Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Inteligentny ekspres DOLCE GUSTO ?

18 Wrz 2012 18:32 10200 17
  • Poziom 9  
    Od dłuższego czasu w reklamówkach sieci "Media Ekspert" jest reklama ekspresów DOLCE GUSTO Piccolo KP1000. W tej reklamie jedną z cech jaka jest podkreślana to, cytuję dosłownie: "Automatyczny dobór ciśnienia do różnych rodzajów kaw". Czy może mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób ten ekspres rozpoznaje jaką kawę do niego włożyłem skoro nie posiada żadnych czujników ani odpowiednich oznaczeń na samych kapsułkach? Sam używam ekspresu DOLCE GUSTO tyle, że modelu KP2100 i nic takiego w nim nie zauważyłem. Mam wrażenie, że w tej reklamie ktoś wciska kit. Chyba, że nie potrafię dostrzec rzeczy oczywistych?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 30  
    Ciśnienie jest proporcjonalne do oporu jakie stawia kawa w kapslu.Jest zależne od rodzaju kawy ,granulacji i upakowania ;D
  • Poziom 9  
    Szczerze mówiąc nie pomyślałbym o tym. Ale skoro tak jest to znaczy, że 15 barów to jest ciśnienie maksymalne jakie jest w tym ekspresie a byłem przekonany, że ono jest stałe i zawsze wynosi 15 barów. Powstaje pytanie dlaczego instrukcja obsługi nic o tym nie wspomina.
  • Poziom 10  
    Tur67, ekspres Dolce Gusto dopasowuje poziom ciśnienia do rodzaju parzonej kawy, bo np. kawa Espresso potrzebuje wyższego ciśnienia, niż Latte Macchiato czy Mocha. Ekspres maksymalnie może osiągnąć ciśnienie 15 barów. Po włożeniu kapsułki do ekspresu, igła przebija wieczko i do jej wnętrza zostaje wtłoczona woda pod ciśnieniem wytwarzanym przez pompę. Następnie podgrzana woda przechodzi przez perforowaną membranę, docierając do warstwy palonej kawy. Pod wpływem ciśnienia przebijana jest folia znajdująca się na spodzie kapsułki. Tak przygotowany napój spływa do filiżanki.

    Doradca.Nescafe
  • Poziom 1  
    Witamm, zakupilam ekspres dolce-gusto kp510t , i nie wiem czy to jest normalne jeżeli w kapsułce pozostaje woda, nie wypływa wszystko.Czy to jest noormalne?Proszę o odpowiedz
  • Poziom 10  
    paulinka555 napisał:
    Witamm, zakupilam ekspres dolce-gusto kp510t , i nie wiem czy to jest normalne jeżeli w kapsułce pozostaje woda, nie wypływa wszystko.Czy to jest noormalne?Proszę o odpowiedz


    Paulinka555, po przygotowaniu kawy o odpowiedniej mocy i konsystencji, śladowe ilości napoju zawsze pozostają w kapsułce. Dzięki temu Twoja kawa ma odpowiedni smak i nie zostaje rozcieńczona nadmiarem wody. Po usunięciu kapsułki część tego płynu może z niej wyciekać.

    ---
    Doradca.NESCAFÉ, udziela porad i odpowiada na pytania konsumentów związane z produktami NESCAFÉ i NESCAFÉ Dolce Gusto. Zapraszam do dyskusji lub bezpośredniego kontaktu.
  • Moderator
    Doradca.NESCAFE. napisał:
    Espresso potrzebuje wyższego ciśnienia, niż Latte Macchiato

    Ciekawe... Czyżby Latte nie powstawało na bazie espresso?
  • Poziom 14  
    Ja myślałem nad takim ekspresem. Ale to za drogo, kapsułka niby 1zł ale ja piję 5-10 (co prawda słabych) kaw dziennie.
  • Poziom 10  
    Mowa tu o modelu Krups KP 230 T Dolce Gusto Melody 3 http://www.redcoon.pl/B404976-Krups-KP-230-T-Dolce-Gusto-Melody-3_Ekspresy-na-kapsu%C5%82ki. Faktycznie dostosowuje sam ciśnienie do rodzaju wybranego napoju. Co więcej, posiada on tryb oszczędzania energii, wyłączający urządzenie automatycznie po dedykowanym przez producenta okresie bezczynności.
  • Moderator
    redcoon napisał:
    Mowa tu o modelu Krups KP 230 T Dolce Gusto Melody 3 [...] Faktycznie dostosowuje sam ciśnienie do rodzaju wybranego napoju


