Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Alan 18 - Brak nadawania, odbiór jest

ukciak 13 Wrz 2012 15:03 4287 28
  • #1 13 Wrz 2012 15:03
    ukciak
    Poziom 10  

    Witam wszystkich.
    Od wczoraj jesttem "szczęśliwym" posiadaczem Alan'a 18. Na pozór szczęśliwym. Radio nie działa.
    Radio dostałem od kolegi za małą pomoć, niestety jest uszkodzone. Jak tłumaczył, odwrotnie podłączył kable zasilania. Z jego opowiadania wynika, że odbierał nadających, ale nikt go nie słyszy. Nie jestem elektronikiem, ale mam dostęp do miernika elektrycznego.
    Trochę czytałem i nie wiem od czego zacząć. Najpierw sprawdzę i wymienię diodę 1N4002 na nową. Ale czy na tym poprzestanie?
    A może w Białymstoku, jest jakaś osoba, która z chęcią mogłaby mi pomóc naprawić te radio?
    Pozdrawiam i czekam na jakie kolwiek wiadomości.

  • #2 13 Wrz 2012 15:40
    bc211
    Poziom 30  

    No jak nie słyszy go nikt po odwrotce, to z tej diody nie ma już co zbierać. Może jednak zajrzyj do radia i opisz wrażenia.

  • #3 13 Wrz 2012 16:23
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    ukciak napisał:
    Trochę czytałem i nie wiem od czego zacząć. Najpierw sprawdzę i wymienię diodę 1N4002 na nową. Ale czy na tym poprzestanie?

    Tu nie ma co gdybać. :D

    Do "roboty" - to nic trudnego zmierzyć tą diodę zabezpieczającą D25 i wymienić na Nową.

    Dioda D25 na schemacie :

    Alan 18 - Brak nadawania, odbiór jest

    D25 na PCB :

    Alan 18 - Brak nadawania, odbiór jest


    Pozdrawiam.

  • #4 13 Wrz 2012 17:25
    Olek II
    Moderator

    ukciak napisał:
    Z jego opowiadania wynika, że odbierał nadających


    Podłącz radio do zasilacza, jeśli ruszy, to zająć się trzeba "dlaczego nie nadaje". Jeśli odbiornik pracuje, to co ma dioda D25 do nadawania?

  • #5 14 Wrz 2012 08:34
    ukciak
    Poziom 10  

    Witam. Dziękuję wszystkich za zainteresowanie moim tematem. Okaże się że moja "naprawa" będzie długoterminowa, więc bardzo proszę o uzbrojenie się w cierpliwość. Niestety praca zawodowa, a po pracy dwójka małych dzieci.... Kto posiada takie bogactwo sam wie o co chodzi.
    Teraz szansy nie mam sprawdzić tej diody.
    Radio napewno odpala, podłączałem pod aku i wszystko "świeci" Nie mam jak sprawdzić na antenie czy OBY napewno odbieram sygnał.
    A tak na marginesie, wiecie co jest najśmieszniejsze? Nikt nie zgadnie, uf ten człowiek pocioł antene z CB "na złom". Jak ja to usłyszałem to myślałem że padnę..... Nic w tej kwestii więcej nie powiem.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Więc z tym odbiorem w chwili obecnej opieram sie na "GDYBANIU"

  • #6 14 Wrz 2012 18:25
    ukciak
    Poziom 10  

    Zdjełem obudowy, znalazłem diodę D25 wiadać, że coś się z nią stało. Jest jakby obkopcona, to samo widać od strony ścieżek. Ciekawe czy nie będę musiał jej regenerować w miejscu połączenia diody. Najgorzej, że ni mam takiej diody, a jutro sobota i nie wiem czy w Białymstoku będzie otwarty jakiś sklep elektroniczny. Potem załączę zdjęcia.


    Regulamin pkt 3.1.13 .
    Nie pisz posta pod postem a z funkcji "edytuj" dopisz wpis.
    [SP5ANJ]

  • #7 14 Wrz 2012 18:48
    Olek II
    Moderator

    Jeśli radio świeci, diodę D25 zostaw na razie w spokoju. Zajmij się sprawdzeniem odbiornika. Podłącz zasilanie uważając na przewody + i -. Podłącz antenę i słuchaj na 19 kanale. Jeśli słychać korespondentów, podłącz miernik SWR ze sztucznym obciążeniem i sprawdź czy jest moc w.cz. Diodę D25 możesz wlutować w każdej chwili, ona służy jedynie do zabezpieczenia radia przed odwrotnym podłączeniem zasilania, żadnych innych funkcji nie pełni.

