Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

DDR3 1600 a CPU max 1333. Czy pamięci nie będą działały normalnie?

12 Wrz 2012 23:23 4530 5
  • Poziom 11  
    Witajcie.
    Zrobiłem gruntowny upgrade mojego sprzętu i zakupiłem nową płytę główną, pamięci procka i grafikę.
    Sprzęt.

    Procesor AMD Phenom II x4 965 124W
    Płyta Asus M4A87TD EVO
    Pamięci 2x 4gb Corsair Vengeance 1600 CL9

    A historia taka:
    Zanim otrzymałem te Corsarze komputer złożony i odpalony był (instalowany system Windows 8) na pamięciach 2x 4GB GoodRam 1333 mhz CL11 (dali mi je tymczasowo w sklepie gdyż Corsair tylko na zamówienie więc na nie musiałem czekać.)

    Komputer działał OK (chodź miałem odczucie że po wciśnięciu power na obudowie długo myślał i jakby się tak szybciutko resetował przed włączeniem -> teraz też tak jest )
    Dziś odebrałem pamięci Corsair i zwróciłem im GoodRamy.
    Problem już na wstępie gdyż PC wisiał na logo asusa i ani rusz dalej. Na płycie głównej jest guzior MemOK więc wciskam (reset i to samo, dopiero po którejś z rzędu próbie pc poszedł dalej). W biosie pamięci chodzą na 1333Mhz. Ale system działa tragicznie i co jakiś czas nowy blue screen w Windows 8 lub całkowita zwiecha czy reset.
    Płyta główna obsługuje takie pamięci ale procesor tylko do 1333. Gdy w biosie próbowałem robić lekkie OC lub manualnie ustawić dla pamięci 1600 to znowu była zwiecha na logo Asusa.
    Próbowałem instalować Win 7 ale blue screen parę chwil po zbotowaniu DVD.

    Czy te pamięci nie będą normalnie działały na moim sprzęcie ?? Docelowo w sklepie chciałem zamówić Corsair XMS3 ale też 1600Mhz i teraz nie wiem czy prosić by mi je dalej sprowadzali czy wrócić do "słabszych" goodramow czy jest na to jakiś sposób ??
  • Poziom 37  
    Kontroler pamięci jest zaimplementowany w procesorze.

    Teraz.... albo procesor nie pozwala na poprawną pracę pamięci (za niskie napięcie dla kontrolera), lub pamięci vengance są niekompatybilne z procesorem/płytą główną.

    Spróbuj podnieść o jeden punkt/stopień wartość napięcia CPU i pamięci i zatwierdzić F10 + enter.

    Oczywiście nie podnosimy MHz CPU/MEM, tylko napięcie.

    Pamięci i tak pójdą na 1333 mhz, ponieważ taki jest default kontroler w CPU.

    Być może, pamięci muszą pracować na zbyt wysokim napięciu, niż ma to w domyślnych ustawieniach kontroler pamięci w CPU.

    Jak dojdziesz do stabilności przy 1333mhz i nie przekroczysz bezpiecznych Volt dla CPU (będzie opisane w technicznych procesora), to może warto powalczyć o 1600 mhz dla pamięci.

    Kto wie ? ... może CL za niskie przydziela bios ?
  • Poziom 11  
    Leven dziękuje za odpowiedź.

    Szczerze nie podoba mi się kwestia "kombinowania" z ustawieniami by zaczęły "może" działać i robienie tego za każdym razem jeśli przydarzyłby się reset biosu.

    Zdecydowałem, że skoro mam je na gwarancji i tyle co kupione to skorzystam z prawa zwrotu/wymiany bo wolałbym sprzęt nie sprawiający problemów.

    Tylko powiedz mi proszę, czy pamięci 1600 w teorii powinny się same "automatycznie" dostosowywać do sprzętu i nie powinny sprawiać problemów ?? Jeśli tak to może spróbowałbym jeszcze wziąć te Corsair XMS3 (one były na liście dedykowanych do mojej płyty głównej chodź kto wie czy to płyta sprawia problemy) czy może jednak darować sobie 1600 i wziąć 1333 ??
    (Ci ze sklepu to mnie chyba zlinczują jak znowu im będę pamięci zwracał :) )
  • Poziom 25  
    Witam,

    Zapraszam na stronę producenta:

    http://pl.asus.com/Motherboards/AMD_AM3/M4A87TD_EVO/#specifications

    Z opisu wynika że pamięć 1600 powinna działać i to w trybie 128 bit

    - przywróć ustawienia fabryczne Biosu
    - po wejściu do ustawień pamięci powinna rozwinąć się tabela z częstotliwościami dopasowanymi do Twoich elementów - nie zawsze odpowiednie jest 1600 ze względu na wewnętrzne zależności pomiędzy poszczególnymi elementami systemu, często jest to np: 1675

    - Ustaw odpowiednie opóźnienie dla pamięci
  • Poziom 11  
    WP_elewator
    Stronę producenta czytałem i to nie raz:)

    Nie wiem czy mnie zrozumiałeś z moich postów, ale resetowałem bios i to nie raz. Te pamięci nie działają u mnie na 1600, opóźnienia są ustawione poprawnie (automatycznie ale prawidłowo), nie kombinowałem tylko niczego z napięciami, chodź płyta ma funkcję automatycznego OC z którego też próbowałem korzystać ale efekt taki że wtedy PC wisi na logo Asusa.
    Już się powoli godzę z faktem ich oddania bo naprawdę nie wyobrażam sobie by kombinować za każdym razem przy ewentualnym resecie biosu. Tylko teraz czekam aż ktoś odpowie na poprzedniego posta, będę bardzo wdzięczny.
  • Poziom 11  
    Problem rozwiązany.

    Pamięci wymienione na Corsair XMS3 2x 4GB 1600 CL9.

    Po zamontowaniu automatycznie pamięci przestawiały się na 1333mhz a pc działał bardzo dobrze. W biosie przestawiłem na 1600 (tylko tyle reszta auto) i komputer dalej działa bardzo dobrze. System postawiony na nowo bez żadnych problemów.

    Czyli winą były Corsarze Vengaence