    Można prosić o rozwinięcie myśli?
    Wszystkie napoje kawowe przyrządzane za pomocą ekspresu ciśnieniowego są na bazie espresso, które ma ściśle zdefiniowane ciśnienie zaparzania.
  • Poziom 10  
    Ekspres dobiera odpowiednie ciśnienie w zależności od przygotowywanego napoju: Cappuccino, gorącej czekolady czy Latte Macchiato, tak aby zapewnić doskonały smak i aromat. Można również samemu regulować ilość wody lub skorzystać ze wskazówek. Dolce Gusto Melody 3
  • Poziom 9  
    Ekspres ma moja przyjaciółka. Fajne jest w nim to, że nie trzeba spieniać mleka, wystarczy wrzucić kapsułkę. Latte jest bardzo dobra. Tylko w moim mieście bardzo ciężko dostać te kapsułki, to jest największy minus...
  • Moderator
    Powyższy ekspres pozwala przygotować napoje z kapsułek, jednak nie espresso.
    Włoska norma INEI dokładnie definiuje sposób przygotowania espresso (ciśnienie, temperaturę, czas ekstrakcji, objętość, wygląd, profil smakowy itd.)
    Espresso można zaparzyć jedynie ze świeżo zmielonych ziaren, nie zaś z gotowej mielonki, saszetki czy kapsułki.
  • Poziom 9  
    Felini napisał:
    Powyższy ekspres pozwala przygotować napoje z kapsułek, jednak nie espresso.
    Włoska norma INEI dokładnie definiuje sposób przygotowania espresso (ciśnienie, temperaturę, czas ekstrakcji, objętość, wygląd, profil smakowy itd.)
    Espresso można zaparzyć jedynie ze świeżo zmielonych ziaren, nie zaś z gotowej mielonki, saszetki czy kapsułki.


    Co do saszetki typu ESE to się nie zgodzę do końca, mam ekspres marki SPINEL na ESE i espresso jest przynajmniej porównywalne z dobrej klasy espresso z baru kawowego. Niejednokrotnie moje, domowe przewyższa jakością te z niejednego słabego baru, a o DOLCE GUSTO nie wspomnę.
  • Poziom 10  
    Ekspresy na kapsułki również posiadają (często automatyczną) regulację ciśnienia, która dostosowuje się do wybranego przez nas napoju. Kapsułki espresso posiadają odpowiednią do tego gramaturę i stopień zmielenia, więc można z nich przyrządzić espresso. Chodzi tu raczej o zastosowane w danym produkcie mieszanki kaw i ich jakość. Wiadomo, że mieląc swoją ulubioną kawę bezpośrednio przed parzeniem, uzyskamy znacznie lepsze rezultaty.

    Wymóg jest taki: 7/9/25/25/88-92 czyli 7 gramów kawy, ciśnienie 9 barów, 25 sekund parzenia, 25 mililitrów wody o temperaturze 88-92. To wszystko bardzo łatwo zmierzyć i sprawdzić czy nasz ekspres takie parametry jest w stanie spełnić.

    Kapsułki są dla użytkowników niewymagających, mało zaawansowanych i zabieganych.

    [quote="Cafemax"]
    Felini napisał:
    Powyższy ekspres pozwala przygotować napoje z kapsułek, jednak nie espresso.
    Włoska norma INEI dokładnie definiuje sposób przygotowania espresso (ciśnienie, temperaturę, czas ekstrakcji, objętość, wygląd, profil smakowy itd.)
    Espresso można zaparzyć jedynie ze świeżo zmielonych ziaren, nie zaś z gotowej mielonki, saszetki czy kapsułki.
  • Moderator
    redcoon napisał:
    Wymóg jest taki: [...]7 gramów kawy, ciśnienie 9 barów, 25 sekund parzenia, 25 mililitrów wody o temperaturze 88-92. To wszystko bardzo łatwo zmierzyć i sprawdzić czy nasz ekspres takie parametry jest w stanie spełnić.

    Owszem, ale to nie wszystko. Oprócz parametrów zaparzania są jeszcze określone cechy organoleptyczne espresso - konsystencja (lepkość), wygląd i kolor cremy, profil smakowy.

    redcoon napisał:
    Kapsułki są dla użytkowników niewymagających, mało zaawansowanych i zabieganych.

    Z tym mogę się zgodzić.

    redcoon napisał:
    Wiadomo, że mieląc swoją ulubioną kawę bezpośrednio przed parzeniem, uzyskamy znacznie lepsze rezultaty.

    Z tym także.
  • Poziom 9  
    redcoon napisał:
    Mowa tu o modelu Krups KP 230 T Dolce Gusto Melody 3 http://www.redcoon.pl/B404976-Krups-KP-230-T-Dolce-Gusto-Melody-3_Ekspresy-na-kapsu%C5%82ki. Faktycznie dostosowuje sam ciśnienie do rodzaju wybranego napoju. Co więcej, posiada on tryb oszczędzania energii, wyłączający urządzenie automatycznie po dedykowanym przez producenta okresie bezczynności.


    Mam ten ekspres i jestem zadowolona