Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterofoniczy Tuner UKF T2011

adam313890 16 Sep 2012 15:59 12213 11
Altium Designer Computer Controls
  • Sterofoniczy Tuner UKF T2011
    Witam
    Ostatnio nie pojawiało się zbyt wiele odbiorników radiowych, więc postanowiłem się pochwalić Swoją konstrukcją Tunera.
    Tuner T2011, nie jest moją pierwszą konstrukcją, ale będzie pierwszą publikowaną na Elektrodzie. Tuner powstał w zimie 2011/2012, jako praca zaliczeniowa z szkolnych warsztatów. Konstrukcja została oparta o podstawowe aplikacje układów w nim zawartych. Na zdjęciu od razu w oczy rzuca się wyświetlacz. Otóż postanowiłem wykorzystać syntezę z głowicą MJM, którą kiedyś sobie kupiłem, z myślą przebudowy, mojego poprzedniego odbiornika. Po długim czasie postanowiłem zmienić swoje pomysły dotyczące syntezy i zbudowałem całkiem nową konstrukcję. W tej konstrukcji zrezygnowałem z wskaźnika dostrojenia -
    est synteza, to dotyczy też ARC i wyciszenia. Na wyciszenie jest miejsce na płytce - wystarczy dolutować isostat. Manipulatory jakie mamy do dyspozycji to: Sieć, -, set, +, mono.

Opis konstrukcji:
    Odbiornik jest oparty o trzy podstawowe układy:
    -Ul1200 - detektor p.cz. do m.cz. z wyjściami pomiaru poziomu sygnału i dostrojenia
    -Ul1621 - dekoder stereo o minimalnej ilości elementów wyjściowych
    -ul1980 - poziom sygnału stacji
    W odbiorniku (syntezie) znajduje się głowica T10. Początkowo myślałem, że jest cienka, ale czułością dorównuje GFE-105, czy innym Polskim głowicom. Za głowicą znajdują się wzmacniacz p.cz. na tranzystorze BF195 i dwa filtry 10,7. Następnie Ul1200 w podstawowej aplikacji po małym liftingu - wyciszenie, zostało znacznie uproszczone. Cewka to odchudzony filtr 205 (bez kondensatora), a filtr p.cz. 7x7 to 211 (tylko uzwojenie pierwotne). Za detektorem znajduje się wzmacniacz m.cz. na BC 109. Po wzmacniaczu dekoder stereo na Ul1621. W dekoderze zastosowałem dwa potencjometry od regulacji separacji kanałów (dla L i P kanału). Filtry wyjścia są to typowe filtry RC, ale projektując płytkę przemyślałem miejsce na filtr o większym stopniu tłumienia (LC), ale okazało się to zbędne.

A teraz zdjęcia. Niestety brakuje schematu, którego nie mogę odnaleźć (przeszukałem 2500 kartek ze schematami obliczeniami i głupstwami), po prostu przepadł, ale jak się znajdzie to go wstawię. Na zdjęciach pokazany jest poziom sygnału maksymalny dla Radia Lublin i niewielki dla Złotych Przebojów, odbierałem na półmetrowym kawałku kabla :) i dla obu tuner odbierał bez szumu i z sygnałem stereo.

Sterofoniczy Tuner UKF T2011 Sterofoniczy Tuner UKF T2011 Sterofoniczy Tuner UKF T2011 Sterofoniczy Tuner UKF T2011 Sterofoniczy Tuner UKF T2011 Sterofoniczy Tuner UKF T2011 Sterofoniczy Tuner UKF T2011 Sterofoniczy Tuner UKF T2011 Sterofoniczy Tuner UKF T2011 Sterofoniczy Tuner UKF T2011
    Obecnie mam chęć go przebadać, czy spełnia wymogi HI-FI. Tuner brzmi świetnie, czysto, separacja kanałów jest odpowiednia. Tuner czeka na stosowną obudowę. W przyszłości powstanie Wzmacniacz, dopasowany stylistycznie do tunera.
    Koszt konstrukcji:
    -Transformator 15zł
    -laminat 8zł (to jego kawałek, laminat był 2x większy)
    -synteza i programator 100zł (ale to było wcześniej)
    -drobnica i układy scalone 0zł (wszystko miałem)
    łącznie 123zł (mało, jak za taki tuner).

