Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ASTRA G Y17DT - Ciśnienie atmosferyczne za niskie

adams4lta 13 Sep 2012 10:27 4923 5
    adams4lta
    Level 14  
    Mam problem z czujnikiem ciśnienia atmosferycznego. Jakie by nie były obroty zawsze pokazuje 81kPa i 3,75V (a według mnie powinno być ok 100kPa i 4,8-4,9V). Przekłamany odczyt z czujnika nie jest sygnalizowany kontrolką Check Engine, kontrolka świeci się dopiero po odłączeniu barometru i pojawia się błąd P1105. Po podłączeniu kontrolka znika ale ciśnienie nadal wynosi 81kPa.
    ASTRA G Y17DT - Ciśnienie atmosferyczne za niskie
    Czy problem leży w czujniku czy w instalacji? Gdzie szukać? Po instalacji widzę że przewód od czujnika barometrycznego był już kiedyś lutowany (pewnie przetarł się o coś). Czy błędne wskazania tego czujnika mogą robić jakieś zamieszanie w ECU?
    User removed account
    User removed account  
    adams4lta
    Level 14  
    Co do instalacji to jestem pewien że jest napięcie, co do czujnika to wykrywa go nie ma kontrolki CE ale odczyt stały i ten sam bez względu na warunki. Temperatura zewnętrzna przy pomiarze 17 stopni a TID pokazywał 23 stopnie... Też coś nie tak. Czy da się jakoś naprawić baro sensor albo dmuchnąć w niego kompresorem i patrzeć na odczyt czy się zmienia? I tak będzie do wymiany jak się nie uda "reanimacja"
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    adams4lta wrote:
    Czy da się jakoś naprawić baro sensor

Nie da się. Możesz wymienić na nowy (drogi), ale też znajdziesz na szrotach "tanie", ale nie zawsze pewne... A z ciekawości, to ten Twój jest cały? Nie nosi na sobie śladów uszkodzenia mechanicznego?
    adams4lta
    Level 14  
    Dziś go oglądałem, wisiał na wiązce i dotykał półośki, ma wytarty na półokrągło bok... Powinna być na nim naklejka z numerami, ale nie ma jej. Czy ktoś może mi podać numery tej części aby wiedzieć czego szukać? Podobno pasuje od silnika 1,4-1,6.