Witam
Postanowiłem poddać się publicznej chłoście za mój projekt.
Potrzebuje zrobić sterownik podnoszenia i opuszczania pewnej klapy .
Jest ona sterowana silnikiem zasilanym 12V DC, prędkość obrotowa 3100obr/min OUTPUT:0.6W-2.0W
Sterownik ma posiadać dwa przyciski góra / dół czyli układ musi zmieniac polaryzacje na silniku.
Projekt jest skończony w 50 % gdyż muszę dodatkowo oprocawac sposób wyłączania napięcia na silnik gdy osiągnie położenie graniczne dolne lub górne.
Technicznie (z racji budowy klapy) nie bardzo wchodzą w grę wyłączniki krańcowe dlatego postanowiłem zamiast układu at90s2313 który wybrałem pierwotnie zastosować procek at mega 8 i wykorzystać przetwornik adc to pomiaru napięcia na silniku celem wyłączenia silnika przy przeciążeniu.
Prosiłbym narazie o wstępną ocenę tego co zmajstrowałem dotychczas.
Pozdrawiam
elementy :
t1,t2,t3,t4 - BUZ10
d1-1N5817
d2,d3,d4,d5 - zener 12v
r1,r2 -10k ohm
c1 - 100uF/10v
c2 - 22uF/25v
u2 - 78L05
Postanowiłem poddać się publicznej chłoście za mój projekt.
Potrzebuje zrobić sterownik podnoszenia i opuszczania pewnej klapy .
Jest ona sterowana silnikiem zasilanym 12V DC, prędkość obrotowa 3100obr/min OUTPUT:0.6W-2.0W
Sterownik ma posiadać dwa przyciski góra / dół czyli układ musi zmieniac polaryzacje na silniku.
Projekt jest skończony w 50 % gdyż muszę dodatkowo oprocawac sposób wyłączania napięcia na silnik gdy osiągnie położenie graniczne dolne lub górne.
Technicznie (z racji budowy klapy) nie bardzo wchodzą w grę wyłączniki krańcowe dlatego postanowiłem zamiast układu at90s2313 który wybrałem pierwotnie zastosować procek at mega 8 i wykorzystać przetwornik adc to pomiaru napięcia na silniku celem wyłączenia silnika przy przeciążeniu.
Prosiłbym narazie o wstępną ocenę tego co zmajstrowałem dotychczas.
Pozdrawiam

elementy :
t1,t2,t3,t4 - BUZ10
d1-1N5817
d2,d3,d4,d5 - zener 12v
r1,r2 -10k ohm
c1 - 100uF/10v
c2 - 22uF/25v
u2 - 78L05