Nie wiem czy kolega już kupił silnik, ale dorzucę swoje trzy grosze.
Silniki samochodowe nie są najlepsze jako silniki stacjonarne, bo to silniki wysokoobrotowe, jak na diesle oczywiście, a co za tym idzie mają inną charakterystykę pracy, moc i moment jest przy wyższych obrotach. W samochodach cięzarowych, wszelkiego typu maszynach sa stosowane silniki srednioobrotowe, tak max do 3000obr/min i takiego silnika bym szukał. Kolejna sprawa to rodzaj silnika, oszczędniejsze sa te z wtryskiem bezpośrednim, a SDI/TDI VW takie są, D/TD to wtrysk pośredni. Jesli ma być niezawodnie to starsze diesle bez elektroniki, ale są ludzie, co usuwają komputery, zakładaja pompy rotacyjne od TD i wtedy jest MTDI, ekonomicznie i niezawodnie. Jesli silnik ma być z turbiną, to ustawić ja tak, żeby doładowywała max 0,4bara i bez intercoolera, turbo nie tylko podnosi moc, ale też odzyskuje trochę energii ze spalin, taki silnik był choćby w Vectrze B 2.0 DI 80KM, straszny muł w tej budzie, ale zajebiście ekonomiczny, męczyłem sie z nim troche, czy Golf mk2 1.6TD 1V. Era takich silników juz mineła, teraz turbo ma pompować do oporu.
To tyle gwoli wymądrzania się :boss: