Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

padla plyta?? pomoc mile widziana

26 Jan 2005 12:38 1032 5
  • Level 10  
    witam,

    Problem wyglada tak:

    Przestawia sie zegar zarowno w biosie jak i w windowsie. Po ustawieniu poprawnej godziny nie trzyma czasu. Wymiana bateryjki nic nie dala, podobnie upgrade BIOSU.
    System zawiesil sie dwa razy podczas ladowania systemu i po resecie nawet knoppix nie chcial sie odpalic.

    Sprzet: Plyta MSI 845PE NEO, celeron 2.4, 256 ddr, radeon 9200, sieciowka, tuner FlyVideo 98. maxtor 80gb hdd.

    Czy mogla pasc plyta??
    [Szkolenie 22.06.2021, g.9.30] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Level 15  
    wyglada na uszkodzony bios, a moze zlapales dobrodzieja - wirusa?
  • Level 14  
    Gdyby był uszkodzony fizycznie bios nie dało by się zrobić jego upgrad'u. Po mojemu to ani wina wirusa(!!! hehe !!!) ani biosu. Czy wszystkie ustawienia w biosie sie kasuja, czy tylko data? To że bateryjka jest nowa to nie znazy ze napięcie z niej dichodzi do biosu.
  • Level 10  
    tylko godzina, inne ustawienia trzymaja. W biosie pokazuje ze napiecie bateryjki trzyma ponad 3V wiec wydaje sie OK.
    Teraz robie obserwacje zegara, sprubuje zobaczyc po jakim czasie sie przestawia.
  • Level 14  
    W takim razie bios i obwód podtrzymania masz ok. Błędne zliczanie czasu jest spowodowane najczęściej fiksowaniem rezonatora kwarcowego lub obwody z nim związanego, moge sie mylić ale to chyba ten kwarc od mostka południowego, ma on wartość 32kHz z groszami. Jeśli się myle prosze grupowiczów o sprostowanie:)
  • Level 10  
    odpalilem dosa i nortona i tam zegra chodzil ok, pozniej jednak zauwazylem ze w chodzac do BIOSU zegar wogole nie chodzi. O ile wiem to chyba windows ladujac sie zczytuje godzine z biosu i pozniej sam sobie ja liczy(ewentualnie prubkuje ja co jakis czas i z tad wynika efekt resetowania bo jesli w biosie nie chodzi to prubkujac ja ustawia ja na ta zle ustawiona).
    Nie wiem w czym byla wina ale reset CMOSu pomogl i wszystko teraz OK(jak na razie). WIELKIE DZIEKI