Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Popularny schemat głośnika plazmowego+driver. Jak to połączyć?

Michał93b 19 Sep 2012 12:24 2175 2
    Michał93b
    Level 12  
    Witam wszystkich serdecznie. Stworzyłem już kilka głośników plazmowych na podstawie schematów, które są popularne w sieci, np. tego z AVT lub tego:

Jedyne co poprawiłem to dodałem rezystor między bramką, a masą o wartości 270R oraz wbrew powszechnym opiniom (kreowanym głównie przez AVT), NIE TRZEBA MIEĆ TRAFA ZE STAREGO TELEWIZORA. Nowsze Trafopowielacze JAK NAJBARDZIEJ SIĘ NADAJĄ!
    Jednak jest problem z tego typu schematami. Tranzystor sterowany jest karygodnie, a przebiegi dalekie od ideału, często pojawia się "dzwonienie". Jednak zamiast minimalnie skomplikować schemat, twórcy (w tym również AVT) dodaje: "Należy wyposażyć tranzystor z potężny radiator". A wystarczyłby mały, pasywnie chłodzony kawałek aluminium, gdyby przebiegi były takie, jakie mają być.
    Posiadam kilka sztuk drivera mosfetów UCC 37321 oraz 37322.
    Jednak nie wiem, jak połączyć go z TLem oraz bramką tranzystora.
    Jeżeli ktoś może coś zasugerować, proszę o podzielenie się pomysłami, a efektami na pewno się podzielę.

Edyta:

Odgrzebałem przebiegi bramki, najlepsze jakie udało mi się uzyskać poprzez kręcenie potencjometrami.

Jak widać, od wzorcowego "prostokąta" się to dość znacznie różni:
    jarek_lnx
    Level 43  
    Quote:
    Jednak jest problem z tego typu schematami. Tranzystor sterowany jest karygodnie, a przebiegi dalekie od ideału, często pojawia się "dzwonienie". Jednak zamiast minimalnie skomplikować schemat, twórcy (w tym również AVT) dodaje: "Należy wyposażyć tranzystor z potężny radiator". A wystarczyłby mały, pasywnie chłodzony kawałek aluminium, gdyby przebiegi były takie, jakie mają być.
    Posiadam kilka sztuk drivera mosfetów UCC 37321 oraz 37322.
    Jednak nie wiem, jak połączyć go z TLem oraz bramką tranzystora.
    Jeżeli ktoś może coś zasugerować, proszę o podzielenie się pomysłami, a efektami na pewno się podzielę.

Rzeczywiście takie sterowanie bramki, bez możliwości rozładowania jej pojemności, to kompromitacja.

Wyjściem 494, w tym układzie, jest otwarty emiter, rezystor do masy trzeba dać i tak, ale jego wartość nie powinna być krytyczna (dał bym 1k), bo przy sterowaniu wejścia drivera obciążenie pojemnościowe będzie znacznie mniejsze, a drivery zazwyczaj mają wejścia z histerezą. Wyjście drivera podłącz przez rezystor do bramki. Rezystor równy zero da ci maksymalną szybkość przełączania tranzystora (teoretycznie najmniejsze straty), ale może się okazać że warto ją trochę zmniejszyć (mniejsze zakłócenia).

Z przebiegów wynika że wyłączanie tranzystora było za wolne, jakie były nastawy oscyloskopu?
    Z tymi dzwonieniami, nie jest tak prosto po zastosowaniu szybkiego układu sterującego kształt będzie bardziej zbliżony do prostokąta, ale dzwonienia mogą być większe.
    Michał93b
    Level 12  
    Oj nie wiem, oscyloskop i pomiary nie były u mnie, nie jestem w stanie powiedzieć.
    Dobra, pokombinuję z tym driverem, za kilka dni tam znać.