrało cudze pomysły i stworzyło słuchawkę która sprzętowo niczym nowym nie jest. Ale bądź obiektywny i zobacz jakie były smartfony przed iPhone:
    Z tym wstrętnum rysikiem, z jakimś KOSZMARNYM narzędziem na komputer typu Nokia PC Suite / Active Sync, gdzie instalacja dowolnej aplikacji to było nie lada wyzwanie dla przeciętnego uzytkownika. Itd.

Efekt tego był taki że mimo, iż sporo ludzi miało np. Symbiana to tylko kilka procent z nich wiedziało że da się na telefon coś zainstalować. A z tych kilku procent tylko kilka procent wiedziało jak to zrobić.

I wtedy wkroczył Apple i zrobił taki smartfon że nawet cukieraśna niunia w białych kozaczkach umie sobie sama zainstalować aplikacje. TO wymyśliło Apple. Gdyby nie oni nadal babrał byś się w Windows Mobile / Symbian z nieprzyjaznym interfejsem od inzynierów dla inżynierów. Dało się osiągnąć niemożliwe? Dało.

Ale Apple unikam - bo 'doi' swoich klientów z pieniędzy i nie daje im żadnego wyboru. "Jedna słuszna konfiguracja albo spadaj" to nie dla mnie.

Dodano po 1 [minuty]:

Montrres wrote:

Biznes jest biznes. Bo skoro Microsoft ma więcej przychodów z systemu Android (patenty MS) niż z własnego Windows Phone, to Apple też idzie tą drogą.

Mylisz się najłatwiejsza instalacja była na WIN.xxx
    1 z poziomu active sync zaznaczałeś program i się instalował automatycznie po podłączeniu
    2 za pomocą samorozpakowującego się pliku .cab gdzie program instalowałeś z poziomu PC lub poziomu urządzenia
    Ten system był dostępny od 2003 roku i MS jak by chciał to by pogonił Apple
    Co do opatentowanej obudowy ip "zaokrąglony prostokąt z przyciskiem" to zerknij w PPC od HTC z lat 2005 to jest 2 lata przed IP dlatego Apple nie walczy z HTC i MS bo sprawa była by prosta. A samsung wszedł z PPC po IP więc dlatego ich ścigają