Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Aygo - Sterownik elektrycznego wspomagania kierownicy

psilos1 05 Sep 2012 20:50 22737 13
    psilos1
    Level 32  
    Witam problemem jest niedziałający sterownik elektrycznego wspomagania kierownicy od Toyoty Aygo (Koyo 89650-0H010)nowy to wydatek 2.000 zł .Jak mogę zdiagnozować co jest uszkodzone ? Toyota Aygo - Sterownik elektrycznego wspomagania kierownicy Toyota Aygo - Sterownik elektrycznego wspomagania kierownicy Toyota Aygo - Sterownik elektrycznego wspomagania kierownicy Toyota Aygo - Sterownik elektrycznego wspomagania kierownicy
  • Helpful post
    miler80
    Level 34  
    Nie musisz kupować nowego za 2k pln, podejdzie używany. Wspomaganie pasuje również od citroena C1 i od peugota 107 cały komplet z demontażu na szrocie za 3 stówki kupisz. Pamiętaj że wspomaganie aby dobrze działało musisz w autku posiadać akumulator w dobrej kondycji, i prawidłowe ładowanie- sprawdzałeś? Podładuj aku prostownikiem na początek. Jesli już chcesz naprawiać ten sterownik to na pierwszy ogień drivery i mikroprzekaźniki.
    psilos1
    Level 32  
    Akumulator i ładowanie w porządku .Problemem jest ewidentnie sterownik -podmieniłem na inny i wszystko gra .Słyszałem że te sterowniki padają "jak muchy"jaka jest tego przyczyna ?
    bartek_j
    Level 35  
    A diagnoza jakas byla robiona ? Sa jakies bledy ?

Z drugiej strony ciekawe czy taka toyotka nie idzie Planetem jako P107 ? ;)
    damdam

Level 34  
    idzie jak złoto :)
    psilos1
    Level 32  
    Witam ponownie,temat nadal aktualny -naprawiał ktoś ten sterownik?
    szawar
    Level 13  
    Zacznij od wymiany tych dwóch czarnych przekaźników. Z doświadczenia wiem, że styki w nich poddają się pod obciążeniem. Niestety nie kupisz oryginalnych, więc możesz obok sterownika powiesić inne. Dane znajdziesz w sieci.
    psilos1
    Level 32  
    Przekaźniki są w porządku (wylutowane i sprawdzone)
    wkecik
    Level 12  
    Czy mógłbym prosić o informację, gdzie w samochodzie C1 znajduje się ten moduł i jak się do niego dostać? Mam ten sam problem. Do tej pory się zacinało, ale załapywało, a wczoraj zdechło na dobre. Może to przekaźnik?

Dziękuję i pozdrawiam,
    Wojtek
    psilos1
    Level 32  
    Moduł masz pod kolumną kierowniczą,nie wiem co pada w tym gów...nym sterowniku,do tej pory wymieniłem już dwa- Toyota Power
    toytom
    Level 12  
    Z tego co wiem problemem jest soft .Parametr odpowiedzialny za temperaturę pracy silniczka wspomagania mówi że ten się przegrzewa i wywala błąd ,choć tak wcale nie jest.Niestety pamięci podobno się nie programuje.
    wkecik
    Level 12  
    Ja wymieniłem na "nowy' . Za 300 zł na Allegro kupiłem. W starym wymieniany były przekaźniki i nie pomogło.

Pozdrawiam.
    jan5332
    Level 2  
    Witam
    Mam ten sam problem w Aurisie z 2007 roku w serwisie krzycza 3400 za całość co jest dla mnie ceną dość zaporową, chciałbym sie dowiedzieć czy sterownik o innym numerze katalogowym byłby kompatybilny z moim samochodem bo są na allegro dostepne takie sterowniki w tej samej obudowie z tymi samymi złaczami jedynie pochodza z innych wersji aurisów np z 1.4 a ja mam 1.6 z góry dziekuję za pomoc
    Pozdrawiam
    psilos1
    Level 32  
    Wymieniłem przekaźniki(OMRON na zdjęciu) i sterownik ożył