Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wtryskiwacze BOSCH - zapieczone wtryski, podlaczenie do zasilania poza autem

09 Sep 2012 11:42 3999 5
    Anonymous
    Anonymous  
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Na pewno w szereg? Wtryski chodzą na jakie napięcie? Więc wystarczy zrobić układ, który będzie generował przebieg prostokątny (włącz/wyłącz) o o kreślonej częstotliwości i wypełnieniu. Zresztą nie ma problemów z regulacją tych parametrów. Do tego na wyjściu jakiś element, który wytrzyma prądowo i zasilacz odpowiedniej mocy.
    W najprostszym rozwiązaniu może to być jakiś "przerywacz" na 555, choćby od migającej diody, a zamiast diody tranzystor i przekaźnik (tylko głośne wtedy będzie i przekaźnik jednak oberwie przy takiej pracy) lub lepiej mocny tranzystor.
    Można oczywiście na wszechobecnych procesorach zrobić jakiś układ, który będzie zmieniał warunki pracy wtryskiwaczy, czy sterował nimi niezależnie. Układ taki sam - procesor jako generator i stopnie mocy.
    Anonymous
    Anonymous  
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    555 i układ do migającej diody, na wyjściu BUZ11 i sprawa załatwiona. Koszt kilka zł.
    r-wojt
    Level 15  
    ja moje wtryskiwacze przeczyściłem tak -
    1).z instalacji zakładowej sprężone powietrze ok. 6 bar z benzyną w rurce podpiąłem do wyjścia wtryskiwacza
    2).z akumulatora dwoma przewodami zasilałem impulsowo np. przez dowolny przycisk cewkę wtryskiwacza ( biegunowość nieważna )
    każdy wtryskiwacz oddzielnie ( w samochodzie są zasilane równolegle )
    Anonymous
    Anonymous