Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LG M237WDL - nie uruchamia się.

anemik 05 Sep 2012 08:59 3375 2
    anemik
    Level 19  
    Problem polega na tym, że monitor po podłączeniu do sieci miga 7 razy dioda i zaświeca się na stałe. Nie da się ani wyłączyć przyciskiem na obudowie, ani z pilota. Ekran pozostaje czarny, brak podświetlania. Napięcia z zasilacza prawidłowe 17V i 5,3V. Świetlówki podstawione, trafka invertera mają po wtórnej około 860om, Mosfety APM4550 też ok. Nie próbowałem jeszcze oszukiwać układu OZ9938 ale czy to faktycznie winny jest inverter?

Zastanawia mnie co oznacza 7 mignięć diody?
    Może winna jest pamięć Flash?
    lisek
    Service technician RTV
    Miganie nic nie oznacza.

Ta seria tych monitorów z tunerem DVB-T (Mpeg4) to było chassis :
    - albo LD82 jeśli na Main dwa scalaki :
    IC100 CTi710x MPEG Decoder
    IC700 FLI8548HLF (CORTEZ Plus) Digital Video Processor

lub LD84A jesli tylko jeden LGE7363CLF (czyli te dwa w nowej obudowie + obsługa USB)

O IC invertera napisano dobrze na Link

Protect OVPT się wył. poprzez dobranie wart. napięcia na VSEN oraz ISEN (ta sama wart. napięcia ) oraz wylutowanie tranzystorów blokujących do masy wyj. IC ( ENA i SST. )

Co z syg. właczenia PS_on invertera ?

Napisz jaki Main i inverter (co pisze na płytkach), jakie scalaki?

Schemat inv. na tym scalaku (chyba z jakiegoś HP 22")
    LG M237WDL - nie uruchamia się.
    anemik
    Level 19  
    Okazuje się, że jest brak napięcia +5V za układem IC1107 - MP8706EN na płycie głównej. Odpinał wszystkie odejścia tego układu, ale nie chciało się podnieść to napięcie, wymiana tego układu nie pomogła - napięcia na pozostałych pinach ok. Podanie tego napięcia z zewnętrznego zasilania, też nie pozwala na uruchomienie monitora, ale co dziwne zmienia się pobór prądu raz jest 1A a raz 0 i tak na przemian. Nie zauważyłem, aby któryś element się przegrzewał.