Witam
Ostatnio nie pojawiało się zbyt wiele odbiorników radiowych, więc postanowiłem się pochwalić Swoją konstrukcją Tunera.
Tuner T2011, nie jest moją pierwszą konstrukcją, ale będzie pierwszą publikowaną na Elektrodzie. Tuner powstał w zimie 2011/2012, jako praca zaliczeniowa z szkolnych warsztatów. Konstrukcja została oparta o podstawowe aplikacje układów w nim zawartych. Na zdjęciu od razu w oczy rzuca się wyświetlacz. Otóż postanowiłem wykorzystać syntezę z głowicą MJM, którą kiedyś sobie kupiłem, z myślą przebudowy, mojego poprzedniego odbiornika. Po długim czasie postanowiłem zmienić swoje pomysły dotyczące syntezy i zbudowałem całkiem nową konstrukcję. W tej konstrukcji zrezygnowałem z wskaźnika dostrojenia -
est synteza, to dotyczy też ARC i wyciszenia. Na wyciszenie jest miejsce na płytce - wystarczy dolutować isostat. Manipulatory jakie mamy do dyspozycji to: Sieć, -, set, +, mono.
Opis konstrukcji:
Odbiornik jest oparty o trzy podstawowe układy:
-Ul1200 - detektor p.cz. do m.cz. z wyjściami pomiaru poziomu sygnału i dostrojenia
-Ul1621 - dekoder stereo o minimalnej ilości elementów wyjściowych
-ul1980 - poziom sygnału stacji
W odbiorniku (syntezie) znajduje się głowica T10. Początkowo myślałem, że jest cienka, ale czułością dorównuje GFE-105, czy innym Polskim głowicom. Za głowicą znajdują się wzmacniacz p.cz. na tranzystorze BF195 i dwa filtry 10,7. Następnie Ul1200 w podstawowej aplikacji po małym liftingu - wyciszenie, zostało znacznie uproszczone. Cewka to odchudzony filtr 205 (bez kondensatora), a filtr p.cz. 7x7 to 211 (tylko uzwojenie pierwotne). Za detektorem znajduje się wzmacniacz m.cz. na BC 109. Po wzmacniaczu dekoder stereo na Ul1621. W dekoderze zastosowałem dwa potencjometry od regulacji separacji kanałów (dla L i P kanału). Filtry wyjścia są to typowe filtry RC, ale projektując płytkę przemyślałem miejsce na filtr o większym stopniu tłumienia (LC), ale okazało się to zbędne.
A teraz zdjęcia. Niestety brakuje schematu, którego nie mogę odnaleźć (przeszukałem 2500 kartek ze schematami obliczeniami i głupstwami), po prostu przepadł, ale jak się znajdzie to go wstawię. Na zdjęciach pokazany jest poziom sygnału maksymalny dla Radia Lublin i niewielki dla Złotych Przebojów, odbierałem na półmetrowym kawałku kabla

Obecnie mam chęć go przebadać, czy spełnia wymogi HI-FI. Tuner brzmi świetnie, czysto, separacja kanałów jest odpowiednia. Tuner czeka na stosowną obudowę. W przyszłości powstanie Wzmacniacz, dopasowany stylistycznie do tunera.
Koszt konstrukcji:
-Transformator 15zł
-laminat 8zł (to jego kawałek, laminat był 2x większy)
-synteza i programator 100zł (ale to było wcześniej)
-drobnica i układy scalone 0zł (wszystko miałem)
łącznie 123zł (mało, jak za taki tuner).
Cool? Ranking DIY