Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zegarek, Termometr i Woltomierz w jednym na Arduino.

vigorado89 14 Wrz 2012 13:08 9054 7
  • Witam, jako ze już od tygodnia mam arduino to postanowiłem zrobić coś co zawsze chciałem kupić, czyli zegarek z dwoma odczytami temperatur, wewnątrz pomieszczenia i za oknem, no i przy okazji doszło parę bajerów.

    O to zdjęcie jak cale ustrojstwo wygląda:

    Zegarek, Termometr i Woltomierz w jednym na Arduino.

    Oczywiście godzinę można nastawić przyciskami a obok zegarka na prawo "kontrolnie" wyświetlam stan z przycisków do ustawiania godziny.

    Największym problemem było dla mnie ogarnąć zegarek, wciąż jest niedopracowany ponieważ co godzinę zegar cofa się o jedna minute do tylu. Również musiałem pod miernik podciągać odczyt woltomierza ponieważ w porównaniu z normalnym miernikiem było 0,5v różnicy i to samo z czujnikami temperatury.

    Jest to mój pierwszy wynalazek na razie stojący na płytce testowej, może kiedyś przełożę to na płytkę drukowana i jakoś ładnie zabuduje. Sam kod programu będę rozwijał w kierunku komputera pokładowego do samochodu.

    Ogólnie jestem bardzo zadowolony, zrobiłem wszystko sam nie mając ogromnej wiedzy o elektronice ani programowaniu.

    @update: w piątek wprowadziłem mała modyfikacje dodałem przycisk przełączający opcje w 2 linii wyświetlacza wszystko widać na filmie.

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Zegarek, Termometr i Woltomierz w jednym na Arduino.

    Zegarek, Termometr i Woltomierz w jednym na Arduino.

    Schematy robiłem pierwszy raz w życiu :P


    Link


    Fajne! Ranking DIY
    Potrafisz napisać podobny artykuł? Wyślij do mnie a otrzymasz kartę SD 64GB.
  • #2 15 Wrz 2012 08:25
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    vigorado89 napisał:
    Ogólnie jestem bardzo zadowolony, zrobiłem wszystko sam nie mając ogromnej wiedzy o elektronice ani programowaniu.Mogę wrzucić schemat w fritzing ale myślę ze wszystko widać na zdjęciu.

    To gratuluję, ale wrzucając do działu sam opis słowny i jedno zdjęcie właściwie tylko informujesz, że Ci się udało.

    Dodaj więc chociaż schemat o którym piszesz, tylko w formie graficznej, bo nie każdy ma ten program. Kod programu także mógłbyś dodać, chociażby w tej pierwotnej wersji. Wtedy będzie wdzięczność użytkowników i ewentualne podpowiedzi.

  • #3 15 Wrz 2012 19:10
    blue_17
    Poziom 32  

    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    proponuje
    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

  • #4 16 Wrz 2012 08:28
    vigorado89
    Poziom 16  

    blue_17 napisał:

    proponuje
    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Rzeczywiście mogłem zrobić tak od razu ale po prostu dodawałem kolejne kropki do ekranu startowego i jakoś nie wpadłem ze na ten sposób wielkie dzięki. Wkleiłem małe zmiany w kodzie również dodałem datę do 2 linii jako jedna z opcji.
    Wciąż nie mogę rozgryźć czemu mi się minuty opóźniają. Mniej więcej co godzinę o minute. Znalazłem na stronie Arduino bibliotekę Time.h http://arduino.cc/playground/Code/Time,, nie mogę tylko ogarnąć nastawiania czasu.

  • #5 16 Wrz 2012 10:20
    blue_17
    Poziom 32  

    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Robisz sobie zmienne

    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    rzecz jasna w jaki sposób chcesz zwiększać lub zmniejszać te wartości to już zależy od twojej fantazji :)

    Pozdrawiam

  • #6 16 Wrz 2012 11:26
    vigorado89
    Poziom 16  

    Najpierw zrobilem sobie zmienne:

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    przed samym wyświetlaniem dodałem obsługę wcześniej wykorzystywanych przycisków

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    i wyświetlanie

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Jednak przy tej konfiguracji zegar stoi i nie da sie go nawet nastawić, jeśli jest hour() to czas się nalicza ale nie da się go ustawić

  • #7 16 Wrz 2012 18:54
    blue_17
    Poziom 32  

    A gdyby tak

    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

  • #8 16 Wrz 2012 20:39
    vigorado89
    Poziom 16  

    Nawet skompilować się nie chce wywala błąd : error: lvalue required as left operand of assignment w tej linijce:

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod