Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audi a4 b5 - Automatyczna skrzynia źle zmienia biegi na D

daro1975cr 19 Sep 2012 08:37 13032 6
    daro1975cr
    Level 9  
    Witam posiadam audi a4 z 1998 roku z silnikiem 1.9 tdi 110koni z automatem. Zauważyłem, że auto ma problem ze zmianą biegów na D pierwsze trzy wchodzą normalnie ale silnik ciągnie do maksymalnych obrotów dopiero po ujęciu gazu wrzuca następne. Na autostradzie zauważyłem że do 120km/h przyśpiesza normalnie a dalej jak by brakowało mocy. Czasem przy ruszaniu mam wrażenie jak bym ruszał nie z pierwszego biegu ale z 4 lub 5 dopiero gaz do podłogi zmienia zachowanie pojazdu i auto rusza. Czy to wina starego filtra i oleju ? W skrzyni nic nie słychać jest cicho nic nie zgrzyta , jest sucha żadnych wycieków, a po wyjęciu korka z wlewu widać że w rurce jest olej. Mam to auto od niedawna na temat ostatniej wymiany nic nie wiem czy warto zmieniać olej w ciemno czy lepiej zrobić diagnostykę komputerem. Czekam na radę zanim sam zacznę działać ponieważ jest to mój pierwszy automat wolę się popytać przed konkretną interwencją.Pozdrawiam.
    Kunnikutan
    Level 11  
    Witam
    Gratulacje !!! Audi to Audi.
    Jeśli chodzi o zmianę biegów to radzę zajrzeć do hamulców, u mnie tak było i po przeczyszczeniu zacisków wszystko ustało.
    glaczu
    Level 9  
    Witam.
    Diagnostyka nigdy nie zaszkodzi.Zwróć uwagę czy na wyświetlaczu podświetla ci tylko wybraną literkę czy wszystkie, jeżeli wszystkie to oznacza że skrzynia wchodzi w tryb awaryjny.
    Najczęściej jednak w takich przypadkach najbardziej pomaga wymiana filtra i oleju, tym bardziej że nie wiesz kiedy i czy wogule były wymieniane. Przy zabitym filtrze lub przepracowanym oleju skrzynia nie ma wystarczającego ciśnienia żeby poprawnie funkcjonować.
    daro1975cr
    Level 9  
    Dzięki za podpowiedź myślę że w tym przypadku wymienię filtr i olej a i hamulce sprawdzę bo wydają dziwne dźwięki. Tak czy inaczej mały przegląd nie zaszkodzi no i spał będę lepiej, jutro wjeżdżam na warsztat. Panowie dzięki za pomoc :D
    Kunnikutan
    Level 11  
    Witam raz jeszcze.
    Nie chciałem się rozpisywać, ale chcę pomóc. Kiedyś miałem toyotę camry iteż był problem z biegami, więc pojechałem do specjalistów od skrzyń auto. samko bodaj? w Warszawie i gość mi mówi, ze wymiana oleju i filtra na tą dolegliwość nic nie da, na to ja, że się nie zna i niech mi sprzeda olej i filtr to "se sam zmienie" jak pomyślałem tak zrobiłe, cztery setki szlak trafił a biegi dalej chodziły jak chciały. dopiero luzowanie hamulców pomogło
    markslew
    Level 27  
    A przy okazji, olej sie zmienia w automacie co 40-60 tys. km. wraz z filtrem.
    glaczu
    Level 9  
    Każdy przypadek jest inny i trudno wróżyć na odległość ale tak czy siak jeżeli nie masz pewności kiedy i czy wogóle skrzynia była serwisowana, lepiej zrobić jej mały przegląd chociażby w celu wydłużenia jej żywotności. Zarżnąć automat to nie problem, a wtedy nie jest wydatek 2-3 setek tylko nawet kilku tysi. Tak więc pomimo wszystko wymianę filtra i oleju bym zrobił jeżeli masz zamiar pojezdzić autem dłużej.