  • #8 15 Wrz 2012 11:44
    sbrinz
    Poziom 10  

    Proszę powiedzieć dlaczego poniższy tok lokalizacji problemu Link jest nie dobry
    ...skoro "wszystko świeci", wskaźnik mocy działa, to dlaczego w takim razie szkodliwe jest podłączenie głośnika do gniazda PA ?

  • #9 15 Wrz 2012 12:24
    Olek II
    Moderator

    sbrinz napisał:
    ...skoro "wszystko świeci",


    Podczas odbioru. Jak mógł sprawdzić nadawanie, jak nawet nie ma anteny? Nie pisze, że wciskał PTT. A co da podłączenie pod PA, jeśli może mieć, a raczej na pewno uwaloną końcówkę w.cz. Czytaj.

  • #10 15 Wrz 2012 12:40
    sbrinz
    Poziom 10  

    W tym sęk, że nie wiadomo co kolega rozumie przez "wszystko świeci", bo równie dobrze wskaźnik mocy może działać i nie działać, bo równie dobrze kolega mógł włączyć radio i nie włączyć radia :D w chwili podłączenia odwrotnie i równie dobrze radio może być popsute i może być dobre.

  • #11 15 Wrz 2012 23:12
    ukciak
    Poziom 10  

    Witam po całym dniu. Nie mam anteny (jak narazie) bo za bardzo chwilowo finanse nie pozwalają. Chyba że skądś wykombinuje antenkę. Podłączyłem słuchawki pod PA. Wciskałem gyzik na mikrofonie, zapalała się dioda na RX i wskaźnik nadawania pokazywał max, ale cisza w słuchawkach. Słuchać było tylko przy wciskaniu guzika mikrofonu jedno puknięcie w glosniku słuchawek i nic więcej.
    Kolega Olek II pisał coś o końcówce mocy. Które to ustrojstwo, jak jest to oznaczone i gdzie to jest?
    P.S. Zapomniałem jak wkleja się zdjęcia ;/

  • #12 16 Wrz 2012 03:44
    bc211
    Poziom 30  

    Cześć.

    Kolego ukciak, czy Ty wiesz w ogóle o czym piszesz....

    ukciak napisał:
    Podłączyłem słuchawki pod PA. Wciskałem guzik na mikrofonie
    Nikt nie kazał Ci podłączać tam słuchawek, ino głośnik.

    Podłączyć głośnik do wyjścia PA przy pomocy wtyku jack-mono 3.5 Link, które służy do kontroli mikrofonu.
    ukciak napisał:
    Słychać było tylko przy wciskaniu guzika mikrofonu jedno puknięcie w głośniku słuchawek i nic więcej.
    Czym to się mogło skończyć oprócz "przygłuchnięcia na jedno ucho" już Ci piszę:

    Wyjście głośnikowe w takich (4 watowych) CB radiach jest zasilone z trafa, albo autotrafa modulującego nośną.

    1. Alan 18 - Brak nadawania, odbiór jest

    Na wyjściu IC5 n.10 jest nie więcej, niż jego Vcc wyrażone jako amplituda peak-to-peak sygnału, w tym wypadku jest ok. 10Vpp.

    1. Alan 18 - Brak nadawania, odbiór jest

    Częstotliwość generatora dobrałem celowo tak, by uzyskać jak najwyższe napięcie na wyjściu głośnikowym
    przy częstotliwości rezonansowej T1 równej 300Hz. Sygnał na pierwotnym jest celowo minimalnie przesterowany.

    2. Alan 18 - Brak nadawania, odbiór jest

    Przy okazji jeszcze uzwojenie pierwotne "oddaje" jakby "z powrotem" podwyższoną wartość tego napięcia, które otrzymało,
    co widać niżej za kondensatorem C46, widoczny również Miller Plateau charakterystyczny w tego typu sterowaniu.

    2. Alan 18 - Brak nadawania, odbiór jest





    I z amplitudy wartości ok. 10V robi nam się ponad 20V sygnału sterującego.
    Autotransformator z racji swego przełożenia transformuje napięcie "do góry", (czyt. dodaje napięcia na uzwojeniach).

