Witam po pierwsze dzięki za odpowiedź.
Quote:
Te wszystkie schematy są złe, i bardzo niebezpieczne.
dlatego się pytam - to projekty a nie gotowe schematy.
1. Kocioł stałopalny, podłączony w układ zamknięty z naczyniem przeponowym.
Takie rozwiązanie to bomba w domu, to samo dotyczy kominka.
bomba - hm chyba za dużo powiedziane, nawet przy "rozerwaniu" pieca / najczęściej pęknięciu rurek, łączeń - nie dochodzi chyba do wybuchu to nie gaz... -oczywiście duże straty, zalanie kotłowni itd ale bomba chyba to nie jest - chyba że się myle. (co innego z przez wiekszość lubiany gaz - on wybucha jak bomba -piec c.o. może w ten sposób?)
1 dotyczy kominka - nie, na schemacie przez ręczny rodzielacz2 jest dostęp do naczynia przelewowego czyli kominek jest zawsze w układzie otwartym.
Odcięcie kotłowni odbywa się na zaworze czterodrożnym pomiędzy rozdzielaczem1 i rodzielaczem2
2. kocioł rzeczywiście po odcięciu od c.o. znajduje się w układzie zamkniętym co kompletnie nie jest mi na rękę - lecz dość ciężko poprowadzić naczynie przelewowe z kotłowni dlatego kombinuje z innymi możliwościami.
Na projekcie w rodzielaczu1 jest wyprowadzenie na bufor ok 15000 l który mam zamiar postawić w następnym roku, to uracjonalni wydaje mi się potrzebę odcinania pieca.
-tak czy inaczej, dodatkowa uwaga wszędzie teraz piszą o ochronie powrotu temperatury czyli podniesieniu temperatury na kocioł przez zawory 3-4 drożne. Przecież jeżeli one są sterowane elektrycznie (czyli automat może zamknąć zawór czyli zrobić mały obieg zamknięty w kotle- no chyba że wymóg jest aby przed tym zaworem było wyprowadzenie na naczynie przelewowe)
Quote:
Owszem, prawo polskie pozwala już na montaż urządzeń stałopalnych w układzie zamkniętym, ale musi być spełnionych szereg warunków, żeby było bezpiecznie, a na Twoim schemacie nie jest spełniony żaden. Dodatkowo urządzenie stałopalne musi być do tego przystosowane, i posiadać odpowiednie dopuszczenia.
Jeżeli chodzi o dopuszczenia - nie był bym takim formalistą, jeżeli potrzebne są zabezpieczenia to się je montuje itd, piec węglowy zwłaszcza bez automatycznego podajnika, dmuchawy nie powinien robić problemów przy odpowiednio zabezpieczonym układzie zamkniętym.
Po pierwsze chyba najważniejsze są zawory bezpieczeństwa spustowe - żadnej automatyki - po przekroczeniu danego ciśnienia wyrzuci wodę - jako zabezpiecznie przed bombą chyba wystarczające (tyle że nie komfortowe bo robiące szkody - więc może rzeczywiście konieczna wężownica schładzająca (koszt ok 500zł to załatwia sprawę chyba.)
Quote: 2. Naczynie przelewowe narysowane w prawej górnej części schematu, które jest odcinane paroma zaworami od urządzeń stałopalnych, a więc te urządzenia będą pracowały czasem jako otwarte, a czasem jako zamknięte w zależności od pozycji poszczególnych zaworów, więc nie spełnia ono swojej roli.
Po między kotłem stałopalnym, a naczyniem przelewowym, nie może być żadnych zaworów. Kominek wodny, to też kocioł stałopalny.
Jak wyżej
Quote: 3. Kominek będzie ogrzewał tylko część instalacji.
Tutaj za mało opisałem w dokumentacji - Taki jest jego cel to klasyczny kominek z dołożonym płaszczem ok 5KW - płaszcz dołożony głownie aby odebrać ciepło - wcześniej w pomieszczeniu gdzie jest kominek trudno było wyrobić (za ciepło).
i aktualnie zapalając w kominku temperatura w całej instalacji dogrzewana jest do ok 30 stopni (czyli trochę za mało) dlatego pomyślałem że jak jest palone w kominku skoro na rodzielaczu1 można odciąć całą kotłownie / ogród zimowy i cwo - temperatura się podniesie więc będzie to racjonalniejsze.
