Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odbiór cyfrowej TV i analogowego radia. Jaką wybrać antenę?

kbkak23 04 Sep 2012 18:26 5760 8
    kbkak23
    Level 10  
    Witam.
    Chciałbym zainstalować sobie na balkonie antenę w celu odbioru cyfrowej telewizji naziemnej oraz analogowych stacji radiowych.
    Mieszkam w Bydgoszczy a nadajnik, z którego będę odbierał znajduje się w Trzeciewcu, około 20 km od Bydgoszczy.
    Moje pytanie dotyczy tego jaką mam wybrać antenę abym mógł prawidłowo odbierać stacje TV cyfrowej i stacje radiowe z Trzeciewca oraz stacje radiowe z innych nadajników o mniejszej mocy które są usytuowane w Bydgoszczy i jej okolicach?
    Chciałbym się również dowiedzieć dokładnie jakie gniazdko mam zastosować do rozdzielenia kabla odchodzącego od anteny, gdyż musi ten sygnał być rozdzielony na 2 kable. Jeden zostanie podłączony do Tunera DVB-T a drugi do amplitunera.
    Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam

P.S Widzę, że większość sąsiadów posiada anteny kierunkowe, aczkolwiek zastanawiam się czy ich długość również ma znaczenie ?
    Anonymous
    Level 1  
    irekr
    Moderator
    Pamiętać należy że sygnały TV w Bydgoszczy są bardzo silne i stosowanie bardzo rozbudowanych anten jest zupełną paranoją. Nie stosuje się anten o zysku ponad 10dB w miejscu gdzie sygnały z nadajników są na poziomie powyżej 100 dB - a takie wielkości mamy w Bydgoszczy. A już stosowanie wzmacniaczy w bezpośredniej obecności nadajnika o mocy kilkuset kW jest już samobójstwem.

Stacje UKF z Trzeciewca są nadawane wyłącznie w polaryzacji poziomej, natomiast wszystkie stacje z samej Bydgoszczy są nadawane tylko w polaryzacji pionowej.
    I odradzam antenę SV-TOTAL, straszne badziewie.... To z praktyki...
    Anonymous
    Level 1  
    irekr
    Moderator
    Znałem tylko jedna dobrze zaprojektowana pionowa antenę półfalową. Nawet na niej byłem jakoś czas temu.
    Jeżeli antena wzorowana na SV-TOTAL będzie miała dołączony przewód uziemienia w połowie długości to inna sprawa. Widziałem takie rozwiązania, działają bardzo przyzwoicie.

Miałem okazję wersję pasywna SV-Total dokładnie pomierzyć pod względem charakterystyki - pionowej także - oraz dopasowania, i nikomu jej nie będą ani zakładał, ani polecał, a na pewno będę nawet odradzał....

Do ochrony odgromowej służą piorunochrony....
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    kbkak23
    Level 10  
    Z wypowiedzi widzę, że zasugerowaliście abym miał zainstalowane 2 anteny. Jedną do DVB-T a drugą do UKF. A czy jest możliwość aby odbierać Sygnał DVB-T i UKF poprawnie jedną i tą samą anteną ? Wybaczcie ale się na tym nie znam.
  • Helpful post
    irekr
    Moderator
    Nie ma anten uniwersalnych do odbioru wszystkiego. A raczej: nie ma przyzwoitej jakości za rozsądne pieniądze... Przynajmniej do odbioru amatorskiego czy domowego.

Sygnał telewizyjny będziesz odbierał z określonego - i raczej stałego - kierunku i w określonej polaryzacji - w tym przypadku poziomej.
    Sygnał radiowy jest nadawany w różnych polaryzacjach i z różnych miejsc.

Dlatego taniej jest zrobić instalację z dwoma antenami.
    kbkak23
    Level 10  
    Dziękuję, powyższe wypowiedzi wszystko mi rozjaśniły. Teraz już wiem co i jak.

Pozdrawiam