Witam problemem jest niedziałający sterownik elektrycznego wspomagania kierownicy od Toyoty Aygo (Koyo 89650-0H010)nowy to wydatek 2.000 zł .Jak mogę zdiagnozować co jest uszkodzone ?
Nie musisz kupować nowego za 2k pln, podejdzie używany. Wspomaganie pasuje również od citroena C1 i od peugota 107 cały komplet z demontażu na szrocie za 3 stówki kupisz. Pamiętaj że wspomaganie aby dobrze działało musisz w autku posiadać akumulator w dobrej kondycji, i prawidłowe ładowanie- sprawdzałeś? Podładuj aku prostownikiem na początek. Jesli już chcesz naprawiać ten sterownik to na pierwszy ogień drivery i mikroprzekaźniki.
Akumulator i ładowanie w porządku .Problemem jest ewidentnie sterownik -podmieniłem na inny i wszystko gra .Słyszałem że te sterowniki padają "jak muchy"jaka jest tego przyczyna ?
Zacznij od wymiany tych dwóch czarnych przekaźników. Z doświadczenia wiem, że styki w nich poddają się pod obciążeniem. Niestety nie kupisz oryginalnych, więc możesz obok sterownika powiesić inne. Dane znajdziesz w sieci.
Czy mógłbym prosić o informację, gdzie w samochodzie C1 znajduje się ten moduł i jak się do niego dostać? Mam ten sam problem. Do tej pory się zacinało, ale załapywało, a wczoraj zdechło na dobre. Może to przekaźnik?
Z tego co wiem problemem jest soft .Parametr odpowiedzialny za temperaturę pracy silniczka wspomagania mówi że ten się przegrzewa i wywala błąd ,choć tak wcale nie jest.Niestety pamięci podobno się nie programuje.
Witam
Mam ten sam problem w Aurisie z 2007 roku w serwisie krzycza 3400 za całość co jest dla mnie ceną dość zaporową, chciałbym sie dowiedzieć czy sterownik o innym numerze katalogowym byłby kompatybilny z moim samochodem bo są na allegro dostepne takie sterowniki w tej samej obudowie z tymi samymi złaczami jedynie pochodza z innych wersji aurisów np z 1.4 a ja mam 1.6 z góry dziekuję za pomoc
Pozdrawiam