    3. Alan 18 - Brak nadawania, odbiór jest

    I w efekcie na wyjście głośnikowe, przy częstotliwości rezonansowej T1 f=300Hz, trafia napięcie.... ponad 35Vpp,

    3. Alan 18 - Brak nadawania, odbiór jest

    i które na obciążeniu bliskim oporności takich słuchawek +/- 40Ω wynosi 28Vpp = 2√2 * RMS, 28/2√2 = 10Vrms, :cry:

    Na kolejnym uzwojeniu wtórnym (modulującym) jest jeszcze więcej, ok. 55V.

    ukciak napisał:
    Wciskałem guzik na mikrofonie, zapalała się dioda na RX
    W zależności od wersji (18/18d/18plus) w radiu jest, lub nie ma ma takiej kontrolki o oznaczeniu Rx - odbiór.
    ukciak napisał:
    Wciskałem guzik na mikrofonie, zapalała się dioda na RX i wskaźnik nadawania pokazywał max
    Dobrym zwyczajem jest, idąc w myśl fachowości tego forum, nadawać na sztucznym obciążeniu 50Ω, gdyż w szczególnych
    sytuacjach z racji transformacji impedancji pi-filtra dopasowującego może zajść jej w pewnym sensie "odwrócenie" i w efekcie
    podwyższone napięcie bezpośrednio na kolektorze "końcówki mocy" PA może uszkodzić złącze C-E tego tranzystora końcowego.

    Ogarnij się proszę i pisz zrozumiale co by nie narobić sobie biedy.

    Marcin

  • #13 16 Wrz 2012 07:29
    Olek II
    Moderator

    ukciak napisał:
    Nie mam jak sprawdzić na antenie czy OBY napewno odbieram sygnał.


    Od tego czy działa odbiornik, trzeba zacząć.

    Najpierw podłącz do gniazda antenowego ok. 2 m drutu i zaobserwuj czy coś słychać. Powinieneś usłyszeć zwiększenie szumu, a na kanale 19 słyszeć korespondentów. Nie włączaj nadawania! Jeśli nic nie słychać, (potencjometr squelch max w lewo), to pewnie uszkodzony jest układ IC5 KIA 7217. Jest to 10-cio nóżkowy układ przykręcony do boku obudowy po prawej stronie. Zmierz na nodze 1 i 10 napięcia w stosunku do minusa, (masy).
    Noga 10- ok. połowa nap. zasilania.
    Noga 1 - nap. zasilania.
    Do dalszej naprawy potrzebne będzie sztuczne obciążenie.

  • #14 16 Wrz 2012 08:52
    ukciak
    Poziom 10  

    Dziękuje kolegom. Jak sprawdzę, napisze jakie efekty.
    P.S. chyba poszukam serwisu w Białymstoku :(

  • #15 17 Wrz 2012 14:10
    bc211
    Poziom 30  

    Opisuj dokładnie co robisz. Nie możliwością jest żeby po odwrotce RX świecił się w czasie nadawania.

    ukciak napisał:
    Wciskałem guzik na mikrofonie, zapalała się dioda na RX i wskaźnik nadawania pokazywał max
    Zmierzyłem za Ciebie Q21, Rx B+ (Q207, 18plus) przewodzi odwrotnie nie robiąc żadnych szkód, niezależnie od położeniai PTT, dopiero obciążony wylatuje w powietrze i stanowi zwarcie na drodze C-B-D28(D110, 18plus)-GND uniemożliwiając nadawanie.

  • #16 17 Wrz 2012 18:06
    ukciak
    Poziom 10  

    Podłączyłem jakąś tam antenę z drutu tak jak pisaliście, cisza totalna. Nie było zwiekszonego szumu. Czyli mam uszkodzone uszkodzony jest układ IC5 KIA 7217 jak pisał Olek II. Zmierzę ten układ dopiero późnym wieczorem. Czy mogę zmierzyć multimetrem układ wg poleceń Olek II, gdy radio jest podłączone pod zasilacz 12V 100mA? Dziś auto oddałem na warsztat i nie mam akumulatora.
    Olek II - gdzie jest ta końcówka mocy, jakimi symbolami jest opisana? Mogę jakoś ja zmierzyć aby sprawdzić czy działa?

    P.S. Nie jestem elektronikiem i nie rozumiem wszystkiego co piszecie, wybaczcie mi.

  • #17 17 Wrz 2012 18:23
    Olek II
    Moderator

    ukciak napisał:
    radio jest podłączone pod zasilacz 12V 100mA


    Na tym zasilaczu radio nie będzie działać. Musisz mieć zasilacz taki jak do CB, 12V będzie, ale prąd 100mA stanowczo za mało. Musi być przynajmniej 400mA.

    ukciak napisał:

    gdzie jest ta końcówka mocy, jakimi symbolami jest opisana


    Przecież pisałem, w połowie płyty przykręcony do boku obudowy po prawej stronie. Jaśniej się nie da.

