Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

skraplanie się wody przy wlocie powietrza z wentylacji do pokoju

adi456 14 Sep 2012 14:00 30087 8
    adi456
    Level 10  
    Witam,
    mam problem ze skraplaniem się wody przy wlocie powietrza z wentylacji do pokoju, wentylacja mechaniczna z rur kanalizacyjnych, jeszcze nic nie ocieplane.

Na strych planuje założyć 30cm wełny, rury wentylacyjne też okręcić wełną 30cm i okręcić folią stretch żeby się wszystko trzymało, tylko czy to wyeliminuje wykraplanie się wody z tego wlotu?

Problem powstał gdy temperatura na zewnątrz jest nocami bardzo niska coś koło 5 stopni, w domu wilgotność utrzymuję się na poziomie 60-70%, temperatura wewnątrz 25 stopni przy wentylacji działającej bez prezerwy. Rozumiem że woda skrapla się ponieważ zimne powietrze wlatując do pomieszczenia trafia na gorące powietrze. Czy można to wyeliminować? rozumiem że gdy przyjdzie mróz na -20stopni na zewnątrz to zrobi się 45 stopni różnicy i będę musiał podłożyć wiadro które będę codziennie opróżniać ?
  • Helpful post
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Przy mrozie na zewnątrz zjawisko wykraplania się pewnie ustąpi. A teraz jedynie izolacja na rurach może pomóc.
  • Helpful post
    Chris_W

Level 39  
    Wykraplanie występuje nie w powietrzu - tylko na wychłodzonych powierzchniach nawiewnika który ma z jednej strony kontakt z zimnym powietrzem a z drugiej z ciepłym.
    Myślę że zaizolowanie rur nic nie da w przypadku nawiewnika. To bedzie miało wpływ aby same rury nie wykraplały na sobie wilgoci. Wychłodzony przez chłodne powietrze nawiewnik zawszę będzie miał niską temperaturę i zawsze w ciepłym wilgotnym pomieszczeniu będzie mógł przekraczać punkt rosy.
    Trzeba pokombinować ze zmniejszeniem przepływów (mniejsza temperatura nawiewu) lub podniesieniem temperatury nawiewu. Czy nawiew pochodzi bezpośrednio z powietrza zewnętrznego czy jest podgrzewany wymiennikiem/nagrzewnicą?
    Nawiew o temperaturze
  • Helpful post
    Mariusz105
    Level 14  
    "...na zewnątrz jest nocami bardzo niska coś koło 5 stopni, w domu wilgotność utrzymuję się na poziomie 60-70%, temperatura wewnątrz 25 stopni przy wentylacji działającej bez prezerwy. Rozumiem że woda skrapla się ponieważ zimne powietrze w...."
    Ten opis jest zagadkowy, może schemat lub rysunek?

Generalnie, gdy mieszamy zimne powietrze z ciepłym i wilgotnym może wykraplać się rosa/wilgoć.
    Skuteczne i proste będzie wyłączenie nawiewu nocą lub podgrzewanie nawiewanego powietrza.

Najlepiej to jest przedstawić na wykresie Moliera i-x dla powietrza wilgotnego. Skorzystałem z niekomercyjnej aplikacji, niestety wykres ten jest w konfiguracji geometrycznej w Polsce rzadko stosowanej (oś x pionowa, oś temperatur - pozioma).

Punkty P1 i P2 przedstawiają stany powietrza. Punkt zmieszania leży na prostej łączącej punkty P1 i P2. Położenie punktu zmieszania wynika z udziałów obu strumieni powietrza. Jeżeli punkt zmieszania trafia na biały obszar (powyżej RH 100% ) - to wystąpi kondensacja i skraplanie skraplanie się wody przy wlocie powietrza z wentylacji do pokoju
    adi456
    Level 10  
    Nie mam założonej nagrzewnicy powietrza, prosto z czerpni wiatrak wdmuchuje powietrze do pokoju i do korytarza z drzwiami wejściowymi, skraplanie chwilowo występuje tylko w pokoju ponieważ powietrze nawiewane jest pod rigipsem i na 1 halogenku obok nawiewu robią się krople no i kapie, nie chce wyłączać wentylatora na noc ponieważ w tym roku mam zamiar skutecznie walczyć z wilgocią, nagrzewnica powietrza podejrzewam że zużywa bardzo dużo energii elektrycznej, rekuperator jest dla mnie za drogi, chyba pozostaje zrobić coś z nawiewem żeby woda skraplała się w kontrolowanym miejscu. Wykres jest dość ciekawy jednak na pierwszy rzut oka nic nie rozumiem ale zaraz się do tego poważnie zabiorę. Dodam jeszcze że na chwile obecną wentylatory chodzą z dużą wydajnością, pisze na nich 260m3/h podejrzewam że tak naprawdę wdmuchuje coś koło 200m3/h, a myślę że 100m3/h to jest max który będzie mi potrzebny muszę tylko kupić regulator obrotów. rozumiem że jak będzie mniej powietrza wpadało to zjawisko może ustąpić?

tak przy okazji to do 2 wentylatorów Dospel EURO 3 kupić taki regulator:
    "Regulator obrotów wentylatorów Dospel RN 300" ?

czy można zastosować coś tańszego żeby bardzo nie buczało i skutecznie zmniejszało obroty?
    Mariusz105
    Level 14  
    Skutecznie reguluję liczbę obrotów/wydatek wentylatorów autotransformatorem (zabytek, ale sprawny).
    Elwood1974
    Level 2  
    tak czytam co piszecie szanowni państwo i myślę, że należy zacząć od podstaw, podstaw. Ostatnio natrafiłem na dosyć prosty w odbiorze opis tego zagadnienia na stronie kimopolska.pl w zakładce wykres i-x, polecam bo człowiek bardzo fajnie to opisuje.
    Mariusz105
    Level 14  
    Zawsze od podstaw.
    W załączniku wykres w formie pliku pdf, w układzie pionowym, opracowany przez jedną z firm wentylacyjnych. Trochę uproszczony - bo znikły linie termometru mokrego (prawie równoległe do widocznych linii entalpii). Są wyrażnie zaznaczone linie gęstości powietrza.
    Wykres jest znany. Jednak link do niego zaueważyłem przy kolejnym przeglądaniu podanego tekstu - i zamieszczam
    rosaldo
    Level 12  
    A może regulator "ciepła rzeczywistego". Zredukuję pracę wentylatora do niezbędnego minimum, co na pewno zmniejszy efekt skraplania.
    Ciągła praca jest po prostu bez sensu.

Usunięto reklamę
    Mod Chris_W