Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

FT232RL + Windows XP - Dwa urządzenia USB Serial Converter/Port -> błąd

mickpr 12 Sep 2012 07:07 3747 15
    mickpr
    Level 39  
    Mam zwykły COM1 w komputerze.
    Dodatkowo mam konwerter USB -> Serial oparty o FT232RL (oryginalny firmy DIGITUS) ze sterownikami ze strony FTDI (CDM 2.08.24 WHQL Certified).
    Wszystko z nim w porządku - jest jednocześnie widoczny jako "USB Serial Converter" oraz USB Serial Port (COM2).
    Jednak czasem zachodzi potrzeba wpięcia na chwilę drugiego konwertera - również opartego o FT232RL - ta sama wersja sterownika (2.8.24.0).
    Po wpięciu pojawia się jako "USB Serial Converter" z żółtym wykrzyknikiem sygnalizującym błąd. Nie pojawia się już jako kolejny USB Serial Port.
    Po wypięciu pierwszego konwertera i wpięciu ponownie drugiego jest on wykrywany poprawnie - t.j. razem z USB Serial Port (COM12).

Moje pytanie brzmi - jak doprowadzić do porządku "cały ten zgiełk" aby jednocześnie funkcjonowały 2 lub więcej konwerterów na FTDI232.
    Dodatkowo pytanie nr. 2 - Drugi konwerter mogę wybrać jedynie od COM12 w górę. Widać wcześniej zablokowałem sobie porty 3-11. Jak odblokować ich wybór?

Obydwa urządzenia USB Serial Converter mają VID=0403/PID=6001

Proszę o podpowiedź :).

3.1.14
    Przeniosłem z Mikrokontrolery.
    [zumek]
  • Helpful post
    INTEII
    Level 14  
    Witam,

Sprawdź, czy przypadkiem oba konwertery nie mają dokładnie takiego samego numeru seryjnego.

Pozdrawiam,
    Piotr.
    mickpr
    Level 39  
    Dziękuję, sprawdzę po przyjściu do domu, choć nie sądzę żeby to było to.
    A co z zablokowanymi do użycia portami "COM3-COM11"?
    Anonymous
    Anonymous  
    mirekk36
    Level 42  
    INTEII wrote:
    Witam,

Sprawdź, czy przypadkiem oba konwertery nie mają dokładnie takiego samego numeru seryjnego.

Pozdrawiam,
    Piotr.

WG mnie to na pewno jest właśnie ten problem, bo sam się spotkałem kiedyś z jakimiś przejściówkami tego typu jednej firmy, która zamiast ustawiać "Autogenerowanie" numeru seryjnego w programie MProg czy FTprog to ustawiała ręcznie numer seryjny. Wtedy na BANK masz podłączanie się pod ten sam numerek COM dwóch przejściówek....

Więc jednym z tych programów spokojnie sobie to przeprogramujesz... (tzn wystarczy że zaznaczysz ptaszka aby serial się generował automatycznie)

a jeśli chodzi o zajęte już wcześniej porty COM ;) to można albo ręcznie w ustawieniach Windowsowych zmieniać za każdym razem numerek COM albo co ci szkodzi żeby się instalowało na kolejnych wolnych numerkach. U mnie gdy już dojdzie do tego że pojawia się COM255 to wtedy robię ręczne usuwanie w rejestrze Windows wpisów. Bo inaczej już żadna następna przejściówka się nie podłączy - Windows obsłuży TYLKO do Com255 ;)
    mickpr
    Level 39  
    albertb wrote:
    Ja bym zaczął od wpięcia obu na inny komputer.
    Na drugim komputerze - takie same objawy .

mirekk36 wrote:
    WG mnie to na pewno jest właśnie ten problem, bo sam się spotkałem kiedyś z jakimiś przejściówkami tego typu jednej firmy, która zamiast ustawiać "Autogenerowanie" numeru seryjnego w programie MProg czy FTprog to ustawiała ręcznie numer seryjny. Wtedy na BANK masz podłączanie się pod ten sam numerek COM dwóch przejściówek....

Jest zaznaczone "Serial Numer Enabled" oraz "Auto Generate Serial No." . I tak było.
    Nawet Prefix jest inny w obu przejściówkach (zmieniłem na ten sam (FT) - bez znaczenia).
    Ustawienie statyczne też nic nie dało. Dalej ten sam błąd.
    W programie FTProg (v 2.6.8.0) nigdy nie jest wykrywany jeden z nich (ten z żółtą ikonką) - ale wystarczy odpiąć i podpiąć dowolny - i działa.
    Jeśli włożę dodatkowo Amontc JTAGkey2 też na chipie FTDI, ale innym - bezproblemowo widać i jego i dowolny z działających konwerterów na FTDI.

mirekk36 wrote:
    a jeśli chodzi o zajęte już wcześniej porty COM :wink: to można albo ręcznie w ustawieniach Windowsowych zmieniać za każdym razem numerek COM albo co ci szkodzi żeby się instalowało na kolejnych wolnych numerkach. U mnie gdy już dojdzie do tego że pojawia się COM255 to wtedy robię ręczne usuwanie w rejestrze Windows wpisów. Bo inaczej już żadna następna przejściówka się nie podłączy - Windows obsłuży TYLKO do Com255 :wink:
    No to mnie zmartwiłeś. Będzie trzeba ręcznie pogrzebać w rejestrze. :(
    Kolejna fuszerka MS.
    [lekki off-top]Chyba czas zrobić mały comeback na Linux'a.
    Brak mi tylko Altium Designer'a.[/lekki off-top]

