Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Escort 1.6 16V, problem z przyspieszeniem

marekwesoly 26 Jan 2005 19:36 5608 15
  • #1
    marekwesoly
    Level 11  
    Ford Escort z instalacja gazowa półroczną. Problem dotyczy przyspieszenia przy wyzszych obrotach. Do mniej wiecej 4 000 obr. idzie jako tako a pozniej nie ma w ogole ciągu. Przyspieszenie "do przyjęcia" samochod uzyskuje tylko na pirwszych dwoch biegach .. na kolejnych jest juz coraz gorzej. Dodatkowo przy predkosci przekraczajacej okolo 100km/h samochod ma mizerne przyspieszeni, mam problem z dynamicznym wyprzedzaniem, niejednokrotnie musialem rezygnowac z manewru bo brakowalo mocy. Jadąc 140km/h na 5 biegu pod górke auto zwalnialo, delikatnie ale jednak, mimo gazu w deche. Dodam jeszcze ze na benzynie jest tak samo. Regulacja gazu nic nie dala oprocz mniejszego spalania. co moze byc nie tak ? Niektórzy mówią mi ze to moze byc wina niewyregulowanych zaworow... czy to prawda ? Dziekuje z gory...Marek, adres e-mail marekwesoly(malpa)o2.pl
  • #2
    LJ0
    Level 13  
    jest mnustwo do sprawdzenia, ale przedewszystkim sprawdz filtr powietrza, świece, kable, kąt zapłonu
    a jeszcze jedna żecz mi przychodzi do głowy, bo miałem w mondeo objaw podobny, a co się okazało, że katalizator był przytkany pękniętą ceramiką
  • #3
    marekwesoly
    Level 11  
    dzieki .. sprawdze. Dsisiaj mialem przez jakis czas problem tego typu : kazda zmiana biegu i zwolnienie sprzegła konczyla sie chwilowym brakiem przyspieszenia... po 2 sekundach samochod zaczynam przyspieszac właściwie. bede wdzieczny za kolejne porady.
  • #4
    Pitulin
    Level 11  
    Sprawdz dobrze kable wysokiego napiecia i ten katalizator czy sie nie przypchal,jak sie przypchal to wywal go.Ja tak mialem ostatnio w Hyundaiu i to byl katalizator,wywalilem i teraz jezdzi jak zloto.
  • #5
    marekwesoly
    Level 11  
    wjechalem na kanal i opukalem katalizator... cos lata w srodku, czyli napewno macie racje ze jest uszkodzony, napisze co bedzie po usunieciu katalizatora...postanowilem tez wsadzic strumienice. Zobacze jaki bedzie efekt koncowy no i oczywiscie poinformuje was czy problem ustapiil... dzieki
  • #6
    Pitulin
    Level 11  
    wywal srodek katalizatora ale obudowe zostaw bo czasem policja sie o to zuca.jak go wywalisz to roznicy zadnej praktycznie niema tylko dzwiek silnika sie troszke zmieni.
  • #7
    marekwesoly
    Level 11  
    wywalile katalizator...byl zapchany, zamontowalem strumienice i efekt jest odczuwalny. W tej chwili moge juz przeciagnac bieg dluzej, napewno ta operacja przyniosla skutek. Róznica jest odczuwalna jednak na wyzszych biegach powinien byc dynamiczniejszy... co jeszcze moze byc problemem? czy sonda lambda ? czy raczej problem tkwi w mechanice... zeby sprecyzowac problem dodam ze na 4 i 5 biegu idzie do przodu zamiast "biegnąć".
  • #8
    Stanisław Chwalisz
    Level 34  
    Wygląda mi to na żle spięty rozrząd,sprawdż.
  • #9
    marekwesoly
    Level 11  
    wymienilem filtr gazu, sprawdzilem filtr powietrza, jest okej. Mam wrazenie ze samochod robi sie coraz slabszy. Zauwazylem ze pewna czesc jest luzna...konkretnie chodzi o uklad dostarczania powietrza... dowiedzialem sie ze moze tędy łapać lewe powietrze, uszczelnie to i moze to da efekt
  • #10
    zodzak
    Level 2  
    a nie wyswietla ci sie blad komputera (w oplu odpowiada za to kontrolka z namalowanym silnikiem i piorunem w srodku)? Jezeli tak to jedz do ASO i niech odczytaja bledy jakie ma zapisane komputer w pamieci. Wowczas sie co nieco wyjasni
  • #11
    Stanisław Chwalisz
    Level 34  
    Rura musi być szczelna.
  • #12
    marekwesoly
    Level 11  
    po przekreceniu kluczyka w pozycje II zapalają sie trzy lampki. pierwsza od recznego, druga od ladowania a trzecia symbolizuje olej silnikowy... po uruchomieniu silnika gasną wszystkie.
  • #13
    SławekSS
    Level 24  
    Prawidłowo, tak powinno być( chodzi o lampki). zodzak nie wie że w escortach nie ma takowej kontrolki.
  • #14
    marekwesoly
    Level 11  
    rozrzad bede sprawdzal niedlugo. Podobno przed wymiana rozrzadu tez byl slaby silnik, dzisiaj dowiedzialem sie ze po zamontowaniu instalacji gazowej byly problem ze strzelaniem ale po wymianie swiec i przewodow wysokiego napiecia problem ustapil ... napisalem to bo moze to ma jakies znaczenie w chwili obecnej
  • #15
    marekwesoly
    Level 11  
    problem rozwiązany, przyczyną był zapchany tłumik koncowy. Po wywierceniu otworu o średnicy 15 mm samochód wyrażnie przyspiesza, zmienie tłumik i odezwe sie jaki bedzie efekt.
  • #16
    marekwesoly
    Level 11  
    Układ wydechowy wymieniony, winę za tą sytuację ponosi zapchany katalizator, popękał w środku. Auto dawno naprawiłem i sprzedałem :] przepraszam za termin odpisania na post. Pozdrawiam wszystkich przedmówców. Temat zamykam