Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie TV z wideo-zakłócenia sygnału odtwarzacza po podłączeniu sygnału TV

termito17 16 Sep 2012 18:24 1434 4
  • #1
    termito17
    Level 10  
    Witam,
    posiadam stary TV, który nie wyszukuje wszystkich kanałów z kablówki, więc chciałem podłączyć do niego wideo aby móc wyszukać programy poprzez wideo.
    Mam problem, ponieważ przy podłączeniu samego wideo do telewizora jest ok, natomiast jeżeli podłączę antenę do wideo to obraz na tv znika-są kanały, ale nie ma kanału wideo (są zakłócenia).
    Zmieniłem kanał nadawania odtwarzacza - przeszukałem wszystkie (do wyboru od 22-69) jednak na wszystkich jest tak samo więc raczej się nie "gryzą" częstotliwości kablówki i wideo.
    Co może być tego powodem? Czy mogę zamiast połączenia antenowego wykorzystać AV do sygnału z wideo i wtedy ustawić kanały, oczywiście zostawiając to podłączenie kablówka-wideo-TV?
  • #2
    Lee.LW
    Level 24  
    Witam!
    Quote:
    Czy mogę zamiast połączenia antenowego wykorzystać AV do sygnału z wideo i wtedy ustawić kanały, oczywiście zostawiając to podłączenie kablówka-wideo-TV?

    Tak, problem zginie. Dla takiego połączenia zbędne jest połączenie wideo - TV w.cz. (przez gniazda antenowe). Telewizor pracuje jako monitor (zawsze w trybie AV).
    Przyczyna problemów to silny sygnał z kablówki, który przesterowuje modulator wideo.
    Pozdrawiam,
    Lee
  • #3
    termito17
    Level 10  
    Czyli wystarczy podłączyć tylko przez AV i podłączyć bezpośrednio kablówkę do telewizora czy to połączenie kablówki do odtwarzacza musi pozostać?
  • Helpful post
    #4
    Lee.LW
    Level 24  
    Nie! Kablówkę podłączasz do gniazda antenowego wideo, wideo z telewizorem kablem AV. Na tym koniec połączeń.
    Kanały z kablówki obsługujesz pilotem od wideo. Oglądanie kasety - wkładasz i oglądasz, telewizor ciągle w trybie AV.
  • #5
    termito17
    Level 10  
    Dzięki wielkie za pomoc, jutro pójdę po kabel,pozdrawiam!