Quote: Witam! Wie ktoś może jaki byłby koszt zrobienia od zera takiej syreny?
Największy będzie koszt robocizny (czyli jak zrobisz sam wyjdzie tanio), jest sporo elementów, ale wszystkie dyskretne, trzeba zaprojektować płytkę, możliwe że trzeba będzie coś przerobić na elementy łatwiej dostępne, szczególnie stopień wyjściowy. Wzmacniacz mocy (szczególnie taki z transformatorami) to najdroższa część konstrukcji i jeśli zamienisz go na tanią końcówkę mocy, do samochodowego sprzętu audio, to sporo zaoszczędzisz, kosztem mniejszej mocy maksymalnej, ale chyba nie o to tu chodzi. Jak wyrzucisz układ obsługi radia i mikrofonu, to też sporo się uprości. Na początek widzę że połowa schematu zostanie wywalona, a może i więcej.
Quote: Sygnały muszą być identyczne! Nie interesują mnie jakieś podróbki..
Nie znajdziesz identycznego układu jako kit, bo żaden amator by tego nie złożył, stąd są te "podróbki" takie układy są prostsze, a dla większości składaczy "identyczność" ma mniejsze znaczenie. Pamiętaj że ten większy szpan nie jest za darmo, jest kosztem większego ryzyka, że termin oddania pracy upłynie, a ty zostaniesz z układem którego nie umiesz uruchomić.
Quote: I jeśli układ zmieściłby się w moim budżecie to czy byłoby to "do zrobienia" dla osoby która się dobrze orientuje się w tych sprawach?
Chcesz komuś zlecić? A później będziesz się wstydził że się zorientowali, że to jednak nie twoja praca. Każdy elektronik (nauczyciel prawdopodobnie też) po kilku zdaniach rozmowy będzie wiedział, czy to ty zrobiłeś czy nie (nie wykluczam że może przymknąć oko, ale wiedział będzie). Dlaczego?, człowiek który sam zbudował i uruchomił układ elektroniczny ma znacznie szerszą wiedzę niż ktoś kto się wyuczył z książki, lub czyjegoś opisu. Więc musiał byś większość zrobić sam.
Zacznijmy od analizy schematu, jak przejdziesz ten etap, będziesz wiedział czy chcesz iść dalej.
Ja serwisówkę PA-200 znalazłem bez problemu a ty? Zacznij znalezienia jej, przeczytaj opis, przeanalizuj jak działa, co robi który element i w jakim układzie pracuje, jak będziesz rozumiał wszystko (możesz pytać jak czegoś nie zrozumiesz, ale opcja że nie zrozumiałeś całości nie wchodzi w grę) dalej możemy podyskutować o koniecznych modyfikacjach. Możesz sobie uprościć sprawę budując układ na tylko jeden sygnał, albo w inny sposób.
Quote: Ma to być mój projekt roczny z elektroniki (jestem dopiero na początku drugiej klasy i nie dam rady zrobić czegoś takiego bez pomocy osób doświadczonych [forumowicze] a chciałbym aby projekt był "wypasiony" xD)
Myślisz że inni będą mieli super "wypasione" projekty? Zapytaj jakie były rok wcześniej.