Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vitodens 222 - niska temperatura ciepłej wody użytkowej

gurti 16 Sep 2012 15:05 5841 20
  • #1
    gurti
    Level 9  
    Jestem użytkownikiem 222 i w tym roku po 10 latach mam problem z niską temperaturą cwu. Serwisanci sprawdzili pompy (ładująca wymieniona) i działają. Został przeczyszczony wymiennik. Działa na CO ale cwu ma 27-30 stopni. Piec przy ustawieniu tylko na podgrzewanie cwu grzeje kocioł do ok 100 stopni. Oczywiście zaraz wykazuje usterkę. Generalnie kody błędu podaje 2: A4 (prawdopodobnie pompa nie działa) oraz 02 (palnik). Co może być przyczyną?
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    gurti
    Level 9  
    Co może być przyczyną? Wg regulatora wtedy kiedy palnik jest uruchomiony pompa również jest włączona. Wygląda to tak jakby nie było odprowadzania wody do zasobnika.
  • #4
    wawrzeczko_t
    Heating systems specialist
    gurti wrote:
    Wg regulatora wtedy kiedy palnik jest uruchomiony pompa również jest włączona

    Regulator informuje tylko że pompa powinna być włączona (działająca). A czy tak faktycznie jest to już musi sprawdzić serwisant. Ale napisałeś że
    gurti wrote:
    Serwisanci sprawdzili pompy

    ale czy aby na pewno?

    Kolejne pytanie to który wymiennik wyczyścili serwisanci?
  • #5
    gurti
    Level 9  
    Trudno mi stwierdzić, niestety jestem w tej dziedzinie całkowitym laikiem. Mogę tylko powiedzieć, że ten znajdujący się pod palnikiem. Zawsze czyszczony był tylko ten jeden. Pompy sprawdzili odkręcając śruby odpowietrzające (tak się one chyba nazywają). W każdym razie ruchy wirnika pomp były słyszalne.
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    gurti
    Level 9  
    Jutro dam znać czy problem rozwiązany. Dzięki za wskazówki.
  • #8
    gurti
    Level 9  
    Dodatkowe pytanie. A co z nim może być? Zanieczyszczony czy jakieś inne uszkodzenie?
  • #9
    User removed account
    User removed account  
  • #10
    gurti
    Level 9  
    Gdzie jest umieszczony ten wymiennik? Czy objawem zabrudzenia tego wymiennika może być częste uruchamianie się palnika przy podgrzewaniu ciepłej wody?
  • #11
    User removed account
    User removed account  
  • #12
    gurti
    Level 9  
    Wymiennik oznaczony nr 038 został przez serwisanta wyczyszczony a wcześniej (ub.r.) wymieniony. Problem częstego uruchamiania pozostał. Teraz doszedł jeszcze problem c.w.u. z którym nie może sobie poradzić 2 serwisantów.
  • Helpful post
    #13
    User removed account
    User removed account  
  • #14
    gurti
    Level 9  
    Dzisiaj serwisant doprowadził piec do użytku tzn. mam ciepłą wodę a kocioł odpowiednią temperaturę. Trochę to trwało (w sumie 2 tygodnie). Odpowietrzony chyba został właściwie. Ciśnienie 1,2 na manometrze (?). W naczyniu przeponowym- nie wiem. Jedyne czego nie udało się rozwiązać to częste załączanie palnika przy podgrzewaniu c.w.u. Problem podobno tkwi w ustawieniach i czujniku temperatury zasobnika. O fachowości będę mógł pisać wtedy kiedy będę spokojny. Teraz tak jeszcze nie jest. Walker29 dzięki za podpowiedzi i instrukcję pieca. Jak problemy powrócą dalej będę prosił o radę.
    Pozdrawiam
  • #15
    gurti
    Level 9  
    No i w ciągu dnia stare problemy powróciły. Słyszalne przy włączonych pompach "strzelanie" w przewodach, w końcu spadek ciśnienia z 1.2 do chyba 0.4 i usterka. Uzupełniłem wodę-ciśnienie do 1.8. Na tą chwilę wszystko ok., poza częstym uruchamianiem palnika (jego temp. nie przekracza 75 stopni.). Jaka jest najlepsza temperatura ciepłej wody i c.o.? Mam ustawione odpowiednio 50 stopnie c.w.u. i 65 na c.o. (grzejniki).
  • #16
    User removed account
    User removed account  
  • #17
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A ten serwisant, to aby na pewno certyfikowany przez Viessmana? Aż mi się wierzyć nie chce, żeby autoryzowany serwisant nie znalazł przyczyny i nie potrafił jej usunąć.
  • #18
    gurti
    Level 9  
    Zakładam, że jakiś tam serwis pomoże w tym również autoryzowany (z takiego korzystam). Palnik działa w kratkę, jak odpali to już chodzi. Z nocnego i dziennego wybudzania tzn. ustawień ekonomicznych ma problem - usterki te same. Palnik uruchamiam przyciskiem kasującym błędy (przycisk z lewej strony "kominiarza"). Ciśnienie spadło o 0.2 do 1.4 i tak się utrzymuje. Temperatura kotła w normie. Nie słychać też trzasków w przewodach. Jedyne co słychać to w nocy lekki szum w grzejnikach, świadczący chyba o odprowadzeniu wody w c.o. (włączone wyłącznie c.w.u.)-prawdopodobnie w trybie usterki. Pokombinuję jeszcze z kontrolą ciśnienia w naczyniu przeponowym.
  • #19
    grzesiek234
    Heating systems specialist
    Według mnie dalej jeszcze nie jest odpowietrzony porządnie kocioł oraz instalacja.
  • #20
    matmar101
    Level 12  
    Poczytaj ten wątek: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2376982.html


    Kocioł nie odpowietrzony lub zakamieniony. - stawiam na kamień
    Do sprawdzenia cała strona wodna i tylko takiego serwisanta wołaj który ma sprzęt do płukania wymienników i zacznie od tego. Tego kotła nie znam - czy on przypadkiem nie ma filtra przed zaworem przełączającym.
  • #21
    igrzelczyk
    Level 21  
    Dla potomnych (jako ze temat penie już nie aktualny ) usterka spowodowana jest (na moim terenie częsta przypadłość ) zabiciem wlotu wody na dole zasobnika zaznaczone na TYM RYSUNKU