Zapisałem ustawienia jednego z interfejsów, jeśli by to kogoś naprowadziło na pomysł "dlaczego".
    mirekk36
    Level 42  
    No ok - to jeśli masz ustawione "autogenerate" to spróbuj małej sztuczki ....

zmień np w programie FTProg czy MProg - funkcję jakiegoś piniu CBUSx, którego i tak nie używasz, i zapisz/zaprogramuj

potem odłącz przejściówkę od USB i podłącz - i sprawdź czy nie zgłosi się pod nowym portem COM

;)
    mickpr
    Level 39  
    mirekk36 wrote:
    No ok - to jeśli masz ustawione "autogenerate" to spróbuj małej sztuczki ....
    zmień np w programie FTProg czy MProg - funkcję jakiegoś piniu CBUSx, którego i tak nie używasz, i zapisz/zaprogramuj
    potem odłącz przejściówkę od USB i podłącz - i sprawdź czy nie zgłosi się pod nowym portem COM

Zgłasza się. Po każdej poprawce kolejny COM. Zmieniłem CBUS4 - i teraz mam serial pod portem COM20.

Dodatkowo uwaga - podłączam drugi serial (tak już było, tylko nie wspomniałem) i zamiast dźwięku "niski wysoki" (jak się podłącza urządzenie USB) - mam 3x szybko niski.
    Oczywiście cały czas jest tak, jak było (źle).
  • Helpful post
    mirekk36
    Level 42  
    No ale to zaraz nie rozumiem czegoś może - bo piszesz że jest cały czas tak jak było czyli źle .... czyli co to znaczy ?

ja myślałem że masz dwie takie przejściówki = w jednej zmienisz ten CBUSx i w efekcie końcowym ma się każda z nich pojawić na innym porcie COM nie ważne jaki numerek na razie.

Więc jak jest po tej zmianie u ciebie ?
    mickpr
    Level 39  
    mirekk36 wrote:
    ja myślałem że masz dwie takie przejściówki = w jednej zmienisz ten CBUSx i w efekcie końcowym ma się każda z nich pojawić na innym porcie COM nie ważne jaki numerek na razie.

mam dwie przejściówki.
    Jedna to DIGITEX (firmowa) jak pisałem - działa nie rozbierałem - VID I PID takie jak drugiej (produkcja niemiecka znajomego - wg ogólniedostepnego schematu) chip wykrywa FTProg jako FT232R.
    Obydwie podłączone oddzielnie - działają ok (widoczne są pod innymi portami COM).
    Podłączone razem - działa ta, która była podłączona wcześniej (jest widoczna jako USB Serial Converter i jako USB Serial Port COMxx). Druga zatrzymuje się na etapie wykrywania "USB Serial Converter" jako urządzenie USB i do wykrycia "USB Serial Port COM xx" w gałęzi "Porty COM i LPT" nawet nie dochodzi.
    Chodzi mi o informację - dlaczego dwa urządzenia USB, te same VID/PID - ale różne numery serial (ręcznie czy automatycznie - co już sprawdziłem) się gryzą.
    Program FTProg widzi tylko ten interfejs, który w gałęzi USB menadżera urządzeń jest poprawnie wykryty - ten z żółtym trójkątem nie jest widoczny.

Sprawdziłem na 2 -gim komputerze - to samo.
    Zaraz znajdę jeszcze inną przejściówkę - na FT232BM (software'owo niby to samo), więc sprawdzę.
    Znalazłem jeszcze 2 przejściówki (FT232BM i FR232RL) - to samo.
    (miksowane z tymi poprzednimi, oraz oddzielnie - (używane tylko te 2 "nowe").

Nigdy specjalnie nie "grzebałem" przy FT232RL - zawsze bez problemu działały, choć nigdy ich nie używałem > niż 1.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    mickpr
    Level 39  
    Czy ktoś z kolegów może sprawdzić czy 2 przejściówki na FT232RL podłączone do jednego komputera działają poprawnie?
    Jeśli tak to poproszę jeszcze o taki zrzut ustawień tych 2 przejściówek - jaki można zrobić programem FTProg. Z góry dziękuję.
    P.S.
    Już mam ochotę zamieniać sterowniki.
    mirekk36
    Level 42  
    Nie mam jak teraz zrobić zrzutu ale używam czasem więcej niż dwie albo i trzy przejściówki tego typu w jednym kompie ;) ... jeszcze nigdy nie miałem najmniejszego kłopotu - każda instaluje się na innym porcie COM
    mickpr
    Level 39  
    Podłączyłem do innego komputera, taki sam błąd. Przy włożeniu drugiej przejściówki 3 niskie sygnały i żółty wykrzyknik. (Testowałem 3 różne przejściówki).
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    mickpr
    Level 39  
    Udało mi się przy pomocy supportu z FTDI wszystko doprowadzić do porządku.
    Wystarczyło zaprowadzić porządek w sterownikach (usunąć wszystko specjalnym narzędziem i zainstalować od nowa).
    Oto przydatny - mam nadzieję - PDF, który od nich dostałem.

Dziękuję serdecznie wszystkim aktywnym w temacie. Zamykam.