Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amerykańska syrena PA200 federal signal

misiomiodek 17 Sep 2012 20:40 3774 26
    misiomiodek
    Level 9  
    http://www.youtube.com/watch?v=Sdx1uj5IsfA&feature=related

Witam! Wie ktoś może jaki byłby koszt zrobienia od zera takiej syreny? . Sygnały muszą być identyczne! Nie interesują mnie jakieś podróbki..
    I jeśli układ zmieściłby się w moim budżecie to czy byłoby to "do zrobienia" dla osoby która się dobrze orientuje się w tych sprawach?

Ma to być mój projekt roczny z elektroniki (jestem dopiero na początku drugiej klasy i nie dam rady zrobić czegoś takiego bez pomocy osób doświadczonych [forumowicze] a chciałbym aby projekt był "wypasiony" xD)

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Proszę o przeniesienie na odpowiednie forum.
    Dziękuje Adminowi :-)
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wpisz sobie w google hasło "generator sygnału syreny" lub podobny i szukaj schematów. Są nawet kity do montażu.
    jarek_lnx
    Level 43  
    Quote:
    Witam! Wie ktoś może jaki byłby koszt zrobienia od zera takiej syreny?
    Największy będzie koszt robocizny (czyli jak zrobisz sam wyjdzie tanio), jest sporo elementów, ale wszystkie dyskretne, trzeba zaprojektować płytkę, możliwe że trzeba będzie coś przerobić na elementy łatwiej dostępne, szczególnie stopień wyjściowy. Wzmacniacz mocy (szczególnie taki z transformatorami) to najdroższa część konstrukcji i jeśli zamienisz go na tanią końcówkę mocy, do samochodowego sprzętu audio, to sporo zaoszczędzisz, kosztem mniejszej mocy maksymalnej, ale chyba nie o to tu chodzi. Jak wyrzucisz układ obsługi radia i mikrofonu, to też sporo się uprości. Na początek widzę że połowa schematu zostanie wywalona, a może i więcej.

Quote:
    Sygnały muszą być identyczne! Nie interesują mnie jakieś podróbki..
    Nie znajdziesz identycznego układu jako kit, bo żaden amator by tego nie złożył, stąd są te "podróbki" takie układy są prostsze, a dla większości składaczy "identyczność" ma mniejsze znaczenie. Pamiętaj że ten większy szpan nie jest za darmo, jest kosztem większego ryzyka, że termin oddania pracy upłynie, a ty zostaniesz z układem którego nie umiesz uruchomić.

Quote:
    I jeśli układ zmieściłby się w moim budżecie to czy byłoby to "do zrobienia" dla osoby która się dobrze orientuje się w tych sprawach?
    Chcesz komuś zlecić? A później będziesz się wstydził że się zorientowali, że to jednak nie twoja praca. Każdy elektronik (nauczyciel prawdopodobnie też) po kilku zdaniach rozmowy będzie wiedział, czy to ty zrobiłeś czy nie (nie wykluczam że może przymknąć oko, ale wiedział będzie). Dlaczego?, człowiek który sam zbudował i uruchomił układ elektroniczny ma znacznie szerszą wiedzę niż ktoś kto się wyuczył z książki, lub czyjegoś opisu. Więc musiał byś większość zrobić sam.

Zacznijmy od analizy schematu, jak przejdziesz ten etap, będziesz wiedział czy chcesz iść dalej.
    Ja serwisówkę PA-200 znalazłem bez problemu a ty? Zacznij znalezienia jej, przeczytaj opis, przeanalizuj jak działa, co robi który element i w jakim układzie pracuje, jak będziesz rozumiał wszystko (możesz pytać jak czegoś nie zrozumiesz, ale opcja że nie zrozumiałeś całości nie wchodzi w grę) dalej możemy podyskutować o koniecznych modyfikacjach. Możesz sobie uprościć sprawę budując układ na tylko jeden sygnał, albo w inny sposób.

