Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie urządzenie - wielofunkcyjne do biura (mono)

Pawrad28 10 Sep 2012 23:10 3039 8
    Pawrad28
    Level 9  
    Witam, proszę o poradę jakie urządzenie wielofunkcyjne do biura.
    Po nieudanym zakupie Brother DCP 7065dn (brak działających zamienników tonera TN2220) - próbowałem na dwóch zamiennikach i na każdym drukuje idealnie, ale tylko jedną kartkę i zaraz po wydruku (nawet gdy do druku wysyłam tylko jedną stronę np dokument z worda) wyskakuje komunikat zacięcie papieru, wyjmij kasetę drukującą i usuń zacięcie. Niestety fizycznie zacięcie nie występuje - po wyjęciu i ponownym włożeniu kasety drukującej jest ten sam problem.

Od urządzenia oczekuję:
    1)podajnika głównego na papier oraz takiego na pojedyncze kartki (najlepiej tak do 10 kartek na dodatkowym podajniku)
    2)drukowanie po sieci na dwa komputery
    3)drukarka mono skaner kopiarka bez faxu
    4)tonery najlepiej z bębnem lub ewentualnie osobno bębęn z super łatwą opcją resetu (lub tanim dobrym zamiennikiem)
    Drukuję około 3 tys miesięcznie.
    Teraz mój typ: HP LaserJet Pro M1536dnf.
    Czy to dobry wybór? Czy nie ma problemu z działaniem zamienników (jakieś blokady na zamienniki itp) ?
    thorgee
    Level 20  
    Pawrad28 wrote:
    Witam, proszę o poradę jakie urządzenie wielofunkcyjne do biura.
    Po nieudanym zakupie Brother DCP 7065dn (brak działających zamienników tonera TN2220) - próbowałem na dwóch zamiennikach i na każdym drukuje idealnie, ale tylko jedną kartkę i zaraz po wydruku (nawet gdy do druku wysyłam tylko jedną stronę np dokument z worda) wyskakuje komunikat zacięcie papieru, wyjmij kasetę drukującą i usuń zacięcie. Niestety fizycznie zacięcie nie występuje - po wyjęciu i ponownym włożeniu kasety drukującej jest ten sam problem.

Od urządzenia oczekuję:
    1)podajnika głównego na papier oraz takiego na pojedyncze kartki (najlepiej tak do 10 kartek na dodatkowym podajniku)
    2)drukowanie po sieci na dwa komputery
    3)drukarka mono skaner kopiarka bez faxu
    4)tonery najlepiej z bębnem lub ewentualnie osobno bębęn z super łatwą opcją resetu (lub tanim dobrym zamiennikiem)
    Drukuję około 3 tys miesięcznie.
    Teraz mój typ: HP LaserJet Pro M1536dnf.
    Czy to dobry wybór? Czy nie ma problemu z działaniem zamienników (jakieś blokady na zamienniki itp) ?

Ad. HP LJ M1536dnf

Osobiście tego modelu nie testowałem, ale mam kilku Klientów których zaopatruje w tonery i serwis (kserokopiarki i drukarki) i nie narzekają. HP to popularny producent, dużo jest producentów gotowych zamienników, oraz surowców do regeneracji.

Jeśli chodzi o wkład drukujący, to wydajność 2.100 stron wydaje się na Twoje potrzeby być wystarczającą. Dość istotna jest tu bardzo niska cena zamiennika 100% nowego (bez regeneracji) na tle innych wkładów, przynajmniej ja tak to widzę porównując kilku swoich dostawców towaru.

Jeśli będziesz zainteresowany ceną wkładu to pisz pw.

Gdybyś chciał jakieś inne modele urządzeń, to podaj oprócz tego co już wymieniłeś, jaki

-przedział cenowy urządzenia
    -koszt zadruku jednej strony

jest dla Ciebie pożądany
    Pawrad28
    Level 9  
    Przedział cenowy max 1500 zł
    raf379
    Level 12  
    Za te pieniądze to już lepiej OKI MB470, albo Lexmarka X544,
    Te urządzenia są o półkę wyżej funkcyjnie i obciążeniowio niż proponowany przez Ciebie HP.

Pzdr Rafał
    zen3x
    Level 34  
    Używany lexmark x644 spokojnie spełnia wymagania.
    Pawrad28
    Level 9  
    X544 za wolny- pierwsza strona po 13 sek. Pracuję z Klientem i przedstawiam wiele ofert przy biurku - drukuję sporo pojedynczych stron na papierze firmowym.
    X644 raczej za wielki do postawienia na moim biurku choć pewne to dobry sprzęt.
    Panowie coś mniejszego i szybkiego jednocześnie ? Wielkości powyższego HP lub mojego Brothera ?
    hernan_cortes
    Level 21  
    Canon i-Sensys MF5940DN
    r.10
    Level 14  
    Samsung z oryginalnym wkładem na 10 tys. stron.
    Jedyny problem to grzanie się przy wydruku setek stron (jeśli takie wydruki robisz), wtedy zaczyna programowo spowalniać druk gdzieś do 1/3 prędkości, tak około tysięcznej strony.
    Sterownik Samsunga przy sterowniku Lexmarka (akurat takich używam w różnych biurach) to XXI wiek przy XIX wieku.
    eko185
    Level 19  
    Ja też bym namawiał kolegę na coś z Samsunga.
    Za cene 1500zł można bez problemu kupić coś kolorowego ze skanerem.

Przykładowe modele:
    - CLX3185FN albo CLX3185FW z faxem, siecią Wifi. Ma podajnik skanera i spełnia reszte wymagan.

Co do explatacji:
    Toner czarny starcza na ok 1500-2000str. W drukarce nalezy zamontowac wieczny chip za 30zł i potem dosypanie proszku to koszt ok 10zł/kolor.
    Bęben i pas da się bez problemu zresetować.

Co jest ważne - nie wolno puszczać kartek razem ze spinaczami :)

Koszt takiej drukarki to ok 900zł i za resztę kupisz proszek i styknie.

Ewentualnie zaproponuje cos z serii SCX ale to tylko czarno-białe urządzenia wielofunkcyjne.

Jeśli chcesz to podam Ci namiary na dobrą firmę sprzedającą nowe sprzęty i zajmującą się obsługą posprzedażową drukarek Samsung (reset, regeneracja toneru, serwis, itp).