Cool? Ranking DIY
    About Author
    adam313890
    Level 12  
    adam313890 wrote 108 posts with rating 93, helped 2 times. Live in city Świdnik. Been with us since 2007 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    paw89
    Level 11  
    Możesz mi powiedzieć co to jest MJM, można taką głowicę nadal kupić?
    kulfon16
    Level 13  
    Projekt wykonany bardzo starannie. Widać że zadbałeś nawet o najmniejszy szczegół ;) . Płytke wykonywałeś pisakiem, czy termotransferem? Mógłbyś podać orientacyjne wymiary całości?
  • Altium Designer Computer Controls
    shadow0013
    Level 34  
    paw89 wrote:

Szukaj - AMBM urządzenia elektroniczne (firma zmieniła nazwę), zobacz też sklep monster artykuły MJM.
    adam313890
    Level 12  
    paw89 wrote:

Ja dostałem w Lublinie w sklepie elektronicznym. Tylko w jednym sklepie był i chyba obecnie została jedna sztuka (a raczej 1 komplet). Co do samego urządzenia MJM to jest to fabrycznie złożony i zestrojony moduł.
    Opis http://ep.com.pl/files/4933.pdf

kulfon16 wrote:
    Projekt wykonany bardzo starannie. Widać że zadbałeś nawet o najmniejszy szczegół ;) . Płytke wykonywałeś pisakiem, czy termotransferem? Mógłbyś podać orientacyjne wymiary całości?

Płytka została wykonana pisakiem do ozdabiania powierzchni (złoty Chiński tani pisak). Nie ma efektu podtrawienia - wytrawiacz go nie rozpuszcza, ma konsystencję lakieru do paznokci.
    Wymiary płytki to (szer.wys.gł.) 180mm x 45mm x 170 mm razem z przyciskami.
    pipałosia
    Level 27  
    No fajna sprawa kiedyś robiłem w latach 80 z młodego technika tuner na głowicy GFE 105. Problem był ze wszystkim a głowicy szukałem długi czas. Pamiętam że miałem problem ze zestrojeniem ale w koncu zagrało bardzo zadowalająco układy widzę te same wykorzystane. Tam nie było ul 1980 wskaźnik dostrojenia był na tranzystorach. Miałeś jakieś problemy przy uruchamianiu ?. Właśnie kidyś miałem chęć zrobić ten tunerek jeszcze raz z tą głowicą.
    adam313890
    Level 12  
    pipałosia wrote:
    No fajna sprawa kiedyś robiłem w latach 80 z młodego technika tuner na głowicy GFE 105. Problem był ze wszystkim a głowicy szukałem długi czas. Pamiętam że miałem problem ze zestrojeniem ale w koncu zagrało bardzo zadowalająco układy widzę te same wykorzystane. Tam nie było ul 1980 wskaźnik dostrojenia był na tranzystorach. Miałeś jakieś problemy przy uruchamianiu ?. Właśnie kidyś miałem chęć zrobić ten tunerek jeszcze raz z tą głowicą.

Moja poprzednia konstrukcja była oparta na tunerze z MT, ale ja wykorzystałem głowicę "gloria" dt2200f, bo była tania i dostępna. Tuner poprzedni powstał w zimie 2009/2010 w ciągu 2 dni. I mi nie działał (ul1200 nie dawało się zestroić). Zrezygnowałem i dorobiłem płytkę z Ul 1242 (fonia z telewizora, ale z dołożonym filtrem 10.7 zamiast 6.5M) i tuner ruszył. W tym trochę poprawiłem konstrukcję i zadział prawie od razu - problem z doborem dławika. Postanowiłem spróbować cewkę od filtru 7x7 i zadział od włączenia. Stroiłem na słuch bez specjalistycznych przyrządów. Proces strojenia tego tunera powtarzałem kilka razy aby uzyskać jak najlepszą czułość i czystość dźwięku. Tuner pomyślnie przeszedł testy - przez 3 miesiące pracował codziennie (czasem całą noc). Ani razu nie sprawił problemów, nie odstrajał się ani nie gubił stacji. Jedyną wadą jest wydzielana temperatura - troszkę za małe trafo. Nie ma zapasu mocy. No ale trudno, nie jest to aż tak istotne (maks temp. trafa - 60*C po całodobowej pracy).
    elektryku5
    Level 39  
    Pierwsza rzecz- ścieżki chyba niezabezpieczone, nieładnie.

Co do ceny to używany tuner można mieć nawet w mniejszej cenie, no i wadą jest zastosowany UL1200, dobry układ montowany pod różnymi odmianami w przeróżnych tunerach, aczkolwiek ciężko dzisiaj dostać jakiś tani zamiennik, alternatywą mógłby być AN7273, sam chciałem tuner zrobić, ale jak można w czasem nawet mniejszej cenie kupić gotowy i fabrycznie zestrojony tuner to się zbyt nie opłaca.