Quote:
    Ma to być mój projekt roczny z elektroniki (jestem dopiero na początku drugiej klasy i nie dam rady zrobić czegoś takiego bez pomocy osób doświadczonych [forumowicze] a chciałbym aby projekt był "wypasiony" xD)
    Myślisz że inni będą mieli super "wypasione" projekty? Zapytaj jakie były rok wcześniej.
    misiomiodek
    Level 9  
    Jarku_lnx Tu jesteś w błędzie. Cytuję: "Chcesz komuś zlecić? A później będziesz się wstydził że się zorientowali, że to jednak nie twoja praca."
    Chcę to zrobić samemu, budżet=kasa na części.

Też znalazłem serwisówkę ale z tego co mnie wzrok nie myli to są tam bramki logiczne.. Mam rację czy tylko mi się zdaje?

Z tego co wiem najdrożej wyjdą mnie transformatory bo trzeba je niestety zamówić. I chciałbym je "zlikwidować".
    Nie potrzebuje też całego układu mikrofonu i radia. Interesują mnie same efekty dźwiękowe. Dziwi mnie tylko jedna rzecz. Skoro są efekty to gdzie są scalaczki albo jakieś kości.

Widzę też że jest jakiś układ odpowiadający za efekty świetlne -jego też nie potrzeba.

Diagram schematyczny niezbyt do mnie przemawia Gdyż nie jestem jeszcze przyzwyczajony do takiej ilości elementów. Bardziej przystępnym byłby schemat lokalizacji elementów gdyby tylko były wyraźniejsze ścieżki.

Z tego co poczytałem trochę posiada on wzmacniacz około 300 watt.
    Jak dla mnie styknie koło 50.

Głośnik do tego wszystkiego już mam ze starego alarmu samochodowego. Do niego układzik generujący przemienne "wycia". Zasilałem go z baterii modelarskiej 7,2V I ostro dawał po uszach, A wzmacniacza toto nie ma chyba w ogóle.

Dodano po 11 [minuty]:

A tak jeszcze to jak zmodyfikować końcówki mocy żeby nie było tych trafo?

Może to takie zawracanie głowy ale zostanę przy oryginalnej wersji ze wszystkim tylko ze zlikwidowanymi końcówkami mocy bo 300 Watt to dla mnie lekka przesada.
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wrzuć tu schematy do tego cuda. Będzie łatwiej (tak, nie chce mi się szukać ;) ).
    jarek_lnx
    Level 43  
    Wzmacniacz może się znacznie uprościć, bo będzie wzmacniał tylko przebiegi prostokątne. A żeby zamówić transformatory miał byś problem, nie ma żadnych danych technicznych w tej instrukcji, ktoś musiał by to najpierw policzyć.

PA-200
    misiomiodek
    Level 9  
    PA-200[/quote]

a te transformatory nie są czasem 1:1?

Idzie je jakoś zastąpić?

Niekoniecznie muszą być takie same. Jak rozmawiałem dzisiaj z nauczycielem to mówił, że można by je nawinąć samemu powiedzmy w stosunku 1:1 i potem pomierzyć jakie napięcia są i porównać z napięciami wyjścia ze strony 4 i potem policzyć ze wzoru:

U1/U2=Z1/Z2

U-napięcie

Z-zwoje
    jarek_lnx
    Level 43  
    Najprościej zmienić cały wzmacniacz wyjściowy, od Q11 do końca.
    Zastąpisz trzy stopnie wzmacniacza, z trzema transformatorami, jednym układem scalonym, można ograniczyć pasmo do 10kHz, żeby nie było różnic w brzmieniu.

Transformatory wyjściowy miał jedną zaletę - umożliwiał uzyskanie na wyjściu napięcia większego od 12V, co dawało większą moc.

