Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Helios TC506 - nie działa gniazdo RGB

93czarny93 13 Sep 2012 16:13 4656 18
    93czarny93
    Level 12  
    Witam

Problem jak w temacie. Posiadam stary telewizor Unitra Helios TC 506, który nie posiada jeszcze gniazda SCART, jednak ma gniazdo RGB z przodu w dolnym lewym rogu. W tym celu kupiłem kabel SCART -> DIN5, niestety po przełączeniu TV w tryb AV obraz śnieży.. Dodam że telewizor był przerabiany do współpracy z pilotem (przez co ma też telegazetę). Po przeróbce nie działają potencjometry: kontrast, nasycenie, głośność itd. Reguluję się to teraz pilotem.

Po podłączeniu bezpośrednio kabla antenowego UPC do TV gra normalnie, choć nie wyszukuje wszystkich kanałów na paśmie VHF-3 (w tym m.in TVN24), dlatego też chcę go normalnie podłączyć przez dekoder, jednak gniazdo RGB tak jak by wogóle nie działało..

Czy jest to normalny objaw po przeróbce na pilota, czy wina leży po stronie kabla ? Zakupiłem zwykły kabel SCART->DIN5.

Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

Przyjrzałem się temu dobrze i zauważyłem że gniazdo RGB jest połączone wtyczką do płytki gdzie są potencjometry, z tej płytki jednak są ucięte 3 kable oznaczone kolejno 1, 2, 3.

Czy jest szansa na połączenie tego TV z dekoderem, poprzez połączenie tego gniazda ?
    maciej_333
    Level 38  
    Mój TC706A też był przerabiany - dostawiono moduł pilota. Ostatnio używam złącza RGB. Robiąc przewód wykorzystałem pin 5 tego złącza (composite video) i pin 1 (audio). Wszystko działa poprawnie. TV przełącza się na to złącze automatycznie, po podaniu sygnału.

Jedyne, co można zrobić, to wziąć do ręki schemat i go przeanalizować. Zobaczyć potem należy jak dołączony jest moduł zdalnego sterowania i oczywiście pomierzyć napięcia. To podstawa. Ponadto RGB i tzw. moduł monitorowy jest tylko w wersja MONITOR HELIOS TC506 i TC706.
    93czarny93
    Level 12  
    Model mojego TV to MONITOR TC 506, także ma gniazdo RGB, kiedyś mieliśmy Heliosa TC 503 od którego mam serwisówkę, jednak na niej nie ma złącza RGB tylko magnetofonu, gdyż tak jak Pan mówi posiadały to tylko TC 506 i TC 706. Właśnie wziołem się za rozebranie i przelutowanie kabli we wtyczce DIN.

Dodam tylko że po włożeniu wtyczki DIN do RGB i przełączeniu pilotem na tryb AV, w górnym lewym rogu ekranu pokazują sie litery AV, w tym trybie nie działają przyciski P+ i P- (co uważam za normalne), jednak mam drugi TV (ELEMIS 5110) w którym po przełączeniu w tryb AV nawet bez podania sygnału ekran jest czarny, z tym że on już ma gniazdo scart i oryginalnie jest na pilota.
    93czarny93
    Level 12  
    Tak jak pisałem wcześniej gniazdo jest połączone wtyczką do płytki gdzie są potencjometry (wtyczka ta nie jest odłączona), jednak z tej płytki są przecięte 3 kable, co uznałem za normalne po dołożeniu modułu zdalnego sterowania. Jedyny potencjometr jaki działa to ten od głośności. Aktualnie szukam schematu gniazda DIN do tego TV żeby zobaczyć gdzie podłączyć mase i kable sygnałowe audio/video.

Dodano po 9 [minuty]:

Znalazłem cos takiego, czy to połączenie gniazda DIN 5 z scart jest prawidłowe ?

5 Pin DIN >--------> SCART

1-------------------------20
    2-------------------------21
    3--------------------------3
    4-------------------------19
    5--------------------------6
    93czarny93
    Level 12  
    Znalazłem instrukcję do TC 506/706, jednak nie ma w niej wszystkiego. Natomiast znalzałem opis gniazda RGB TV Helios TC506 - nie działa gniazdo RGB

Żebym jeszcze tylko wiedział co jakim pinom odpowieda we wtyczce SCART :), szukałem ale nie znalazłem nic konkretnego.
    maciej_333
    Level 38  
    Dokładnie takie piny są w złączu RGB. Tak, jak pisałem stosuję pin 1 i 5.
    Mój przewód połączeniowy wygląda tak:
    SCART->DIN5
    3 (audio) -> 1
    19 (composite video) -> 5
    4, 17 -> obudowa DIN (to są masy audio i video)
    Trzeba pamiętać, że pin 4 SCART powinien być podpięty do ekranu dla pinu 3 SCART. Analogicznie pin 17 SCART.

Podłączając ten TV przez sygnały RGB uzyskałbym lepszy obraz, bo pomijam dekoder PAL, ale nie chciało mi się lutować dwóch dodatkowych przewodów.
    93czarny93
    Level 12  
    Wtyczkę zrobiłem według Pana instrukcji, jednak dalej nic. Doczytałem się w serwisówce że gniazdo RGB powinno być podłączone do płytki MD2022 której u mnie nie ma (!)

Jedyne jakie znalazłem w pobliżu to PP2030 - potencjometry

MW2001 - kolory z PR-kami do ich regulacji

BS2030 - tuner głowica UHF.

U mnie to gniazdo jest podłączone do PP2030..
    93czarny93
    Level 12  
    TV Helios TC506 - nie działa gniazdo RGB

Kieruję się według tego, z czego wynika że gniazdo powinno być podłączone pod dekoder PAL/SECAM ? Teraz już chyba nic nie rozumiem.. Kable od gniazda RGB wyraźnie prowadzą mnie do wtyczki która siedzi na PP2030 na której są potencjometry oraz na tej płytce jest jednoczesnie wzmacniacz fonii na UL1480
    radekrpisz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    93czarny93 wrote:

Dodam że telewizor był przerabiany do współpracy z pilotem (przez co ma też telegazetę). Po przeróbce nie działają potencjometry: kontrast, nasycenie, głośność itd. Reguluję się to teraz pilotem.

I tu jest pies pogrzebany. To RGB jest wykorzystane do obsługi OSD i TXT.
    93czarny93
    Level 12  
    Czy w takim razie jest na to jakaś rada aby można było podłączyć dekoder albo odtwarzacz DVD z euro złącza ?

W ostateczności chciałem go używać po prostu z kabla tzn. kabel od kablówki bezpośrednio włożyć do gniazda antenowego TV, wyszukać kanały i tyle, ale w tym też jest problem bo na trzecim paśmie nie wyszukuję wszystkich kanałów.. ale to już wina chyba tunera.
    maciej_333
    Level 38  
    93czarny93 wrote:
    Czy w takim razie jest na to jakaś rada aby można było podłączyć dekoder albo odtwarzacz DVD z euro złącza ?

W ostateczności chciałem go używać po prostu z kabla tzn. kabel od kablówki bezpośrednio włożyć do gniazda antenowego TV, wyszukać kanały i tyle, ale w tym też jest problem bo na trzecim paśmie nie wyszukuję wszystkich kanałów.. ale to już wina chyba tunera.

Można się wpiąć na złącze od MTV-10. Możliwości jest w sumie wiele. Najlepiej chyba powrócić do stanu pierwotnego i zrezygnować z TXT.
    93czarny93
    Level 12  
    Czy rezygnując z telegazety, zrezygnuje także ze zdalnego sterowania ?, bo na płytce gdzie jest podpięta wtyczka od RGB są ucięte 3 kable..
    maciej_333
    Level 38  
    93czarny93 wrote:
    Czy rezygnując z telegazety, zrezygnuje także ze zdalnego sterowania ?, bo na płytce gdzie jest podpięta wtyczka od RGB są ucięte 3 kable..

Nie. Zdalne sterowanie dalej będzie. OSD też musi być. Przyznam, że słabo pasuje mi sugestia, że OSD i TXT dołączono do złącza RGB. W końcu OSD i TXT nakłada się na obraz, który jest ich tłem. Zatem trzeba cały czas mieć sygnał wizji z toru p.cz. w module TXT i nie może być on zatem odłączony.
    93czarny93
    Level 12  
    Szczerze mówiąc to nie bardzo wiem jak mam wrócić do pierwotnego stanu tzn. bez TXT, ponieważ ja tego nie przerabiałem i nie wiem jak było wczesniej, a moja wiedza o elektronice nie jest tak wielka żeby podołać temu zadaniu :cry:

Jeśli ktoś mógł by się tego podjąć (za jakoąś nie wielką sumę :) ) to prosiłbym o wiadomość na PW, gdyż sam nie chę niczego pogorszyć, a telewizora trochę mi szkoda (w końcu to już prawie zabytek).
    93czarny93
    Level 12  
    Witam

Po dłuższym czasie postanowiłem wrócić do tematu i przyjrzeć się lepiej, okazało się że brakuję płytki MU2030, która pełni chyba w tym najważniejszą funkcję, na płycie BS2030 wyraźnie jest miejsce na 14-sto pinową kartę której brakuję. Gniazda na BS2030 G354 oraz G355 są wolne. Podejrzewam że jakby dozupełnić te braki to gniazdo RGB powinno działać z powrotem. Załączę zdjęcia które zobrazują aktualny stan telewizora.

TV Helios TC506 - nie działa gniazdo RGB TV Helios TC506 - nie działa gniazdo RGB