Jak powstał na zaliczenie to ok, ale jeśli ktoś chce by po prostu grało, to się nie opłaca, chyba że dla eksperymentów i satysfakcji, to rozumiem.

Kiedyś męczyłem HA1137 i z nawijanymi cewkami niestabilnie to pracowało, być może miałem też złe PCB i schemat.

Poza tym że urządzenie ma syntezę, to prawdopodobnie parametry będą podobne do Tosci czy innego odbiornika o podobnej budowie, te "lepsze" tunery miały podwójną cewkę detektora (AS642 np).

Jak z szumami?
    Bo przykładowo w Tosce po wymianie GFE105 na koreańską głowicę szumy były na ucho większe.
    adam313890
    Level 12  
    elektryku5 wrote:
    Pierwsza rzecz- ścieżki chyba niezabezpieczone, nieładnie.

Były zabezpieczane, ale i tak powstały przebarwienia (słaba kalafonia, za rzadka)
    elektryku5 wrote:
    Co do ceny to używany tuner można mieć nawet w mniejszej cenie, no i wadą jest zastosowany UL1200, dobry układ montowany pod różnymi odmianami w przeróżnych tunerach, aczkolwiek ciężko dzisiaj dostać jakiś tani zamiennik, alternatywą mógłby być AN7273, sam chciałem tuner zrobić, ale jak można w czasem nawet mniejszej cenie kupić gotowy i fabrycznie zestrojony tuner to się zbyt nie opłaca.

Czy ja wiem? Ul 1200 to naprawdę dobry scalak i łatwo dostępny (ja kupowałem po 1,50zł). Ma świetne parametry i ogólnie prostą aplikację. A zamienniki rzeczywiście niedostępne, ale to bez znaczenia bo zamienniki miały prawie identyczne parametry (zniekształcenia niewiele mniejsze, wręcz niezauważalnie).
    elektryku5 wrote:
    Jak powstał na zaliczenie to ok, ale jeśli ktoś chce by po prostu grało, to się nie opłaca, chyba że dla eksperymentów i satysfakcji, to rozumiem.

Poza tym że urządzenie ma syntezę, to prawdopodobnie parametry będą podobne do Tosci czy innego odbiornika o podobnej budowie, te "lepsze" tunery miały podwójną cewkę detektora (AS642 np).

Jak z szumami?
    Bo przykładowo w Tosce po wymianie GFE105 na koreańską głowicę szumy były na ucho większe.

Oj niezupełnie. To że jest jeden filtr to nic nie znaczy. Troczę gorsza selektywność nic nie zmieni, przy syntezie jest to zbędne. Brzmi identycznie jak AS618 (i inne z tej serii). Mniej od nich szumi, znacznie mniej, i ogólnie na takiej samej antenie łapie więcej stacji (nawet z Chełma, a to daleko). Poziom napięcia wyjściowego jest podobny jak w Unitrowskich tunerach. A tunera używam na co dzień i jestem usatysfakcjonowany jego dźwiękiem. A chciałem zrobić cały zestaw wieżowy, więc nie jest to duży koszt konstrukcji.
    elektryku5
    Level 39  
    Wiem że UL1200 to fajny układ, ale w jedynym sklepie gdzie go widziałem zniknął, więc łatwo się go nie dostanie... CA3089 (chyba to samo) znaleziony w jednym sklepie 9zł, do tego przesyłka i już jest daleko od tego 1.5zł...

The CA3089 is ideal for high-fidelity operation. Distortion in a
    CA3089 FM-IF System is primarily a function of the phase
    linearity characteristic of the outboard detector coil.

Czyli jednak cewka detektora ma wpływ...

Skoro mniej szumi to może ta głowica lepsza jest od GFE, bo pozostałe układy te same co w AS.
    adam313890
    Level 12  
    Prawda, ale tu głównie chodzi o inną cewkę. http://www.elenota.pl/datasheet-pdf/60384/CEMI/UL1200. Zobacz na cewkę od 8 do 9 pinu (18uH), ona jest bardzo ważna, i ona najbardziej wpływa na zniekształcenia. Ja wykorzystałem 205 bez kondensatora jako tę cewkę, bo nawet sposób nawinięcia jest ważny - dobroć obwodu. To ona zapewnia dobrą pracę i odpowiedni odstęp sygnał/szum i niewielkie zniekształcenia.