Spróbuj zacząć od generatora sygnałów, jak ci starczy czasu i chęci to możesz budować wzmacniacz z transformatorami, co możne wymagać wiele pracy, jeśli nie, wzmacniacz na scalaku zrobisz w 15 minut.
    misiomiodek
    Level 9  
    Czyli usunąć Q11, Q12, Q13, Q14 i Q15?
    jarek_lnx
    Level 43  
    Cały wzmacniacz, od Q11 do końca, umiesz określić jakie elementy wchodzą w jego skład?
    misiomiodek
    Level 9  
    Właśnie nie do końca. To co pisałem wcześniej, tylko co z tymi kabelkami co do trafo dochodzą?
    jarek_lnx
    Level 43  
    To ty się masz uczyć. Schemat w całości wygląda na dosyć skomplikowany, ale składa się z bloków realizujących niezależne funkcje, bloki te, jak by nie były skomplikowane, łączą się z innymi bardzo małą liczbą połączeń.
    W tym schemacie większość ma wejście, wyjście, masę i zasilanie.
    Bloki te można analizować niezależnie od reszty układu i dlatego zaczyna się od podziału na bloki.
    W bardziej skomplikowanych urządzeniach, rysuje się schemat blokowy, żeby zidentyfikować wzajemne powiązania.
    Opis w instrukcji też jest tak podzielony, choć schematu blokowego nie narysowali.
    Przeczytaj opis wzmacniacza wyjściowego, pozostałe elementy wzmacniacza zidentyfikujesz po tym, że połączone są tylko do wzmacniacza - nie łączą się z innymi blokami, jak je usuniesz, reszta układu będzie działać. Teraz już chyba dasz radę wyliczyć wszystkie elementy wzmacniacza?

Mam nadzieję że masz jakąś podstawową wiedzę, jak działa tranzystor, jak wygląda najprostszy wzmacniacz na tranzystorze, czy multiwibrator astabilny?.
    misiomiodek
    Level 9  
    wiem jak to wygląda. Są to bardzo proste układziki. Ten multiwibrator robiłem w gimnazjum na fizyke xD

Dodano po 2 [godziny] 36 [minuty]:

a tak w ogóle to o jakich kosztach rozmawiamy?
    misiomiodek
    Level 9  
    i Czy zaznaczyłby ktoś na schemacie co mam wywalić?

Byłbym bardzo wdzięczny.
    jarek_lnx
    Level 43  
    To ty się uczysz na elektronika, ja już umiem, czego nie wiesz, że nie możesz zrobić samemu? Chętnie pomogę, co nie znaczy zrobię za ciebie, mimo że tak by było szybciej.

A w sprawie kosztów to nie będą wysokie, jeśli nie będzie wzmacniacza z transformatorami, reszta to same tranzystory małej mocy i trochę elementów biernych. Groszowe sprawy, ale zależy gdzie kupisz, bo rozpiętość cen małych elementów bywa bardzo duża, taki sam rezystor węglowy 0,25W można kupić za 1gr (przy 100szt) albo za 30gr. Razem wyjdzie z kilkadziesiąt zł (pewnie połowa na koszty przesyłek (; )
    misiomiodek
    Level 9  
    Ja będe kupować w sklepie elektronicznym. Nie będzie trzeba wysyłać.
    Problem pojawia się przy transformatorach. Przy T2 na drugiej połówce jest odprowadzenie ze środka trafo. Przy T3 i T4 te wyprowadzenie jest już na obu stronach trafo. jak Zlikwiduje te końcówke mocy i zastąpie wzmacniaczem na tranzystorze to gdzie to podłącze?

Cytuję: "Bloki te można analizować niezależnie od reszty układu i dlatego zaczyna się od podziału na bloki.
    W bardziej skomplikowanych urządzeniach, rysuje się schemat blokowy, żeby zidentyfikować wzajemne powiązania.
    Opis w instrukcji też jest tak podzielony, choć schematu blokowego nie narysowali.
    Przeczytaj opis wzmacniacza wyjściowego, pozostałe elementy wzmacniacza zidentyfikujesz po tym, że połączone są tylko do wzmacniacza - nie łączą się z innymi blokami, jak je usuniesz, reszta układu będzie działać. Teraz już chyba dasz radę wyliczyć wszystkie elementy wzmacniacza? " - jarek_inx

Czy mógłbyś napisać mi na której stronie jest ten opis wzmacniacza wyjściowego? Lub gdzie go znajdę?
  • Helpful post
    jarek_lnx
    Level 43  
    Quote:
    Ja będe kupować w sklepie elektronicznym. Nie będzie trzeba wysyłać.

