Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stacja lutownicza na lm358 - brak sterowania przekaźnika

123XmaX 08 Sep 2012 13:51 2508 10
  • #1
    123XmaX
    Level 12  
    Witam!



    Jakiś czas temu próbowałem stworzyć prostą stację lutowniczą na układzie LM358. Schemat znalazłem na tym forum:
    Stacja lutownicza na lm358 - brak sterowania przekaźnika

    Niestety pierwszy raz bawię się z układem LM358 i nie umiem stwierdzić co jest przyczyną tego zachowania. Układ po podłączeniu do zasilacza laboratoryjnego, który ustawiłem na 18V i 1.5A zaczyna funkcjonować tzn. przekaźnik rusza i grzałka się grzeje. Napięcie cały czas rośnie na przekaźniku, aż do 12.15V i w sumie na tym to się kończy, przekaźnik cały czas jest załączony i się nie wyłącza. Gdy obniżyłem prąd do 0.5A to przekaźnik działał jak na NE555 ustawionym na 1s - cały czas pstryka. Ale jest to spowodowane prawdopodobnie niskim prądem.
    W schemacie nic nie zmieniałem, wszystkie rezystory mają taki sam opór.
    Jedyna różnica to tranzystor T1, który w moim przypadku to BC547. Przekaźnik mam na 12V.
    Na płytce wszystko je dobrze, sprawdzałem ciągłość ścieżek oraz czy nie są połączone.


    Mogłem o czymś ważnym zapomnieć - pierwszy raz bawię się tym układem. Także jak coś to pytajcie.
    Z góry dziękuję!
    Pozdrawiam!
  • #3
    kbs
    Level 18  
    123XmaX wrote:
    Napięcie cały czas rośnie na przekaźniku, aż do 12.15V

    Napięcie na cewce przekaźnika powinno być stałe, trochę mniejsze od napięcia zasilającego. Lutownica jest na 12V czy 24V?
  • #4
    123XmaX
    Level 12  
    whyki wrote:
    Jakie są napięcia na nóżce "1" w stanie zimnym i nagrzanym?


    Kolba zimna: 7.50V, nagrzana: 16.45V.

    Napięcie na przekaźniku idzie gdzieś od ok. 2V do 12.45V. Z tym, że na początku leci szybko do góry, a potem powoli zwalnia.
    Kolba jest na 24V.


    Dzięki za odp.
    Pozdrawiam!
  • #5
    kbs
    Level 18  
    Jak zachowuje się napięcie zasilania podczas nagrzewania kolby? Czy cały czas wynosi 18V?
  • #6
    123XmaX
    Level 12  
    Nie. Napięcie na początku jest niskie, wraz z wzrostem temperatury kolby napięcie idzie do góry.


    Pozdrawiam!
  • #7
    kbs
    Level 18  
    Czyli za mała wydajność prądowa zasilacza.
    Napięcie " na nóżce "1" " jeżeli chodzi tu o wyjście wzmacniacz IC1A jest za wysokie.
  • #8
    123XmaX
    Level 12  
    Myślisz?
    Kolba ma 48W i jest na 24V co daje 2A. Mój zasilacz ma wydajność 3A i na początku i tak wskazuje mi, że kolba chce więcej :P
    Czyli możliwe, że nie wystarcza prądu na zasilanie układu?
    Spróbuje kolbę podłączyć do osobnego źródła.


    Pozdrawiam!
  • #9
    123XmaX
    Level 12  
    Pozwolę sobie na napisanie posta pod postem.
    Z osobnego źródła zasiliłem układ i kolbę. Niestety efekt ten sam. Przekaźnik złapie i nie puszcza.


    Pozdrawiam!
  • #10
    kbs
    Level 18  
    Podaj napięcia na wyprowadzeniach wzmacniaczy IC1A i IC1B.
    Pozdrawiam.
  • #11
    jarek_lnx
    Level 43  
    Napięcia na wyjściu IC1A jest zdecydowanie za wysokie, jeśli wzmacniacz nie jest uszkodzony, albo się nie wzbudza, to możliwe że masz masę termopary podłączona w złym miejscu i do napięcia wejściowego dodaje się spadek napięcia na jakiejś ścieżce prądowej. Przy tak wysokim napięciu wejściowym IC1B powinien mieć na wyjściu ok 0V - ile tam jest?
    Jakie masz napięcie na nóżce 5 - sprawdź przy skrajnych położeniach potencjometru.
    Na jakie napięcie jest przekaźnik, że ma 2-12V i trzyma?