Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabelSklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TOSCA 303 jeden kanał gra inaczej

25 Sty 2005 00:55 2337 8
  • Poziom 14  
    Witam.
    Lewy kanał gra troszke ciszej ( nieznacznie ) ponadto odtwarza wiecej basu niz prawy a wysokich praktycznie brak ( tylko kłujacy szum).
    Jesli chodzi o kanał prawy to tu brakuje basu a wysokie sa ładne i czyste.
    Nic nie zmienia sie gdy włacze/ wyłacze stereo.
    Nic takze sie nie zmienia gdy włacze radio.
    Czyli problem lezy w Tosce a nie w zrodle sygnału.
    Ponadto gdy wcisne przycisk stereo jest mono. Gdy jest wycisniety to jest stereo - moze tak powinno byc, ale troche to dziwne wiec pisze.
    To chyba wszystkie objawy.
    Prosze o pomoc.
    TYMEK
  • Sklep HeluKabelSklep HeluKabel
  • Poziom 19  
    witam..
    proponuje sprawdzic elektrolity w torze mcz.
    =====
    pozdrawiam..
  • Sklep HeluKabelSklep HeluKabel
  • Specjalista AGD
    Najpierw sprawdził bym potencjometry barwy tonu czy dobrze regulują bo często się zdarza że lubią przerywać
  • Poziom 14  
    doktorek napisał:
    witam..
    proponuje sprawdzic elektrolity w torze mcz.

    Mozesz powiedziec dokłaniej gdzie szukac ?

    Jesli chodzi o potencjometry to chodza dobrze. Jak podkrece bas to słysze ze lewa gra głosniej. Jak wysokie to prawa gra głosniej.
    TYMEK
    UPDATE:
    Zauwazyłem ze jak podłacze pod wejscie gramofonu to gra duzo głosniej i nieczysto. Ale nic sie nie zmienia tzn. lewy gra basem, prawy wysokimi.
    TYMEK
  • Sklep HeluKabelSklep HeluKabel
  • Spec od TV
    cześć..
    po pierwsze- czy ktoś coś robił przed tobą w tym amplitunezrze?
    .........
    osobiście sprawdziłbym połaczenia masy w układzie korekcji i przedwzmacniacza......albo możanaby sprawdzić osobno. tzn: wypinasz sygnał wyjściowy z przedwzmaka...i podajesz na osobny wzmak mocy.....(korzystając ze schematu - znajdziesz na elektrodzie)
    ..miałem podobny problem z WS354 albo WS354 Diory (nie pamiętam) i okazał o się że CELOWO zamienione były przewody zasilania symetrycznego przedwzmaka ......a zresztą znajdź mój post i poczytaj.....jak chcesz....
    pozdrawiam
  • Poziom 10  
    z tym przyciskiem stereo/mono to tak chyba ma być bo u mnie jest tak samo w tosce 303...
  • Poziom 11  
    sprawdż prąd spoczynkowy końcówki mocy czy są jednakowe
  • Poziom 18  
    Po pierwsze: nie dziw się, że jak podłączasz do weścia gramofonowego sygnał to gra głosno i nieczysto - to wejście ma inną chrakterystykę i dużo większe wzmocnienie, przesterowujesz je, nie nadaje sie ono podlączania czegoś innego.
    Po drugie: wymień jak radzą poprzednicy wszystkie elektrolity napoczątku w przedwzmacniaczu w torze sygnałowym - elektrolity te mają już swoje lata - niektóre są pewnie powysychane oraz sprawdź czy wszystko jest poprawnie polutowane, czy gdzieś na płytce nie stykają się ze sobą punkty lutownicze.
  • Poziom 8  
    Miałem podobny przypadek w swojej Tosce. U mnie po wymianie końcówek mocy prawej i lewej, lewy kanał grał trochę ciszej, i mniej basowo niż drugi, po podaniu głośności powyżej połowy bas zanikał i wyraźniejsze były tony wysokie, powodem był połamany rezystor 2k w przedwzmacniaczu (343 bądź 344) nie pamiętam teraz. Po wymianie działa poprawnie.