Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GeForce 6600 GT AGP - Ciągłe zawieszanie się komputera w grach

shiny 05 Sep 2012 19:33 2670 24
  • #1
    shiny
    Level 11  
    Witam i znów chciałbym Was, drodzy użytkownicy, pomęczyć swoimi problemami.

    Otóż, po niedawnym zakupie z allegro i dzisiejszym dostarczeniu go do domu (karty graficznej GeForce 6600 GT) stwierdziłem błąd - wszystkie gry, jak i program Z-Modeler zawieszają się po około 5-10 minutach.



    Podczas zawieszenia się obrazu stwierdziłem fakt, że wiatrak karty kręci się na normalnych obrotach (dokładniej - zmniejszonych przez Riva Tuner, dokładnie to 55% normalnych obrotów, aby suszarko-wiatrak nie zagłuszał muzyki i tak). Sprawdzałem też na pełnej mocy, głośno było, ale i tak w końcu system się zawiesił, ba, sprawdzałem nawet bez podłączenia molexa do karty graficznej, system się zawiesił, ale tym razem od razu, w menu gry. W dodatku odłączyłem też od zasilania praktycznie wszystkie zbędne rzeczy (czyli aż jedną - nagrywarkę DVD), problem się powtarza. Aktualnie zauważyłem, że karta ta służy tylko do uruchamiania Windowsa, bo gier to ja przy jej pomocy nie uruchomię i muszę siedzieć na zintegrowanej. Zdążyłem też usunąć 2 razy sterowniki do tej grafiki, instalowałem zarówno starsze, jak i nowsze. Przy tych nowszych nie szło grać, na starszych, przynajmniej przez chwilę, grało się dobrze i komfortowo. Jedyne czego nie sprawdzałem, to działania tej karty na innym zasilaczu.

    I tu pojawia się moje pytanie - czy to możliwe, że ten GeForce 6600 się tak zachowuje przez za słaby zasilacz? Czy też to wina samej karty graficznej?

    Sprzęt/wrak:
    Zasilacz: Take Me 400 (Nie mam kolorowego pojęcia, jaki dokładnie jaki model, tylko takie coś pisze na Nim)
    Procesor: Intel Pentium IV HT 2.8 GHz
    Płyta główna: MSI MS-7222 (PM8PM-IL/L)
    Karta Graficzna: nVidia GeForce 6600 GT (128 Mb/128 Bit)
    Pamięć RAM: 1 GB
    Dysk twardy: 250 GB
    System operacyjny: Windows XP Service Pack 3
  • #2
    karolark
    Level 42  
    Wymień ten wyrób zasilaczo podobny :cry:
  • #3
    shiny
    Level 11  
    No to wiem że mam go wymienić, ale póki co wszystko jest okej, ba - gdy miałem GeForce 6200 wszystko chodziło normalnie, więc czemu przy 6600 GT pojawiają się "schody"? Przecież to nie jest GeForce 8800 GTX, wymagający zasilania z dwóch molexów i biorący około 200 Watt z zasilacza, poza tym jak napisałem wcześniej, póki co wszystko jest dobrze, no i jednak wolałbym normalną odpowiedź, bo o wymianie wiem, ale chciałbym się upewnić na 100% czego dokładniej to jest wina.
  • Helpful post
    #4
    AB47
    Level 27  
    Możesz na drugim komputerze sprawdzić grafikę ? Jakaś pasta na niej jeszcze jest ?
  • Helpful post
    #5
    kropak
    Level 15  
    Zasilacz powinnien wystarczyć sama karta bez kręcenia pobiera około 60w. Być może ktoś już ją tak wykręcał, że teraz ma problemy z normalną pracą. Jaką ma temperaturę po tych 10 minutach?
  • Helpful post
    #6
    karolark
    Level 42  
    No skoro jest wszystko dobrze to w czym problem :D
    6200 ma tdp około 35W a 6600 około 50 i zasilacz nie daje rady . zmien póki nie zabił reszty kompa

    Dodano po 1 [minuty]:

    kropak wrote:
    Zasilacz powinnien wystarczyć sama karta bez kręcenia pobiera około 60w. Być może ktoś już ją tak wykręcał, że teraz ma problemy z normalną pracą. Jaką ma temperaturę po tych 10 minutach?


