Witam, jako ze już od tygodnia mam arduino to postanowiłem zrobić coś co zawsze chciałem kupić, czyli zegarek z dwoma odczytami temperatur, wewnątrz pomieszczenia i za oknem, no i przy okazji doszło parę bajerów.
O to zdjęcie jak cale ustrojstwo wygląda:
Oczywiście godzinę można nastawić przyciskami a obok zegarka na prawo "kontrolnie" wyświetlam stan z przycisków do ustawiania godziny.
Największym problemem było dla mnie ogarnąć zegarek, wciąż jest niedopracowany ponieważ co godzinę zegar cofa się o jedna minute do tylu. Również musiałem pod miernik podciągać odczyt woltomierza ponieważ w porównaniu z normalnym miernikiem było 0,5v różnicy i to samo z czujnikami temperatury.
Jest to mój pierwszy wynalazek na razie stojący na płytce testowej, może kiedyś przełożę to na płytkę drukowana i jakoś ładnie zabuduje. Sam kod programu będę rozwijał w kierunku komputera pokładowego do samochodu.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony, zrobiłem wszystko sam nie mając ogromnej wiedzy o elektronice ani programowaniu.
@update: w piątek wprowadziłem mała modyfikacje dodałem przycisk przełączający opcje w 2 linii wyświetlacza wszystko widać na filmie.

Schematy robiłem pierwszy raz w życiu

Link
Fajne! Ranking DIY