    Zmierz napięcia na nogach jak opisałem, ale radio musi być podłączone do innego, prawidłowego zasilacza.
    Podczas nasłuchu, sprawdź potencjometr "squelch" -(blokada szumów) ma być max w lewo.

  • #18 17 Wrz 2012 18:43
    bc211
    Poziom 30  

    ukciak napisał:
    Podłączyłem jakąś tam antenę z drutu tak jak pisaliście, cisza totalna.
    Czyli mam uszkodzone uszkodzony jest układ IC5 KIA 7217 jak pisał Olek II
    I jeszcze mikrofon musi być w porządku żebyś cokolwiek usłyszał.

    Nie musisz rozumieć tych pomiarów, które zaprzeczają Twoim poczynaniom, dlatego
    Kol. ukciak przepisz proszę wszystko od początku: podłączałem pod aku i wszystko "świeci", wciskałem guzik, dioda Rx, itd....

  • #19 17 Wrz 2012 18:53
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    ukciak napisał:
    Czyli mam uszkodzone uszkodzony jest układ IC5 KIA 7217 jak pisał Olek II.

    No coś się zaczyna ruszać z tą Twoja naprawą. :cry:
    Cytat:
    Czy mogę zmierzyć multimetrem układ wg poleceń Olek II, gdy radio jest podłączone pod zasilacz 12V 100mA?

    NIE. Nie.
    Radiotelefon pobiera w czasie odbioru około 220mA prądu z zasilania 13,6V i jeżeli użyjesz do jego podłączenia zasilacz o wydajności tylko 100mA - to będzie źle.

    Cytat:
    Olek II - gdzie jest ta końcówka mocy, jakimi symbolami jest opisana?

    Jeżeli chodzi o stopień mocy w.cz. nadajnika, to :

    Alan 18 - Brak nadawania, odbiór jest Alan 18 - Brak nadawania, odbiór jest

    Cytat:
    Mogę jakoś ja zmierzyć aby sprawdzić czy działa?

    Wylutować i sprawdzić.

    Cytat:
    P.S. Nie jestem elektronikiem i nie rozumiem wszystkiego co piszecie, wybaczcie mi.

    Tu nie chodzi o jakieś "wybaczenie" ale o to, że jest to dział serwisowy i musisz mieć jakiekolwiek pojęcie co robisz i jak robisz.


    Pozdrawiam.

  • #20 17 Wrz 2012 18:55
    Olek II
    Moderator

    bc211 napisał:
    I jeszcze mikrofon musi być w porządku żebyś cokolwiek usłyszał.


    Oczywiście ma być włączony do gniazda w radiu. :D

    Michał, ja już z tego pisania w tym temacie, mam zwyrodnienia stawów w palcach, a Ty? :D

  • #21 17 Wrz 2012 19:05
    bc211
    Poziom 30  

    Wciska Tx i zapala Rx - no nie wiem czy taki mikrofon tylko włożyć i będzie działał. Chyba coś z nim nie tak :?

  • #22 17 Wrz 2012 19:12
    Olek II
    Moderator

    bc211 napisał:
    Wciska Tx i zapala Rx


    Podejrzewam, że się pomylił. Ale poczekamy co napisze dalej.

  • #23 17 Wrz 2012 19:30
    bc211
    Poziom 30  

    Z całym poszanowaniem w beznadziejności takich przypadków, to chociaż opis usterki z tym bełkotem powinien się zgadzać.
    A może to radio w końcu przeżyło, bo nie zdążył go włączyć, albo CB/PA w pozycji PA, tylko mikrofon nie od tego radia :D

  • #25 17 Wrz 2012 20:48
    bc211
    Poziom 30  

    Niech jeszcze dojdą przyciski up/dn u góry mikrofonu, które powinny działać jak trzeba. OK od teraz na temat.

    po edycji, wersja 4 pin czyli bez piątego up/dn sam się pogubiłem już

  • #26 17 Wrz 2012 21:25
    Olek II
    Moderator

    bc211 napisał:
    Niech jeszcze dojdą przyciski up/dn u góry mikrofonu, które powinny działać jak trzeba.


