Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

radiowy odbiór i podział Internetu routerem z kartą sieciową usb oraz mac clone.

gitaraa 05 Sep 2012 00:16 1569 2
    gitaraa
    Level 10  
    Witam,

Ostatnim czasem zastanawiam się nad możliwością odbioru Internetu bezprzewodowo oraz dalszy jego podział drogą radiową za pomocą urządzenia wyposażonego w port usb, do którego podłączona jest karta sieciowa bezprzewodowa - Alfa AWUS036H wraz z anteną zewnętrzną, służąca do uzyskania połączenia.

Jedynym urządzeniem znalezionym przeze mnie, które sprostałoby zadaniu, okazuje się Alfa R36. Aczkolwiek zauważyłem pewien minus: podczas gdy router korzysta z karty sieciowej pod usb przyjmuje automatycznie jej adres mac, który nie jest podatny na jakiekolwiek zmiany. Czy wobec tego można coś tutaj jeszcze zdziałać, aby skorzystać z tej funkcjonalności? Do głowy przychodzą mi dwa pomysły (niestety jak na razie czysto teoretyczne):
    1) zmiana na stałę adresu mac wcześniej wspomnianej karty sieciowej,
    2) wgranie alternatywnego oprogramowania do R36 np. OpenWRT i próba manipulacji adresem mac karty sieciowej.

Czy którakolwiek z w/w idei znalazłaby swoje odniesienie w praktyce? Zastanawia mnie, czy przy połączeniu R36 z AWUS036H, karta sieciowa jest traktowana przez router podobnie jak przez komputer w przypadku jej bezpośredniego połączenia z nim właśnie? Na Windowsie czy BackTracku można dokonać tymczasowej zmiany jej adresu mac za pomocą odpowiednich modyfikacji parametrów sterowników, a zatem czy OpenWRT można uznać za kolejny "system" sterujący Alfą R36 za pomocą analogicznych parametrów, czy sytuację tę należy sobie raczej wyobrazić w inny sposób, gdzie karta sieciowa jest jedynie dopełnieniem samego routera, który po prostu z niej korzysta i nie wnika w jej "prywatne" ustawienia?

A może znacie jakieś inne urządzenia, które równie dobrze spełniły by to zadanie (pomijając oczywiście te, które posiadają wbudowane karty sieciowe i umożliwiają jedynie podłączenie anteny zewnętrznej)? W sumie niekoniecznie wszystko musi odbywać się za pomocą jednego urządzenia, liczy się końcowy efekt.

Za wszelką udzieloną pomoc z góry dziękuję.

Pozdrawiam,
    gitaraa
    piterus99
    Level 43  
    Jaki jest sens czegoś takiego? Nie bardzo rozumiem sensu podłączania karty USB do routera, który w takie karty jest wyposażony. Jeśli potrzebujesz radia bliżej anteny(co ma sens), dajesz osobnego AP blisko, z możliwością zmiany MAC.
    Kombinowanie z kartami USB to ryzykowna zabawa, może zadziałać, ale nie wiadomo kiedy padnie.

Jeśli koniecznie chcesz użyć tej karty WiFi, raczej zostanie rzeźbienie w openwrt.
    OpenWRT to linuxowy system, więc jak najbardziej pozwoli na zmianę MAC adresu urządzenia.

802 b/g/n AR9271 ALFA AWUS036NHA - jeśli karta posiada taki chipset, niby mikrotik ją obsługuje - niby, bo ja tego nie sprawdzałem. Wtedy będziesz mógł kupić np RB 751, który posiada USB i do niego się podpiąć. Zmiana MAC czy cokolwiek jest tam możliwe, ale nigdy nie podłączałem do USB żadnej karty, więc nie wiem jak to tam widać.
    gitaraa
    Level 10  
    Witam,

Na wstępie chciałbym bardzo podziękować za odpowiedź.

Jaki to ma sens? Często zastanawiam się nad różnymi rozwiązaniami tych samych problemów, a tego szczerze mówiąc nigdy nie brałem jeszcze pod uwagę. Wiadomo, że zawsze znajdą się jakieś plusy i minusy. Zakładając ten temat miałem świadomość, że ta karta może wcześniej czy później paść. Czytałem nawet już, że komuś odmówiła posłuszeństwa po 3 miesiącach ciągłego użytkowania z routerem, a po wymianie gwarancyjnej na nową - kolejne 4. Zatem można sobie postawić pytanie po co producent oferuje taki Extender, skoro wykańcza on te karty pod usb? Kompatybilne są niby tylko 3, które mają największe zapotrzebowanie na zasilanie i każda z nich oparta na innym chipsecie. Chyba, że AWUS036H poddaje się najszybciej?

Odnośnie samej karty to oparta jest ona na chipsecie RTL8187L i w między czasie udało mi się znaleźć "Realtek RTL8187L Mass Production Kit", który umożliwia wprowadzenie pierwszej idei w życie, a więc zabawa z OpenWRT jak na razie okazuje się zbędna, gdyż można skorzystać z oryginalnego firmware.

A co do użycia samego AP bliżej anteny, to jaki byś polecił najbardziej czuły i najlepiej z WISP?

Pozdrawiam,
    gitaraa