Witam, mam taki problem, nie dawno kupiłem Lagunę II DCI 130KM initiale 2007r. Niby wszystko pięknie, ale nie było książki serwisowej, więc postanowiłem zmienić dla pewności rozrząd, filtry płyny itd. Po kilku dniach zaczęła mi kopcić na niebiesko po rozgrzaniu silnika(na zimnym ani dymka) i zaczął znikać płyn chłodzący. Oddałem do serwisu(nie autoryzowanego), od razu padło podejrzenie na uszczelkę głowicy - niestety po rozebraniu, okazało się że nie była ona zniszczona, natomiast ktoś nieźle namieszał z osprzętem silnika: zniszczone dolne koło rozrządu, głowica niedokręcona, węże to samo - wyciek płynu chłodzącego, choć nie było tego widać gołym okiem, elektrozawór turbo nie na swoim miejscu, tak samo wąż od odmy oleju, sonda lambda odłączona....No i niby po złożeniu prawidłowym miało być już ok. Niestety, po 2 dniach dostaje tel. że jest problem z mocowaniem pompy wtrysków - łapą, i tu pojawiało się podejrzenie serwisu że ktoś zmienił albo całą głowicę na inną, albo łapę pompy. Teraz moje pytanie czy taka zmiana np głowicy z innego modelu renault mechanicznie jest możliwa?(wiem że silniki 120KM są praktycznie takie same, poza różnica np. turbo, i paru innych elementów osprzętu), ale czy różnią się samą głowicą oraz pompą wtryskową bądź jej łapą?. Może ktoś się orientuje konkretnie w mechanicznych różnicach tych elementów, bo silnik na pewno ma 130KM widać to po np. turbo sprężarce, ale jak jest z resztą osprzętu to nawet w serwisie nie umieli odp.. Dodam tylko że auto odpalało bez żadnego problemu, miało moc(pomijając I i II bo był trochę słaby i dopiero o III się ładnie zbierało). Będę wdzięczny za każdą sugestie.