Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Asrock - AM2NF3 - VSTA - komputer się nie włącza

bmantaj 08 Sep 2012 22:24 2409 14
  • #1
    bmantaj
    Level 10  
    Witam,

    konfiguracja:
    Płyta: Asrock AM2NF3-VSTA
    Proc: AMD 64 XP - więcej nie wiem (procka nie wyciągałem)
    RAM: DDRII 1GB Kingston
    HDD: ATA Seagate 80GB
    zasilacz: CODEGEN 300W :(
    Grafika: Gigabyte GV-R955128D

    Komputer działał, działał i przestał....
    Wiatraki się włączają (w "zasilaczu", na procku i na obudowie).
    Brak dźwięków - głośniczek podłączony.
    Monitor się nie załącza.

    Próbowałem odłączyć wszystko, przeczyścić i podłączyć ale nic to nie dało.
    Sprawdzałem wersje:
    - płyta + procek
    - płyta + procek + ram
    - płyta + procek + ram + grafika
    - płyta + procek + ram + grafika + przedni panel
    ram sprawdzałem w różnych slotach.
    Taka sama seria po restarcie biosu.
    Cały czas ten sam efekt. Wiatraki się kręcą i nic więcej
    Płyta wygląda bardzo ładnie, kondensatory ok, nic nie czuć.

    Czy to walnięta płyta czy wina "zasilacza"?
    Może coś jeszcze sprawdzić?

    Proszę o pomoc.
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    bmantaj
    Level 10  
    DJkredka wrote:
    Sprawdź czy nie masz wybrzuszonych/wylanych kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej i innych podzespołach.

    Płyta i kondensatory wyglądają ok. Jak się bardzo dokładnie przyjrzeć to dwa kondensatory mają bardzo delikatnie jakby wybrzuszone wieczka (w porównaniu do pozostałych) - ale musiałem się długo wpatrywać żeby to zauważyć.

    A można sprawdzić jakoś sam zasilacz bez kupowania nowego? Bo nie chciał bym wydawać paru stówek na darmo...

    Sprawdziłem zasilacz miernikiem:
    Na kostce 20PIN:
    żółty (12V) - 11,85V
    pomarańczowy (3,3V) - 3,16V
    czerwony (5V) - 5,07V
  • #4
    User removed account
    User removed account  
  • #5
    Dj Haker
    Level 35  
    DJkredka wrote:
    Napięcie 12V i 3,3V nie spełnia norm ATX.

    Bzdura.

    Napięcie Minimum Maksimum
    12 V 11,40 V 12,60 V
    5 V 4,75 V 5,25 V
    3,3 V 3,14 V 3,47 V

    Pytanie tylko jak wyglądają one pod obciążeniem

    Pozwolę sobie na odrobinę czarnego humoru:
    http://demotywatory.elektroda.pl/get_item_425_Kupilem_nowy_zasilacz_fir.html

    Wniosek jest taki: zasilacz uszkodził płytę główną i trzeba wymienić oba urządzenia.
    Nikt Ci nie każe wydawać na zasilacz kilkaset złotych jak napisałeś bo Fortron 350W za ~50zł wystarczy.
  • #6
    bmantaj
    Level 10  
    Witam,

    zakupiony nowy zasilacz CoolerMaster 460W

    bez obciążenia:
    żółty (12V) - 12,21V
    pomarańczowy (3,3V) - 3,32V
    czerwony (5V) - 5,13V

    Efekty zmiany brak... :(
    - płyta + procek
    - płyta + procek + ram
    - płyta + procek + ram + grafika
    - płyta + procek + ram + grafika + przedni panel
    wiatraki się kręcą, brak dźwięków.

    Co dalej?
    Coś mogę jeszcze sprawdzić? Zmienić?
  • #7
    Dj Haker
    Level 35  
    Podłóż procesor.

    Ja obstawiam uszkodzoną płytę główną.
  • #8
    adamadi33
    Level 43  
    bmantaj wrote:
    Jak się bardzo dokładnie przyjrzeć to dwa kondensatory mają bardzo delikatnie jakby wybrzuszone wieczka

    Zrób zdjęcia tych kondensatorów elektrolitycznych i zamieść.
  • #9
    bmantaj
    Level 10  
    Poniżej 3 zdjęcia.

    ogólne:
    Asrock - AM2NF3 - VSTA - komputer się nie włącza

    ok:
    Asrock - AM2NF3 - VSTA - komputer się nie włącza

    spuchnięte:
    Asrock - AM2NF3 - VSTA - komputer się nie włącza

    edycja: prawidłowe wklejenie zdjęć.
  • #10
    adamadi33
    Level 43  
    Sprawdź czy kość bios w podstawce dobrze dociśnięta.
    Radiator z wentylatorem wyczyść.
    Sekcja zasilania pamięci Ram do naprawy wymiana kondensatorów, plus pomiary całej sekcji.
  • Helpful post
    #11
    Dj Haker
    Level 35  
    Oto efekt Codegena.

    Trzeba wymienić te kondensatory a dodatkowo te teoretycznie sprawne na lewo od socketu ( sekcja zasilania ) i te w okolicy portu karty graficznej.

    Po tym zabiegu jest szansa, że komputer ruszy.
    Sprawdź też tranzystory.
  • #12
    lukaszek_socho
    Level 18  
    Ja mam AsRock K8NF6P-VSTA i ze 3-4 razy do roku ma identyczne objawy jak u Ciebie. Zawsze w takiej sytuacji jak nie zaskoczy to wyłączam zasilacz przełącznikiem i znów próbuję włączyć. Czasem tak z 10 razy trzeba, jak zaskoczy to bios melduje, że wystąpił błąd i wraca do ustawień fabrycznych.
    Spróbuj, ja już tak radzę sobie z problemem ze 4 lata. Dodam, że komputer przez te 4 lata pracuje dzień w dzień po 14-16 godzin i nie wykazuje innych problemów.
  • #13
    Dj Haker
    Level 35  
    lukaszek_socho wrote:
    Ja mam AsRock K8NF6P-VSTA i ze 3-4 razy do roku ma identyczne objawy jak u Ciebie. Zawsze w takiej sytuacji jak nie zaskoczy to wyłączam zasilacz przełącznikiem i znów próbuję włączyć. Czasem tak z 10 razy trzeba, jak zaskoczy to bios melduje, że wystąpił błąd i wraca do ustawień fabrycznych.
    Spróbuj, ja już tak radzę sobie z problemem ze 4 lata. Dodam, że komputer przez te 4 lata pracuje dzień w dzień po 14-16 godzin i nie wykazuje innych problemów.


    Jaki masz zasilacz i napięcie na baterii CMOS ? Jak wyglądają u Ciebie kondensatory ?

    To podstawowe przyczyny tej usterki.
  • #14
    bmantaj
    Level 10  
    Dj Haker wrote:
    Oto efekt Codegena.

    Trzeba wymienić te kondensatory a dodatkowo te teoretycznie sprawne na lewo od socketu ( sekcja zasilania ) i te w okolicy portu karty graficznej.

    Po tym zabiegu jest szansa, że komputer ruszy.
    Sprawdź też tranzystory.


    Z wymianą może być problem. Prawdopodobnie wymienię całą płytę. Dam znać jaki efekt.
  • #15
    bmantaj
    Level 10  
    Wymieniłem płytę na nową (taką samą) i zasilacz na cooler master 460w.
    Komp ruszył od razu.

    Dzięki wielkie za pomoc!
    Pozdrawiam