Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kenwood KDC-M9021. Nie ma możliwości zmiany częstotliwości.

25 Sty 2005 11:30 4205 15
  • Poziom 11  
    Witam

    Mam problem z radyjkiem Kenwood KDC-M9021,a konkretnie trafiło do mnie owe radyjko bez pilota do kodu,po zmianie komórki w epromie radyjko ruszyło bez najmniejszego problemu,no może nie do końca,płyta chodzi jak najbardziej w porządku ale problem jest z radiem,brak jakiejkolwiek możliwości skanowania tunera,na wyświetlaczu pojawia się informacja o zakresie fal typu FM 1 98,1 mogę je także zmienić na fale MW ale to wszystko,próbując wciskać strzałki prawo lub lewo do przeszukiwania fal niema żadnej reakcji,w żaden sposób nie mogę zmienić częstotliwości.Oczywiście nie mam zielonego pojęcia czy było to sprawne przed rozkodowaniem.Moja prośba o pomoc gdzie dalej szukać,pierwsze co wziąłem pod uwagę to to że spaprałem eproma i to on robi taki bałagan ale zapakowałem do niego już wszystko co tylko zdołałem wygrzebać w necie i po każdym programowaniu ten sam efekt – brak radia.Dodam jeszcze że pozostałe funkcje typu :Menu,głos,korekcja dźwięku itp. działają poprawnie.Może miał ktoś taki przypadek ??? Bardzo bym był wdzięczny za jaką kolwiek wskazówkę

    Pozdrawiam
  • Spec od car audio
    Robiłeś kod i zwaliłeś grajka - typowa sprawa, mogły nawet porty nie przeżyć. Brak komunikacji proc - tuner.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Wczoraj dokładnie taki sam model robiłem i śmiga ładnie. W tych modelach zawsze sprawdzam tuner po robieniu - od razu widać czy jest ok. Acha Twoje radio po 40 minutach robi się teraz też ciemne i tylko reset pomaga.
  • Poziom 11  
    Dokładnie jak mówisz - radio po 40 minutach robi się ciemne i tylko reset pomaga.A czy w takim razie jesteś w stanie mi powiedzieć gdzie popełniłem błąd i jak to teraz leczyć ???
  • Poziom 11  
    Panowie djlj24 podpowiedział mi trochę ale to jeszcze mało,może znajdzie się ktoś jeszcze kto pomoże co zrobić z tym fantem
  • Poziom 40  
    Jesli posiadasz program na PC do komunikacji po I2C zobacz czy zgłaszają ci się adresy eeproma z głowicy i scalaka tunera. Jeśli umarł port w procku efekt będzie taki jakby procek nie widział tunera lub odczytywał same FF z pamięci w głowicy - czyli efekt 40stu minut.
    Zobacz czy linie SCL i SDA do głowicy są podciągnięte do +5V przez rezystory.
  • Poziom 10  
    ja dokladnie mam ten sam problem co kolega. co zle zrobilem ze sie radyjko uwalilo. jak to naprawic?
  • Spec od car audio
    Napisałem: "Brak komunikacji proc - tuner". I tu jest wszystko.
  • Poziom 10  
    ale co zrobilem zle ze sie posypalo?
  • Spec od car audio
    Wystarczy naelektrywzowana ręka i porażka.
  • Poziom 11  
    Jeszcze raz chciałem wrócić do tematu tak dla wyjaśnienia zainteresowanym djlj24 miałeś w zupełności racje "Brak komunikacji proc - tuner" przyczyna - fizycznie uwalony eeprom 24C01 znajduący sie w głowicy.Po wymianie na nowy radyjko śmiga jak ta lala :)
  • Poziom 15  
    witam,

    Mam na warsztacie KENWOOD-a KDC-M7024 i ma identyczną przypadłość co radio w tytule i kierójąc się odpowiedziami wymieniłem EEPROM w głowicy tylko wlutowałem EEPROM z pamięcią 2kb a nie jak było oryginalnie 1kb. Po skończeniu natknołem siena kolejny problem bo radio wogóle nie chce sie uruchomić, tylko zeruje napędy. Czy winą może być EEPROM?

    Pozdrawiam.
  • Poziom 16  
    Witam


    To że radio nie chce się uruchomić nie jest winą pamięci .

    Pozdrawiam.
  • Poziom 15  
    Ale wsadziłem niezaprogramowany eeprom do głowicy radia więc myślę że dlatego może sie nie uruchamiać, czekam na jakąś konkretna odpowiedz, tymczasem sklece programator eeprom I2C i zobacze co bedzie dalej. I jeszcze jedno pytanko: Możę ktoś ma wsad do eeprom-u w głowicy UKF do KENWOOD-a KDC-M7024. Za wsad bede dozgonnie wdzięczny.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 15  
    Wielkie dzięki za wsad:) Po świętach zabiore się do radia i dam znać jak poszło.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 15  
    Witam,

    Niestety po podstawienu zaprogramowanej pamięci do głowicy nadal się nie uruchamia. Przy podłączeniu zasilania wyświetlacz mrugnie i po 5 sekundach napięcie 8V spada do 0V, 5V jest ciągle. Żadne przyciski na panelu nie reagują. Braj jest tez zasilania na eeprom-ach. Nie wiem co mogło się z nim stać i prosze o pomoc.

    Pozdrawiam.