(problem że nie ma sterownika - rozmawiałem przed chwilą z technikiem z firmy TEch - od sterowników, mówi że sterownik nie ma takiej opcji -różnicowego odcięcia kotłowni w zakresach, nawet warunek jest skompikowany więc spodziewałem się że nie będzie sterownika potrafiącego to zrobić. Bo działalo by to mniej więcej tak :
1 jeżeli temperatura powrotu z instalacji c.o. jest większa niż na zasilanu (czyli pali się w kominku i on podgrzewa powrót, oraz w kotle głownym c.o. jest wygaszone - (tylko wtedy jest sens odcinać kotłownie) to zawór czterodrożny zamknij. Z dodatkowym zabezpieczeniem - jeżeli woda w instalacji C.O. jest poniżej - np. 45 stopni - jeżeli powyżej kominek dość nagrzał i można schładzać wodę instalacją C.W.U.
Quote: 4. Ogrzewanie podłogowe w ogrodzie zimowym zalane glikolem, więc wnioskuje, że temperatura tam będzie spadała poniżej 0°C. Wymiennik nie jest zabezpieczony od zamarznięcia po stronie wodnej, zimnym glikolem. Może się tak zdarzyć, np: w sytuacji awaryjnej (pracuje pompa po stronie glikolu, a brak krążenia po stronie wodnej).
To ciekawa informacja - jak to się realizuje ? sytuacja jest dokładnie jak mówisz - w ogrodzie zimowym będzie grzane w miarę potrzeb często nie będzie więc temperatura spadnie poniżej 0.
Tutaj dodatkowa uwaga o automatykę - sterowanie ogrzewaniem w ogrodzie zimowym - też okazało się skomplikowane dla klasycznych sterowników - chyba że się mylę. Kupiłem najzwyklejszy termostat elektryczny tygodniowy licząc że będzie ok ale studiując dokumentacje okazuje się że chyba jednak nie koniecznie.
założenia -
sterownik2 w zależności od ustawienia na termostacie np. w weekend załącza ogrzewanie na ogród zimowy.
sposób - do jego wyjścia podłączone są 2 pompy (p3 i p4) + elektrozawór na rodzielaczu1 , w momencie kiedy on się włączy zawór się otworzy a pompy zaczną wymieniać ciepło przez wymiennik.
Tak w teorii - bo musi być jeszcze dodatkowy warunek - pompy włączają się o ile pompa p1 jest włączona czyli jest ciepło w instalacji.
A takie coś już dla termostatu pokojowego np. (http://www.conrad.pl/Regulator-temperatury-%2f-termostat-pokojowy-Conrad-RT-W%2c-program-tygodniowy.htm?websale7=conrad&pi=610630&ireusocl=1 będzie za dużo)
-tutaj znalazłem wstępne rozwiązanie - gdyby zasilanie pomp szło z p1 a termostat jedynie przełączał - cel był by osiągnięty - termostat przełączył by pompy ale bez pracy p1 pompy by nie ruszyły.
Niestety pojawił się dodatkowy problem - za nic nie widze w instrukcji jak ustawić w cyklu tygodniowym - poniedziałek - off , wtorek off, środa od 4 rano do 17 on, czwartek off - w ten sposób by to musiało działać niestety być może nie da się tak - może wie ktoś o termostacie który coś takiego potrafi ?
(na tym da się ustawić w zakresie od 5 do 30 stopni bez zaplanowanego wyłączenia w zakresie czasu)
Quote: Wiele innych błędów.
Pozdrawiam.
Bardzo chętnie je usłysze i lub porady jak to lepiej -zrobić.
[/quote]
acha tutaj dałem wektorowy ten schemat -
http://privatepaste.com/download/9a5fab5079 (nie da się dać załącznika w postaci otwartego wektorowego formatu svg a szkoda)