Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Egzamin na czeladnika- kilka niejasności.

samzi 13 Sep 2012 14:37 7041 4
Automation24
    samzi
    Level 9  
    NA samym początku chciał bym zaznaczyć szukałem na te pytania odpowiedzi i na forum i w google ale niestety albo były tak napisane że nie rozumiałem tego bełkotu albo po prostu nie było tego
    i prosił bym moderatora żeby nie usuwał tego tematu gdyż pilnie potrzebuje odpowiedzi na moje pytania ! :)

DO RZECZY

Witam :) 19'nastego jadę na egzamin do OLN na czeladnika znalazłem w internecie pytania na egzamin ustny a mianowicie
    http://www.irpoznan.com.pl/imgs/Informatory_2011/Elektryk.pdf
    z tych ponad 90 pytań umiem prawie wszystkie ale na niektóre jak napisałem wcześniej nie znalazłem odpowiedzi ale i tez niektórych nie jestem pewien i bardzo bym was prosił żebyście mi pomogli i podali odpowiedzi na niektóre pytania był bym ogromnie wdzięczny :)

a więc tak pytania z technologi
    pierwsze jest
    1.Wymień przekroje przewodów DY
    rozumiem to tak że chodzi o 1,5mm, 2,5mm tak ?

21. na którym przewodzi zasilającym oprawę oświetleniową instalujemy wyłącznik ?
    na fazowym ?

24. Czy miejscowe połączenie wyrównawcze w łazience powinno być uziemione ?
    no i tutaj znalazłem na forum odpowiedź że TAK ale dlaczego???? już nie ;p

32. Jakie stosujemy oznaczenia przewodów fazowych
    to jest banalne pytanie ;] ale mam wątpliwość nie wiem dlaczego czy to L1, L2, L3

34. w jaki sposób należny połączyć oprawę oświetleniową (gdzie połączyć przewód neutralny a gdzie fazowy)
    nie rozumiem tego pytania ;] ... tak jak jest narysowane na kostce tak się podłącza ?? jaka tu ma być odpowiedź ??

a teraz 2 pytania do łazienki jak dla mnie to 2 takie same pytania tylko inaczej sformowane
    37. w której strefie w łazience można instalować gniazdo wtykowe i jak musi byc ono zainstalowane ?
    i
    41. w której strefie ochronnej w łazience można zainstalować gniazdo wtykowe i jak musi być oni zasilone ?

i znalazłem w necie odpowiedź gniazda elek. 230V - 1,2m nad podłogą i minimum 60 cm od wanny

i tu pytanie też podobne do 21
    43. podaj sposób łączenia wyłączników jednobiegunowych z oprawą oświetleniową
    ?

Teraz MASZYNOZNAWSTWO
    1. co to jest przekładnia napięciowa przekładnika napięciowego ?
    3. Co to jest przekładnia prądowa przekładnika prądowego ?
    12. Dlaczego silnik szeregowy musi być podłączony na stałe z urządzeniem napędzającym?

żeby nie uległ uszkodzeniu ?

18. Co to jest przekładnia zwojowa transformatora ?
    20. W jaki sposób uruchamiamy silniki klatkowe ?
    26. Czym zabezpieczamy silnik od skutków zwarć, a czym od przeciążeń ?

bezpiecznikami i termikiem ?

29. jakie znasz typy prostowników i podaj ich zastosowanie ?
    tutaj znalazłem tylko półokresowe i pełnookresowe

mam nadzieję że mi pomożecie bo jest to dla mnie bardzo ważne gdyby to było w necie to bym tu nie pisał ale niestety muszę :)
  • Automation24
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    43. szeregowo
    29. sterowane , niesterowanie, i jw., jednofazowe ,wielofazowe
    20. poprzez bezpośrednie załaczenie, lub gwiazda trójkąt

Pytania źle ułożone ogólnie.
  • Automation24
    kkas12
    Level 43  
    Uprzedzając następne pytania o profil szkoły spróbuję wyjaśnić.
    Gdyby skończył szkołę o profilu elektrycznym nie zdawałby tego egzaminu.
    Razem z nim chodzili do klasy i piekarze, i mechanicy, i fryzjerzy, i lakiernicy, i murarze itp a tylko praktykę miał w zakładzie elektrycznym.
    Egzamin trwa trzy dni.
    Dwa dni praktyka jeden dzień teoria.