    W Alanie 18? Oj Marcin, oj Marcin. Jak mnie już palec lata nad czerwoną kartką dla Ciebie, to sobie sprawy nie zdajesz.
    bc211 napisał:
    OK od teraz na temat.

    Wszystko w temacie.

  • #27 19 Wrz 2012 00:31
    bc211
    Poziom 30  

    Trochę zamieszania się zrobiło.

    Cytat:
    Podłączyłem jakąś tam antenę z drutu tak jak pisaliście
    Może być, nawet jakaś tam zbierze "byle jaki szum".
    Z tym, że w pozycji FM możesz spodziewać się głośniejszych szumów, niż w pozycji AM bez różnicy z anteną, czy bez.
    ukciak napisał:
    tak jak pisaliście, cisza totalna. Nie było zwiekszonego szumu
    Popatrzeć na wskaźnik siły sygnału, przełączać kanały. Bywa, że po takiej odwrotce s-metr pokazuje dobrze.
    Cytat:
    Czyli mam uszkodzone uszkodzony jest układ IC5 KIA 7217 jak pisał Olek II.
    Czy mogę zmierzyć multimetrem układ wg poleceń Olek II, gdy radio jest podłączone pod zasilacz 12V 100mA?
    Minimum 250 mA, zasilacz stabilizowany.
    ukciak napisał:
    Dziś auto oddałem na warsztat i nie mam akumulatora.
    No z taką wiedzą, to jak najdalej od akumulatora przy tego typu naprawach elektronicznych.

    ukciak napisał:
    Olek II - gdzie jest ta końcówka mocy, jakimi symbolami jest opisana? Mogę jakoś ja zmierzyć aby sprawdzić czy działa?
    W tym radiu, podobnie jak w wielu innych odwrotne podłączenie zasilania nie jest w stanie uszkodzić "końcówki mocy" w.cz. - tranzystora Q20 (Q304 A-18plus) 2SC2078, gdyż fizycznie nie ma takiej możliwości.
    Dioda D24 (D112, A-18plus) nie przewodzi odwrotnie prądu chyba, że wcześniej została uszkodzona w inny sposób.

    ukciak napisał:
    Nie jestem elektronikiem i nie rozumiem wszystkiego co piszecie, wybaczcie mi.
    Proponuję póki co najpierw pójść za podpowiedzią kol. sbrints
    Podłączyć głośnik do gniazda PA, wcisnąć przycisk PA/CB, wykluczyć uszkodzenie mikrofonu zwierając w nim (w gnieździe) piny 2+3. We wtyku wytłoczone są numery pinów. Jeżeli będzie cisza, to przyłożyć woltomierz DC do punktów oznaczonych na czerwono Link (symbol oscyloskopu), na wycinkach schematu, nad oscylogramami i porównać napięcia w tych miejscach

    Alan 18 - Brak nadawania, odbiór jest

    W linku powyżej radio zasilone jest typowo-samochodowym napięciem 14,5V.

  • #28 19 Wrz 2012 01:57
    gregorio27
    Poziom 31  

    Jeśli można się wtrącić poproś o pomoc jakiegoś kolegę elektronika bo czeka Cię grubsze kopanie w tym radyjku ponieważ nie wierzę że radio dostało odwrotkę z bezpiecznikiem na kablu.

    Cytat:
    okopcona dioda D25... , upalone ścieżki w jej okolicy....
    Nie ma szans z bezpiecznikiem rurkowym 4A.
    Sprawdzić czy szumi,tryb PA itp. mogą być słuchawki, nawet stereo :D ale stawiam na uszkodzony KIA, trafo, kondensatory w aplikacji itp. Zależy czym dostało i czy na pewno 12V i obowiązkowo sprawdzić poprawność napięć zasilających syntezę.

  • #29 19 Wrz 2012 07:54
    Olek II
    Moderator

    ukciak napisał:

    Olek II - gdzie jest ta końcówka mocy, jakimi symbolami jest opisana? Mogę jakoś ja zmierzyć aby sprawdzić czy działa?

    bc211 napisał:
    W tym radiu, podobnie jak w wielu innych odwrotne podłączenie zasilania nie jest w stanie uszkodzić "końcówki mocy" w.cz


    :arrow: bc211, przestań wypisywać poematy, nie mieszaj w głowie autorowi. Gdzie napisałem że ma uszkodzoną końcówkę w.cz? Piszemy o końcówce m.cz, a to chyba jest różnica. Jeszcze jeden taki "wyczyn" i żegnamy się.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME