Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Micra K11 - Świst/pisk - dokładać filtry czy naprawiać alternator?

Konsul 04 Wrz 2012 18:08 1644 6
  • #1 04 Wrz 2012 18:08
    Konsul
    Poziom 23  

    Niedawno udało mi się usunąć pisk w głośnikach, który narastał przy przyspieszaniu. Śmieci zapewne brały się z alternatora i pomogło dołożenie filtru CLC z tego co było pod ręką na zasilanie radia. Problem całkowicie ustąpił. Ostatnio postanowiłem jednak puścić muzykę z telefonu przez radio. Wszystko było ok do czasu, kiedy podłączyłem telefon do ładowarki zasilanej z gniazda zapalniczki. Pojawił się ten sam pisk. Jestem pewien, że jak wrzucę podobny filtr na zasilanie zapalniczki to problem ustąpi. Zastanawiam się jednak, czy nie jest to oznaka problemów z alternatorem? Ładowanie jest raczej poprawne. Samochód jest stary, bo ma 14 lat, ale przebieg tylko 34 tysiące km. Powinienem się tym martwić, czy po prostu dołożyć kolejny filtr?

    0 6
  • #2 04 Wrz 2012 18:36
    1952117
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 04 Wrz 2012 18:39
    Konsul
    Poziom 23  

    To nie przetwornica, bo piszczenie jest identyczne jak wcześniej z samego radia i ewidentnie "modulowane" przez pedał gazu. Poza tym ładowarka się mocno grzeje, więc podejrzewam, że w środku siedzi zwykły stabilizator liniowy, a nie przetwornica.

    0
  • #4 04 Wrz 2012 18:57
    1952117
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 04 Wrz 2012 19:01
    Konsul
    Poziom 23  

    Filtr mam przy radiu i teraz samo radio działa ok. Problem pojawia się kiedy podłączę do radia telefon i dodatkowo podepnę go pod ładowarkę. Tak, jak napisałem jestem pewien, że filtr na zasilaniu z ładowarki pomoże, ale zastanawiam się, czy problem nie leży w alternatorze. Może to nim powinienem się zająć?

    0
  • #6 04 Wrz 2012 19:38
    1952117
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 04 Wrz 2012 19:49
    Konsul
    Poziom 23  

    Ja chciałbym się tylko upewnić, że podchodzę odpowiednio do tematu. Nie widzę problemu z dołożeniem kolejnego filtra, bo w przypadku radia pomógł całkowicie. Nie chciałbym jednak żeby się okazało, że to piszczenie jest oznaką problemów z alternatorem, które staram się niejako zamaskować. Być może moje radio nie ma filtra, a inne go mają i dlatego nie ma problemów. To jakiś stary Goodmans. Mój filtr to CLC 2x 4700uF + jakaś rdzeniowa cewka ze ściemniacza 1mH. Mam jeszcze jedną, wiec mogę zrobić drugi. Być może już sam kondensator by pomógł, ale tego nawet nie sprawdzałem.

    Swoją drogą rozebrałem tę ładowarkę i jednak jest z przetwornicą (na układzie MC34063A). W tym momencie zastanawiam się czemu tak się nagrzewa i chyba raczej nie pożyje długo w takich warunkach, bo jeśli plastikowa obudowa robi się gorąca, to ten mały układzik w środku musi się nieźle nagrzewać.

    3.1.16. Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.

    0