Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przecinarka plazmowa WTC ECONOAIR 30 dorobienie nowego sterownika IGBT

DIZZI 06 Sep 2012 16:26 4389 1
    DIZZI
    Level 17  
    Przecinarka WTC ECONOAIR 30 problem polega na tym że urządzenie trafiło do mnie niekompletne brakowało transformatorka zasilającego elektronikę i po rozłączane obwody mocy .
    Po przeglądnięciu internetu okazało się że niema schematu do tego urządzenia ale
    znalazłem podobne układy przetwornic i okazało się że jest to przetwornica rezonansowa więc połączyłem to i wymieniłem uszkodzone tranzystory falownika
    i diod po stronie wtórnej .
    Po włączeniu nic się nie działo ale po zamianie IGBT MOSFET wzbudza się
    ale nie ma tej mocy co powinna tnie blaszkę 1mm i wyłącza się po kilkunastu sekundach przy tym paląc tranzystory .(podstawiałem różne na jednych nie wzbudza się a na innych działa źle lub natychmiastowe fajerwerki ale zbyt kosztowne)
    Chcę zbudować nowy sterownik lub przecinarkę z wykorzystaniem istniejących obwodów mocy i pozostałych części .
    nie chciałbym przezwajać transformatora i myślę że układ tl 494 był by odpowiedni ale nie wiem na jakiej częstotliwości to powinno pracować na schemacie podałem zmierzone indukcyjności trafa i dławików.
    Czy ktoś kto mógłby coś doradzić ?
    Przecinarka plazmowa WTC ECONOAIR 30 dorobienie nowego sterownika IGBT Przecinarka plazmowa WTC ECONOAIR 30 dorobienie nowego sterownika IGBT Przecinarka plazmowa WTC ECONOAIR 30 dorobienie nowego sterownika IGBT Przecinarka plazmowa WTC ECONOAIR 30 dorobienie nowego sterownika IGBT Przecinarka plazmowa WTC ECONOAIR 30 dorobienie nowego sterownika IGBT

Zrysowany schemat falownika .
    DIZZI
    Level 17  
    Witam znalazłem coś na temat przetwornic rezonansowych to mi dużo rozjaśniło temat.

http://dlibra.utp.edu.pl:8080/Content/251/148_MUCKO_Jan_HABILITACJA_148.pdf.pdf

Witam temat zamykam bo przecinarka poszła na części bo nie mogłem dobrać tranzystorów i schematu nigdzie nie znalazłem .
    Postanowiłem zbudować przecinarkę wykorzystując spawarką inwertorową po przewinięciu transformatora , wymianie prostownika i dławika źródło działa
    a sterowanie i resztę wykorzystam z tej przecinarki .