Jednak pozostaje pytanie dlaczego nauczyciel zawodu (firma gdzie odbywał praktyki) nie przygotował Cię kolego do egzaminu.
    Przecież zdany egzamin to dla Ciebie tytuł czeladnika a dla niego kasa (ulga w podatku dochodowym) za wyszkolenie ucznia.
    samzi
    Level 9  
    kkas12 wrote:
    Uprzedzając następne pytania o profil szkoły spróbuję wyjaśnić.
    Gdyby skończył szkołę o profilu elektrycznym nie zdawałby tego egzaminu.
    Razem z nim chodzili do klasy i piekarze, i mechanicy, i fryzjerzy, i lakiernicy, i murarze itp a tylko praktykę miał w zakładzie elektrycznym.
    Egzamin trwa trzy dni.
    Dwa dni praktyka jeden dzień teoria.

Jednak pozostaje pytanie dlaczego nauczyciel zawodu (firma gdzie odbywał praktyki) nie przygotował Cię kolego do egzaminu.
    Przecież zdany egzamin to dla Ciebie tytuł czeladnika a dla niego kasa (ulga w podatku dochodowym) za wyszkolenie ucznia.

tak zgadza się :) uczęszczałem do zawodówki i moje jedyne szkolenie do zawodu ty były trzy miesięczne kursy w nidzicy które gów..dały bo na kursach uczyli nas ekektryki "normalni" nauczyciele ;] którzy brali książkę i przez 2h dyktowali całe strony do przepisywania ;] ...
    a co do praktyk to kierownik czy tam mistrz ma na ciebie wyje... tak po prostu :) jeszcze zalezy na kogo i gdzie się trafi ja miałem o tyle dobrze ze byłem w dużym zakładzie który zatrudniał ponad 500os :) to w 1 klasie 230 mi płącili w 2 - 320 chyba a w 3 za cały rok zasuwania l;] chyba 400-420 :) a co do nauki to uczysz się tylko patrząc jak iny elek. coś robi i jak sie spytasz to ci powie co nieco ;p
    ale ja i tak miałem dobrze bo np mój kolega był u prywaciarza w firnie elek. to większość czasu to budowali domy kopali doły pod szamba ^^ a nie robili elektryki ... i płacił im po 100zł z wielkim bólem
    kkas12
    Level 43  
    Kolego lordpakernik po raz ostatni udzielanie błędnych rad uszło Ci płazem.
    Punkty za "pomoc" usunąłem.
    Quote:
    Miejscowe połączenie wyrównawcze [NIE MUSI BYĆ UZIEMIONE.Miejscowe połączenie wyrównawcze są połączane do GSW a ona sama jest uziemiona. Więc nie ma sensu robić dodatkowego uziomu.
    Nieprawda.
    Nieuziemione połączenia wyrównawcze stosujemy tylko w przypadku kilku odbiorników zasilanych z jednego transformatora separacyjnego.
    Można je stosować tylko tam gdzie jest przeszkolony personel. Tam gdzie przebywają osoby niepoinstruowane obowiązuje zasada "jeden transformator-jeden odbiornik".
    W łazience należy wykonać (jeśli jest taka konieczność) miejscowe połączenia wyrównawcze, które nie łączymy z GSW lecz z szyną PE rozdzielni zasilającej obwody i odbiorniki w tym pomieszczeniu zainstalowane.

Oprawę zawierającą żarówkę należy tak podłączyć by faza znajdowała się na stopce żarówki a N (PEN) na jej gwincie. Oczywiście jak pisano wcześniej zaciski oprawy powinny być odpowiednio oznaczone i do oznaczeń należy się stosować, ale warto wiedzieć że i one opierają się o jakąś regułę.