Zrobiłem dla ciebie tryb 2D, zmieniłem wartości edytorem Hex i tryb 2D musi teraz działać, tak to go w ogóle nie było. Prawdopodobnie a raczej na pewno, gdy uruchomisz na pulpicie program GPU-Z to automatycznie wskoczy tryb Extra, ten program już tak ma i jest to normalne, więc sprawdź w innym podobnym programie czy i jak tryb 2D działa.
zegary 2D:
200Mhz rdzeń /800Mhz shadery /400Mhz pamięć, napięcie 1V, wentylator na 30%
zegary Extra (3D)
685/1750/1100 1,15V wentylator 100%
Niestety nie można zmienić dynamicznych obrotów wentylatora by automatycznie rosły wraz ze wzrostem temperatury i spadały po obnizeniu temp., są zaprogramowane w zamkniętym systemie bios. Do tego musisz użyć programu typu MSI Afterburner i w nim możesz sobie ustawić płynną prędkość wentylatora do wzrostu lub spadku temperatury.
Tak jak teraz zrobiłem, będzie wyglądać tak, gdy karta będzie w trybie 2D (przeglądanie internetu) wentylator będzie chodził na 30%, natomiast gdy włączysz grę lub jakąś inną aplikację 3D wentylator automatycznie wskoczy na 100%.
Poza tym, teraz karta będzie cichsza, chłodniejsza i będzie brać nieco mniej energii.
Aha i jeszcze jakie masz pamięci na karcie? największy spadek poboru energii daje obniżanie taktów pamięci, w przypadku Qimonda nie można zjeżdżać poniżej 350mhz (ustawiłem na 400 dla 2D) , w przypadku Hynix/Samsung można zjechać do 100mhz a nawet niżej.