    Nie pisz bzdur do czego on ma wystarczyć - to jest śmieć i tyle :cry:
  • Helpful post
    #7
    kropak
    Level 15  
    Pisałem o mocy jaką ma, a nie o firmie ... czytaj ze zrozumieniem ;)
  • Helpful post
    #8
    karolark
    Level 42  
    kropak wrote:
    Pisałem o mocy jaką ma, a nie o firmie ... czytaj ze zrozumieniem ;)


    Odwrócę :idea: pisz ze zrozumieniem :D tu właśnie chodzi o jego jakość co jest związane z marką :cry:
  • Helpful post
    #9
    Acoid
    Level 17  
    kropak wrote:
    Pisałem o mocy jaką ma, a nie o firmie ... czytaj ze zrozumieniem ;)


    ale ta moc moze byc wymyślona. np. taki zasilacz podobno ma oddawać 400w, a może oddawać o wiele mniej. I tak czy siak, zasilacz do wymiany, conajmniej na fortrona 400w :)
  • #10
    shiny
    Level 11  
    AB47 wrote:
    Możesz na drugim komputerze sprawdzić grafikę? Jakaś pasta na niej jeszcze jest?
    Niestety nie mogę, nie ma też żadnej pasty na karcie graficznej.

    kropak wrote:
    Zasilacz powinnien wystarczyć, sama karta bez kręcenia pobiera około 60w. Być może ktoś już ją tak wykręcał, że teraz ma problemy z normalną pracą. Jaką ma temperaturę po tych 10 minutach?
    O dziwo temperatura jest ta sama po tych 10 minutach no i oczywiście restarcie - 55 stopni (sprawdzane w panelu nVidii), być może w trakcie ponownego uruchomienia chłodzenie, które w tym czasie jest cholernie głośne, bo pracuje na pełnych obrotach, chłodzi ją odpowiednio aż do czasu przejęcia sterowania obrotami przez Riva Tuner (trwa to około 3 minuty od czasu włączenia/zresetowania komputera)? Tak ogólnie, to z tego co zdążyłem zauważyć w Riva Tuner, grafika nie była wcale podkręcana.
  • #11
    AB47
    Level 27  
    Nie ma pasty termoprzewodzącej na niej ?
    Masz jeden dysk czy jeden który możesz np odłączyć na czas sprawdzenia ?
  • #12
    shiny
    Level 11  
    Pasta termoprzewodząca jest, przynajmniej pod radiatorem (tak myślę), na nim jest dość duży wiatrak.

    I mam tylko jeden dysk.
  • #13
    AB47
    Level 27  
    Pozostaje ci ładnie się uśmiechnąć do znajomego i u niego kartę sprawdzić.
    Nawet jeśli ona jest powodem wyłączania się komputera (a mimo tragicznego zasilacza jest to możliwe) wymień w najbliższym czasie ten zasilacz bo szkoda reszty podzespołów jak spłoną przez niego.
  • #14
    shiny
    Level 11  
    Wiem, do jakiej grupy należy firma "Take Me", wiem też, że mam kupić Fortona (wolałbym ten, bo lepiej dołożyć parę złotych więcej i mieć sprzęt na lata), ale temat jest o tym, abyście pomogli mi w miarę możliwości zidentyfikować problem, bo póki co funduszy na zasilacz nie mam, a chciałbym przy odrobinie możliwości być w stu procentach pewnym, że to jest zasilacz, aby nie kupować czegoś w ciemno.
  • #15
    kropak
    Level 15  
    Wracając do tematu... najlepszym rozwiązaniem jak już wspomniane było to sprawdzenie w innym komputerze.
  • #16
    shiny
    Level 11  
    No z tym akurat będzie problem, bo nikt znajomy nie ma płyty głównej ze złączem AGP, jedyne co mogę zrobić, to sprawdzić, czy na innym zasilaczu problem również występuje.
  • #18
    kropak
    Level 15  
    A jaką miałeś wcześniej kartę grafiki? Wieszał się tak komputer?
  • #19
    shiny
    Level 11  
    AB47 wrote:
    Jaki ten inny zasilacz ?
    Niestety sam nie wiem, ale na pewno jest bardziej "markowy" od tego Take Me.

    kropak wrote:
    A jaką miałeś wcześniej kartę grafiki? Wieszał się tak komputer?
    Wcześniej miałem GeForce 6200 (256 Mb/64 Bit), nic się nie działo, wszystko chodziło dobrze.

