Witam
Zaczynam remont takiego oto silnika Andoria ES-321 (324)
Powód remontu to obecność paliwa w układzie olejowym. Ropa widoczna na bagnecie olejowym.
Możecie mi coś podpowiedzieć skąd tam ropa ?
Ktoś to remontował ?
To calkiem mozliwe ze w pompie ropa sie miesza z olejem. A odpala ten silnik? Jak pracuje?
Ewentualnie paliwo w oleju moze byc poprzez zle rozpylajacy wtryskiwacz, wtedy nie wszystko sie spali i czesc paliwa scieka po gladzi cylindra do miski olejowej.
Zna ktoś
- wartości luzów zaworowych ? obecnie mam 0,55
- wartości momentu dokręcania głowicy ?
- jak ustawić popychacze zaworów?
Co tam jeszcze można zrobić , naprawić ?
Jak widać na obrazku kanały wodne są zatkane kamieniem
Obiegu prawodpoodbnie nie było chłodzącego.
Tuleja cylindra nie ma rys a kompresja jest .
Zawory sie ustawia w GMP tloka w koncu suwu sprezania. Czyli po mijance obroc o 360 stopni walem dalej (zgodnie ze wskazowkami zegara). Albo po wykreconym wtryskiwaczu wloz cos do komory spalania i "wyczuj" czy tlok jest w GMP (koniec suwu sprezania).
A kamien, hmmm moze jakis srodek czyszczacy wlac do plynu chlodzacego, niech popracuje a potem spuscic. A przegrzewal sie?
Ten silnik jest chłodzony na zasadzie odparowania wody z tego kibla nad cylindrem, nikt tam nie leje wody destylowanej, więc kamień jest zjawiskiem normalnym
Fajnie napisane centralne smarowanie , chyba rozbryzgiem Miałem takiego na podwórku ojciec go kupił w 70 roku a ja się urodziłem w 69 , wiec jak tylko stanołem na nogi to już był osobiście przyczyniłem się do jego zatarcia Tak fajnie się tam piaseczek do tej niby chłodnicy sypało taki fajny pływak tam był .
Tuleja i tłok są od ciapka (C-330) więc głowicę kręci się ile fabryka dała 220-240 Nm , to i pewnie zawory też jak w ciapku na ile teraz nie pamietam mam gdzieś w chacie książki od tego motora.
Odpalacie go z korby ? czy z tego czerwonego rozrusznika na 3 fazy ?
A po co meczycie go z samostartu ? Nie działa to pokrętło dawki rozruchowej ?
Po oblukaniu zdjęć powiem że nie jest to S-231 tylko jego młodsza wersja 1HC....
S-231 miał 12 KM niższą chłodnicę i zbiornik ten na fotkach ma 15KM i po tej wyższej chłodnicy go poznałem .
Nie miały one lekkiego życia zwłaszcza w SKRach do napędu młocarni byle jak obsługiwane , co mnie irytowało to w każdym ta raczka od odprężnika była utrącona bo traktorzysta jak go odpalał to rozbujał go korbą a później pierdut korbą w ten odprężnik .
Mimo użycia dawki rozruchowej pali ciężko ?On na tej dawce to dostaje takiego kopa że mała bania tylko czarny dym z rury i wejdzie na obroty j zaraz da dawka się wyłączy.
W cale sie nie dziwie że ciążko coś zdiagnozować samo to że to na jednym garnku klekocze nie możliwie i trzęsie tą ramą .
Dobrze że tłumik jest od traktora bo na tym oryginalnym podziurkowanym bębenku to on dopiero pachał .
W wydanej w kilku językach instrukcji obsługi silników andoria produkowanych w Andrychowie ( niestety brak jest danych dotyczących roku wydania ) jest fragment dotyczący obsługi układu rozrządu który przepisuję dosłownie .
Zasadniczą czynnością obsługującego układ rozrządu jest sprawdzenie i ewentualna regulacja luzów zaworów. Czynności te należy wykonać przy każdej zmianie oleju w silniku , a więc po 10 i 50 godzinach , a następnie co 150 godzin pracy silnika . Luzy zaworu ssącego i zaworu wydechowego przy zimnym silniku powinien wynosić 0,2 mm . Przed przystąpieniem do regulacji sprawdzić , czy zawory poruszają się swobodnie ( nie zawieszają się).
Regulację luzów zaworów należy przeprowadzić po ustawieniu tłoka w GMP między suwem sprężania i suwem pracy (gdy oba zawory są zamknięte ) za pomocą blaszki szczelinomierza grubości 0,2 mm, dodawanej przez wytwórcę jako część wyposażenia do każdego silnika .
Natomiast w rozdziale mówiącym o obsłudze układu chłodzenia jest informacja , cytuję
...W przypadku stwierdzenia dużej ilości kamienia kotłowego należy usunąć go w następujący sposób:
napełnić przestrzeń wodną kadłuba silnika 10-procentowym roztworem wodnym technicznego kwasu solnego i pozostawić na okres 1 do 2 dni po czym roztwór spuścić , przepłukać powtórnie 10% roztworem i zalać czystą wodą .
Co zaś tyczy się temperatury pracy to :
--w silniku chłodzonym przez odparowanie silnik pracuje dobrze przy wrzącej wodzie .
Cytowana instrukcja jest wspólna dla silników typu serii S ,oraz serii 1HC
[...]
Tak fajnie się tam piaseczek do tej niby chłodnicy sypało taki fajny pływak tam był .
Tuleja i tłok są od ciapka (C-330) więc głowicę kręci się ile fabryka dała 220-240 Nm , to i pewnie zawory też jak w ciapku na ile teraz nie pamietam mam gdzieś w chacie książki od tego motora.
[...]
A mógłbyś te książki jakoś zeskanować i umieścić na forum albo przesłać na priv? Szukam właśnie do motoru Andoria 1HC102A.