Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung SGH- D600E - nie uruchamia się prawidłowo/do końca

jaco777 09 Sep 2012 16:27 1263 3
    jaco777
    Level 24  
    Witam.

Telefon można włączyć, pojawia się na chwilę ekran powitalny Samsung'a z logo oraz modelem telefonu, lecz po chwili (około 1 sekunda) następuje jego wyłączenie. Nie znam jego historii, możliwe że jest po upadku. Zalania, zawilgocenia, utlenienia nie zauważyłem.

Za pomocą programu OneNAND Downloader v17 wgrałem firmware (pliki : D600EXDEK5.cla oraz D600EXDEK5.tfs). Trwało to około 1h 30 min, wg programu wgrywanie zakończyło się sukcesem. Nic to nie pomogło.

Z pomocą instrukcji serwisowej zmierzyłem zalecane napięcia:
    - na C408(VINT) = 2.7V mam 2.62V cały czas i 2.65V przy włączaniu,
    - na R404=32KHz nie mam czym zmierzyć częstotliwości, ale jak przyłożę sondę od multimetru to telefon nie reaguje na włączenie,
    - na C424(VDD_IO_HIGH : 2.9V) oraz C425 (VDD_IO_LOW :1.8V) mam odpowiednio 2.86V oraz 1.8V,
    - na C402(VDD_GSM_CORE) = 1.875V mam 1.9V przy włączaniu,
    - clock at C116 = 26MHz nie mam jak sprawdzić,
    - na U400 RSTON is HIGH mam 1.8V przy włączaniu,
    - na U200 R211, R212 jest po 2.85V przy włączaniu,
    - wewnętrzna bateria podtrzymująca zużyta i została wylutowana, wszystko robione bez tej baterii.

Doczytałem też, iż model ten często ma problemy z taśmą wyświetlacza. Taśmę wypiąłem z obydwu stron i nie zauważyłem widocznych uszkodzeń. Ale po wielu próbach, spostrzegłem że na rozsuniętej klawiaturze przycisk włączania działa zawsze, a na zsuniętej klawiaturze są już z tym problemy.

Czy na podstawie tego co już zrobiłem można wysnuć jakieś wnioski ? Da się coś jeszcze zrobić (domowym sposobem :D ) czy pozostaje podmiana taśmy wyświetlacza i ewentualnie później układów ?
  • Helpful post
    arem
    Level 39  
    Wymień taśmę na początek , to najczęstsza usterka Samsungów rozsuwanych.
  • Helpful post
    arti123
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Również nie zapomnij o naklejkach na złączach taśm :D .
    jaco777
    Level 24  
    Taśma dziś dotarła i została wymieniona.

Objawy takie same jak na poprzedniej (starej) taśmie. Czyli, telefon da się włączyć, pojawia się logo producenta i model telefonu, niecała sekunda i następuje wyłączenie.

Mogę jedynie dodać, że:
    - na rozsuniętej klawiaturze, wystarczy krótko nacisnąć klawisz włączania i po chwili następuje uruchomienie telefonu,
    - na zsuniętej klawiaturze, muszę klawisz włączania przytrzymać około 2 sekund aby nastąpiło jego uruchomienie.

Można coś jeszcze w tym telefonie sprawdzić lub wymienić ?

Nie wgrywałem jeszcze (prawidłowo) EEPROM. Próbowałem za pomocą OneNAND Downloader v17 ale telefon przestał się uruchamiać - ponownie wgrałem firmware i telefon odżył. Jeżeli ktoś wie czym (sprawdzonym) i jak wgrać EEPROM to będę wdzięczny za oświecenie.