    @Edit: Zasilacz to Modecom 600 W fell 2.
  • Helpful post
    #20
    kropak
    Level 15  
    Hmm... ja bym przeinstlował system jeszcze żeby być pewnym. Może system się rozjechał...
  • Helpful post
    #21
    WojtasJD
    VIP Meritorious for electroda.pl
    shiny wrote:
    I tu pojawia się moje pytanie - czy to możliwe, że ten GeForce 6600 się tak zachowuje przez za słaby zasilacz?

    Nie jestem zwolennikiem zalewających forum postów typu "ten zasilacz to śmieć!" jednak opowiem Ci historyjkę:
    Jakiś czas temu dostałem słaby komputer do zdiagnozowania - nie pamiętam dokładnie konfiguracji, utkwiło mi w pamięci, że była tam płyta ze zintegrowaną grafiką, wsadzony GeForce FX 5200 oraz to, że komputer był w jakimś serwisie i stwierdzili uszkodzenie tego GeForce'a.
    Ten GeForce sobie siedział w płycie ale była używana karta zintegrowana - wtedy komputer działał. Po podłączeniu monitora do FX 5200 były zawieszenia chyba nawet w czasie ładowania Windowsa.
    Z ciekawości zajrzałem do zasilacza (znowu nie pamiętam dokładnie :D Modecom Feel 350W czy 400W chyba) a tam ładne, popuchnięte kondensatory...
    Po tym jak zasilacz dostał nowe kondensatory - komputer zadziałał z tym (rzekomo uszkodzonym) FX-em bezproblemowo i stał się "rock-stable"; człowiek był zadowolony a ja dostałem flaszkę wina...

    Do męczarni/testów komputera proponuję Ci OCCT, można oddzielnie testować CPU, GPU i je razem czyli test 'Power Supply'.
    Mogą się przydać jakieś walające się sprawne żarówki i dociążenie zasilacza - gdy ten niedomaga to objawy powinny się nasilić.
    Główkuj...
  • #22
    shiny
    Level 11  
    No cóż, dziś sprawdziłem działanie komputera na innym zasilaczu razem z tą kartą graficzną i dziwna sprawa, bo przy uruchomieniu jakiejkolwiek gry pojawiał się BSoD, dokładniej dotyczył sterowników nVidii (nv4_disp.sys czy jakoś tak), działo się to zarówno po usunięciu i zainstalowaniu wersji 93.51, jak i 195. Oczywiście sterowniki usuwałem normalnie, następnie czyściłem pozostałości po sterownikach Driver Cleanerem, a rejestr CCleanerem. Co dziwniejsze, przy wchodzeniu do panelu nVidii monitor twierdził, że nie może odnaleźć sygnału, w tej samej chwili Windows też się zawieszał.
  • #23
    kropak
    Level 15  
    Czyli wychodzi na to, że to karta robi cały ten cyrk... Tak jak wspominałem już wcześniej przeinstalowałbym system.
  • #24
    leven
    Level 36  
    Jeżeli karta jest na AGP (a jest), to posiada dwa radiatory.
    Jeden radiator główny na GPU i drugi malutki na mostku.
    Musisz zdemontować oba radiatory i zmienić pod nimi pastę thermoprzewodzącą.
    Uczulam na kruchość rdzeni tych chipów, dla tego delikatnie z demontażem i montażem.
    Jeżeli zmiana pasty nie pomoże, będziemy szukać dalej.

    Ściągnij i uruchom HWmonitor.
    Pozostaw na pulpicie, niech sobie zapisuje odczyty.
    Następnie uruchom jakąś grę.
    Gdy znowu sterownik się zawiesi, wykonaj zrzut ekranu z wcześniej uruchomionego HWmonitora i daj fotkę na forum za pomocą "dodaj obrazek".
    Zobaczymy jak napięcia i temperatury.

    http://www.programosy.pl/program,hwmonitor.html
  • #25
    shiny
    Level 11  
    Problem rozwiązany - okazał się nim wadliwy... system, dokładniej nie wiem czym to było spowodowane, ale nowo postawiony system (ten sam - Windows XP + Service Pack 3) i najnowsze sterowniki (na tą chwilę to 301.ileś) rozwiązały zagwozdkę.