NA samym początku chciał bym zaznaczyć szukałem na te pytania odpowiedzi i na forum i w google ale niestety albo były tak napisane że nie rozumiałem tego bełkotu albo po prostu nie było tego
i prosił bym moderatora żeby nie usuwał tego tematu gdyż pilnie potrzebuje odpowiedzi na moje pytania !
DO RZECZY
Witam
19'nastego jadę na egzamin do OLN na czeladnika znalazłem w internecie pytania na egzamin ustny a mianowicie
http://www.irpoznan.com.pl/imgs/Informatory_2011/Elektryk.pdf
z tych ponad 90 pytań umiem prawie wszystkie ale na niektóre jak napisałem wcześniej nie znalazłem odpowiedzi ale i tez niektórych nie jestem pewien i bardzo bym was prosił żebyście mi pomogli i podali odpowiedzi na niektóre pytania był bym ogromnie wdzięczny
a więc tak pytania z technologi
pierwsze jest
1.Wymień przekroje przewodów DY
rozumiem to tak że chodzi o 1,5mm, 2,5mm tak ?
21. na którym przewodzi zasilającym oprawę oświetleniową instalujemy wyłącznik ?
na fazowym ?
24. Czy miejscowe połączenie wyrównawcze w łazience powinno być uziemione ?
no i tutaj znalazłem na forum odpowiedź że TAK ale dlaczego???? już nie ;p
32. Jakie stosujemy oznaczenia przewodów fazowych
to jest banalne pytanie ;] ale mam wątpliwość nie wiem dlaczego czy to L1, L2, L3
34. w jaki sposób należny połączyć oprawę oświetleniową (gdzie połączyć przewód neutralny a gdzie fazowy)
nie rozumiem tego pytania ;] ... tak jak jest narysowane na kostce tak się podłącza ?? jaka tu ma być odpowiedź ??
a teraz 2 pytania do łazienki jak dla mnie to 2 takie same pytania tylko inaczej sformowane
37. w której strefie w łazience można instalować gniazdo wtykowe i jak musi byc ono zainstalowane ?
i
41. w której strefie ochronnej w łazience można zainstalować gniazdo wtykowe i jak musi być oni zasilone ?
i znalazłem w necie odpowiedź gniazda elek. 230V - 1,2m nad podłogą i minimum 60 cm od wanny
i tu pytanie też podobne do 21
43. podaj sposób łączenia wyłączników jednobiegunowych z oprawą oświetleniową
?
Teraz MASZYNOZNAWSTWO
1. co to jest przekładnia napięciowa przekładnika napięciowego ?
3. Co to jest przekładnia prądowa przekładnika prądowego ?
12. Dlaczego silnik szeregowy musi być podłączony na stałe z urządzeniem napędzającym?
żeby nie uległ uszkodzeniu ?
18. Co to jest przekładnia zwojowa transformatora ?
20. W jaki sposób uruchamiamy silniki klatkowe ?
26. Czym zabezpieczamy silnik od skutków zwarć, a czym od przeciążeń ?
bezpiecznikami i termikiem ?
29. jakie znasz typy prostowników i podaj ich zastosowanie ?
tutaj znalazłem tylko półokresowe i pełnookresowe
mam nadzieję że mi pomożecie bo jest to dla mnie bardzo ważne gdyby to było w necie to bym tu nie pisał ale niestety muszę
i prosił bym moderatora żeby nie usuwał tego tematu gdyż pilnie potrzebuje odpowiedzi na moje pytania !

DO RZECZY
Witam

http://www.irpoznan.com.pl/imgs/Informatory_2011/Elektryk.pdf
z tych ponad 90 pytań umiem prawie wszystkie ale na niektóre jak napisałem wcześniej nie znalazłem odpowiedzi ale i tez niektórych nie jestem pewien i bardzo bym was prosił żebyście mi pomogli i podali odpowiedzi na niektóre pytania był bym ogromnie wdzięczny

a więc tak pytania z technologi
pierwsze jest
1.Wymień przekroje przewodów DY
rozumiem to tak że chodzi o 1,5mm, 2,5mm tak ?
21. na którym przewodzi zasilającym oprawę oświetleniową instalujemy wyłącznik ?
na fazowym ?
24. Czy miejscowe połączenie wyrównawcze w łazience powinno być uziemione ?
no i tutaj znalazłem na forum odpowiedź że TAK ale dlaczego???? już nie ;p
32. Jakie stosujemy oznaczenia przewodów fazowych
to jest banalne pytanie ;] ale mam wątpliwość nie wiem dlaczego czy to L1, L2, L3
34. w jaki sposób należny połączyć oprawę oświetleniową (gdzie połączyć przewód neutralny a gdzie fazowy)
nie rozumiem tego pytania ;] ... tak jak jest narysowane na kostce tak się podłącza ?? jaka tu ma być odpowiedź ??
a teraz 2 pytania do łazienki jak dla mnie to 2 takie same pytania tylko inaczej sformowane
37. w której strefie w łazience można instalować gniazdo wtykowe i jak musi byc ono zainstalowane ?
i
41. w której strefie ochronnej w łazience można zainstalować gniazdo wtykowe i jak musi być oni zasilone ?
i znalazłem w necie odpowiedź gniazda elek. 230V - 1,2m nad podłogą i minimum 60 cm od wanny
i tu pytanie też podobne do 21
43. podaj sposób łączenia wyłączników jednobiegunowych z oprawą oświetleniową
?
Teraz MASZYNOZNAWSTWO
1. co to jest przekładnia napięciowa przekładnika napięciowego ?
3. Co to jest przekładnia prądowa przekładnika prądowego ?
12. Dlaczego silnik szeregowy musi być podłączony na stałe z urządzeniem napędzającym?
żeby nie uległ uszkodzeniu ?
18. Co to jest przekładnia zwojowa transformatora ?
20. W jaki sposób uruchamiamy silniki klatkowe ?
26. Czym zabezpieczamy silnik od skutków zwarć, a czym od przeciążeń ?
bezpiecznikami i termikiem ?
29. jakie znasz typy prostowników i podaj ich zastosowanie ?
tutaj znalazłem tylko półokresowe i pełnookresowe
mam nadzieję że mi pomożecie bo jest to dla mnie bardzo ważne gdyby to było w necie to bym tu nie pisał ale niestety muszę