Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

C-330 - Dziwne zachowanie podnośnika

03 Sep 2012 23:49 3363 4
  • Level 16  
    Witam,

    Zamontowałem w mojej 30-stce pompę wzmocnioną olejową (żeliwną z HYLMET-u), w celu usprawnienia pracy z turem ( T-210). Pompa spisywała się na początku nieźle, ale obecnie pojawił się problem - podczas pracy przy załadunku ziemi ładowacz stopniowo coraz wolniej unosił ładunek, przy czym, w momencie sterowania czerpakiem zawsze lekko unosił się tylny TUZ. Dodam że rurka prowadząca olej z rozdzielacza nie dała się dotkną z gorąca...Po niecałym dniu pracy ładowacz przy wręcz maksymalnych obrotach silnika, ledwo się unosił, wymieniany był olej, filtr czyszczony, nawet sprawdzane uszczelki w pompie(wymienione, poprzednie zniszczone były całkowicie). Czy za masakrycznie rozgrzewający się olej może być odpowiedzialny rozdzielacz(coś przytkane)? Dodatkowym problemem po wymianie uszczelek na pompie okazało sie zbyt wolne reagowanie na dźwignię podnośnika(przy ładowaczu)-zanim łyżka się cokolwiek ruszyła, trzeba było trzymać silnik na wręcz maksymalnych obrotach przez ok, 20 sekund(zapowietrzona hydraulika?)

    Czy ktoś miał podobny problem?
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Level 15  
    Również wymieniałem o-ringi w pompie i słabo podnosiła. Po prostu te sprzedawane w sklepie z częściami do ciągników były około 0,5 milimetra za cienkie i nie uszczelniały odpowiednio. Zakupiłem nieco grubsze i problem z podnoszeniem zniknął.
  • Level 16  
    Pompa prawdopodobnie pompuje, podczas podnoszenia czekam kilkanaście sekund aż załapie i uniesie ładowacz, w momencie wysypywania towaru z łyżki wywala siłowniki maksymalnie(powietrze się rozpręża...)czyli pompa daje, ale jakby układ zapowietrzony...No i te opóźnienia w podnoszeniu i gorące przewody po kilku cyklach...
  • Level 16  
    sprawa rozwiązana - przyczyną były nie uszczelki pod dekielkiem pompy, lecz simering na wałku napędowym i wszystko pchało na wylot - czego efektem był spieniony i gorący olej oraz brak podnoszenia. Element wymieniony i wszystko gra. Pozdrawiam