Tranzystory małej mocy zastąpi się czymś, co na pewno mają, ale np 2N6027 to nie jest popularny element, który znajdziesz w każdym sklepie (choć da się go zastąpić układem zastępczym).

Krótki opis wzmacniacza jest na str 9 (5-8. Output amplifier)

Quote:
    Problem pojawia się przy transformatorach. Przy T2 na drugiej połówce jest odprowadzenie ze środka trafo. Przy T3 i T4 te wyprowadzenie jest już na obu stronach trafo. jak Zlikwiduje te końcówke mocy i zastąpie wzmacniaczem na tranzystorze to gdzie to podłącze?
    Zobacz że elementy podłączone do środka uzwojenia T2 łączą się tylko z masą i zasilaniem, więc po usunięciu wzmacniacza nie będą do niczego potrzebne. Zobacz gdzie masz linie zasilania na tym schemacie, (część układów dostaje zasilanie filtrowane przez R47 i C19.)
    misiomiodek
    Level 9  
    Dobra wywalę wszystko czego nie potrzebuje i czym to zastąpię?
    jarek_lnx
    Level 43  
    Quote:
    Dobra wywalę wszystko czego nie potrzebuje i czym to zastąpię?

Dowolnym scalonym wzmacniaczem audio przystosowanym do zasilania 12V (w sieci znajdziesz mnóstwo schematów wzmacniaczy samochodowych), przed nim potencjometr do regulacji głośności, jakbyś chciał większą moc, to szukaj takiego co pracuje w mostku - osiągają nominalnie do ok 40W@2Ω 20W@4Ω, ale ze względu na prostokątne sygnały wyciągniesz więcej.

Trzeba będzie pousuwać też układy od radia i mikrofonu, chyba że potrzebujesz?
    misiomiodek
    Level 9  
    Nie potrzebuje tych układów ale czy jest to duży problem ze zlikwidowaniem tego?
    jarek_lnx
    Level 43  
    Żadnego problemu nie ma, w kilka sekund bym wykreślił ze schematu to co niepotrzebne, lepiej zrób to sam, to się czegoś nauczysz, efekty twojej pracy mogę sprawdzić. Jak czegoś nie wiesz, to się pytaj.
    misiomiodek
    Level 9  
    A gdzie jest wejście w ogóle do radia i mikro?
    jarek_lnx
    Level 43  
    Rozumiem że możesz wielu rzeczy nie wiedzieć, albo mieć kłopot z technicznym angielskim, ale to tylko tylko wymaga więcej pogooglania.

Obejrzałeś schemat, opisy RADIO, MIKE... są z daleka widoczne, trzeba ci pokazać palcem?.

Przykładowo znajdujesz napis RADIO INPUT w opisie złącz i usuwasz wszystko do miejsca gdzie łączy się z innymi układami, podobnie z mikrofonem, tylko znacznie więcej będzie do wykreślenia.

Amerykańska syrena PA200 federal signal
    misiomiodek
    Level 9  
    Dzięki.
    Jestem ślepy xD.

Ale jedno pytanie. Jak uda nam się wspólnymi siłami wykreślić ze schematu czego nie potrzebuję to z kąd wezmę wzór płytki do trawienia?
    jarek_lnx
    Level 43  
    Będziesz musiał zrobić sam, albo zbudujesz na uniwersalnej.
    fedlight
    Level 11  
    oryginalna syrena Federal Signal PA-200 to koszt 250-300 zł (sprowadzałem ostatnio)
    jarek_lnx
    Level 43  
    Tu chodziło o wykonanie swojej własnej kopii (bardziej lub mniej dokładnej) jako pracy na zaliczenie, więc z gotowej nie było by wiele pożytku chyba żeby możliwość skopiowania płytki.