Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW MULTIVAN 2.5 TDI - Gdzie znajduje się przekaźnik sprzęgła sprężarki klimy

duduslaw 08 Sep 2012 17:46 6909 6
    duduslaw
    Level 11  
    Witam serdecznie!

Mam do kolegów prośbę tak jak w temacie w/g Auto daty jest to K143 podejrzewam, że jest to jeden z tych pod aku. ale wszystkie mają zasilanie z 30
    a zgodnie ze schematem powinno być z 15 czyli po stacyjce(kolory też nie pasują nie ma zielono czarnych). Za wszelkie info będę bardzo wdzięczny.
    Dodam jeszcze; rocznik 2005.
    fructon
    Level 33  
    w 2.5 z tego rocznika nie ma takiego przekaznika a sterowanie zaworem regulacji sprężarki układu klimatyzacji odbywa sie w inny sposób
    duduslaw
    Level 11  
    A może kolega opisać jak to się odbywa? czy w auto dacie jest schemat takiego rozwiązania? dodam jeszcze że opis tych bezpieczników nie pasuje w komorze silnika brak bezpiecznika nr3
    miler80
    Level 34  
    duduslaw wrote:
    A może kolega opisać jak to się odbywa? czy w auto dacie jest schemat takiego rozwiązania? dodam jeszcze że opis tych bezpieczników nie pasuje w komorze silnika brak bezpiecznika nr3

To w takim razie nie masz sprzęgła w sprężarce, sprecyzuj swoje pytanie bo chyba nie posiadasz podstawowej wiedzy w tym zakresie.
    fructon
    Level 33  
    sterowanie bezposrednio z konsoli
    duduslaw
    Level 11  
    Witam jeszcze raz!

Może źle za czołem ten temat ale postaram się wyjaśnić dlaczego tak zostało zadane pytanie; jestem obecnie w Norwegii jak co roku troszkę dorobić(nie pracuję tutaj jak elektronik). Mój szef zapytał mnie czy nie zobaczył bym mu do auta bo nie działa mu klima dał mi schemat wydrukowany z auto daty, powiedziałem mu że jedynie co mogę mu sprawdzić to przekaźnik i cewkę sprzęgła a więcej to serwis dodam że wcześniej nie widziałem auta. Wiedziałem że przekaźnik powinien być pod akumulatorem ale okazało się że tam nic nie pasuje ze schematem dlatego padło takie a nie inne pytanie na elektrodzie. Dodam jeszcze(o tym dowiedziałem się dziś) że wcześniej rozsypało się sprzęgło jednokierunkowe wymienili klima nie działa był gdzieś na diagnostyce powiedzieli mu że sprężarka uszkodzona wymienili, napełnili klime... i nie działa. Szefowi powiedziałem, że jedynie ASO. Zapytam tylko jeszcze czy po wymianie sprężarki w tego typu klimie nie należy ustawiać jakiś parametrów w sterowniku klimy?